2019 őszén újra ingyenes Wienerberger építész konferencia

2019 őszén újra ingyenes Wienerberger építész konferencia

Komplex Wienerberger szolgáltatások építészeknek falazatok, tetők, homlokzatok tervezéséhez

A Wienerberger hagyományos építész konferenciasorozatát 2019-ben országszerte 11 helyszínen, köztük Budapesten rendezik meg.

A képzés célja, hogy a területi építész kamarákkal szorosan együttműködve “házhoz vigye” a szakmagyakorlók számára érdekes és fontos tudnivalókat egy ingyenes előadássorozat keretében.

A rendezvényeken ingyenesen elérhetőek lesznek a Wienerberger Porotherm és a Tondach termékeit bemutató, aktualizált Alkalmazástechnikai és tervezési útmutatók is.

A BME-vel közös kiadásban készült “Falazott tartószerkezetek – Tervezés az Eurocode alapján” elnevezésű szakmai segédlet kedvezményes áron kapható lesz a konferenciasorozat állomásain.

Előre is kérdezhet az előadóktól! Ha szakmai kérdése van, amelyre mindenképp választ szeretne kapni akkor írja meg azt az [email protected] email címre, és az előadások után ezt megválaszolják. A kérdés mellé írja meg melyik helyszínre regisztrált!

Kreditpont: MÉK 1 pont (2019/224)

Jelentkezés a Wienerberger honlapján

Az előadássorozat állomásai

Város Időpont Helyszín Cím
Győr 2019.09.26 ETO Park Hotel 9027 Győr, Nagysándor József u. 31.
Pécs 2019.10.02 Corso Hotel 7626 Pécs, Koller u. 8.
Szekszárd 2019.10.03 Hotel Merops 7100 Szekszárd, Kossuth Lajos u. 19.
Debrecen 2019.10.08 Hotel Aquaticum 4032 Debrecen, Nagyerdei park 1.
Szombathely 2019.10.15 Tóvendéglő 9700 Szombathely, Rumi Rajki sétány 1.
Nyíregyháza 2019.10.30 Hotel Pagony 4400 Nyíregyháza, Újmajor
Miskolc 2019.10.31 City Hotel Miskolc 3519 Miskolc, Iglói út 15.
Veszprém 2019.11.05 Gizella Hotel 8200 Veszprém, Jókai u. 48.
Szeged 2019.11.07 Art Hotel 6720 Szeged, Somogyi u. 16.
Székesfehérvár 2019.11.12 Best Western Hotel Lakeside 8000 Székesfehérvár, Ligetsor 50.
Budapest 2019.11.14 CORVINA Rendezvényház 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19.

A rendezvény programja

8:30 – 9:00 Vendégek érkezése, regisztráció, büfé
9:00 – 9:15 Megnyitó, és a Wienerberger építész díj ismertetése, Vidóczi Árpád, Wienerberger Zrt., Műszaki vevőszolgálat vezető
9:15 -9:50 A Wienerberger a tervezők partnere
Horváth András, okl. építészmérnök, műszaki szaktanácsadó
A változó igényekkel lépést tartva a Wienerberger átalakította és kibővítette az építészeknek szóló szolgáltatásait a szaktanácsadás és az ArchiCad támogatás terén is. A komplex megoldásokra növekvő igény mutatkozik a tetők/tetőterek építésénél, ezért ez az egyik kérdéskör, amelyhez a kapcsolódó ingyenes mennyiségszámítást, PIR szigetelés típus választást és ArchiCad add-ont bemutatjuk. Az előregyártott födémek alkalmazása előtérbe került a növekvő munkaerőhiány miatt, ezért kibővítettük a födém szerkesztést segítő szolgáltatásunkat. A födémrendszer gyakran ismétlődő kérdéseit is elemezzük szerkesztési példákon keresztül.
9:50 – 10:10 Elsősegély a falazatokhoz: mi alapján tervezzek? Segédletek és ökölszabályok
Orbán Imre, okl. építészmérnök, tűzvédelmi tervező szakmérnök, termékmenedzser
A falazatok szakszerű tervezése során szükséges ismernünk a hatályos jogszabályokat és tartószerkezeti szabványokat, egyúttal a bennük foglalt elveket gyorsan, külön keresgélés nélkül kell tudjuk alkalmazni.
A jogszabályok legfontosabb pontjai jellemzően kiemelve is elérhetőek az interneten, a szabványokat – terjedelmükből kifolyólag is – kevesen tanulmányozzák. A belőlük készült kivantok a segédletek, példatárak. Falazati oldalról a Wienerberger vállalta fel a Műegyetem segítségével a tervezést segítő kiadványok létrehozását. A tavalyi év után, mikor megjelent az Eurocode falazati segédlet, idén kiadásra kerül az Eurocode falazati példatár is, számos épülettípussal. A kiadvány a konferencián kerül először bemutatásra.
A tervezés során nincs lehetőség minden egyes fal “nulláról történő megtervezésére”. Ezért számos egyszerűen használható szabály, úgy is mint az EC alapján felvehető maximális falméret, vagy pl. a hanggátló falak véshetőségének mértéke, stb. kerül ismertetésre.
10:10 – 10:40 Tetőválasztás hatása az építési költségekre
Molnár Gergely, termékmenedzser
Bemutatásra kerül egy elemzés arról, hogy az építési költségek oldaláról megközelítve sem mindegy, milyen hajlásszögű tetőket tervezünk. Ebben a megközelítésben nyilvánvalóvá válik, hogy egy igénybevételi kategória váltás nem jelent esztétikai többletet, de jelentős többletköltséget igen a beruházó számára. A nagyon alacsony hajlásszögek esetén a kiselemes fedések nem jöhetnek szóba. Ha növeljük a hajlásszöget, de még a vízhatlan héjazatot megkövetelő tartományban, az számos többletköltséget okoz. Megnézzük a nagyon magas hajlásszögtartományt is. A költség és a biztonság szempontjából meghatározható egy optimum. A költségelemzésnek része a teljes rétegrend, különböző hőszigetelő anyagok alkalmazásával.
10:40 – 11:10 Kerámia homlokzatburkolatok lehetőségei új építésnél és felújításnál
Gellén Eszter, okl. építőmérnök, termékmenedzser
Épületenergetikai célú felújítások során gyakran felmerül az igény a vakolt hőszigetelő rendszernél hosszabb élettartamú, változatosabb esztétikai megjelenésű homlokzati megoldások iránt. A Wienerberger termékválasztékában megtalálható a szerelt jellegű, az épített klinker típusú, és a ragasztott klinker lapka burkolat széles szín és forma választékban. Bemutatásra kerülnek a különböző burkolatok rétegrendi kialakításai, a homlokzatburkolatok tervezésével kapcsolatos fontos előírások. Gyakorlati példákon keresztül elemezzük a kerámia burkolatok rögzítési lehetőségeit. Kiemelt szerepet kapnak a tűzterjedésre vonatkozó előírások, erre vonatkozó teljesítmények. Egyéb, tervezés és kivitelezés során gyakran felmerülő kérdések ismertetése. Tégla és klinker burkolatok vízfelvétele, fagyállósági besorolása.
11:10 – 11:30 Szünet
11:30 – 11:50 A korszerű falazási módok szakmai körökben széles körű elterjesztése a Wienerberger kiemelt célja. Ennek érdekében bemutatásra kerül a manapság legkorszerűbbnek számító, kiemelkedő hőszigetelő képességgel rendelkező Porotherm Thermo tégla falazása Profi (vékonyágyazó habarcs és Dryfix ragasztóhab) technológiával. Bemutatásra kerülnek a 2019-ben bevezetett Porotherm kiegészítő elemek.
11:50 – 12:10 Elsősegély a falazatokhoz: milyen téglát tervezzek? Profi téglamegoldások
Orbán Imre, okl. építészmérnök, tűzvédelmi tervező szakmérnök, termékmenedzser
Épületszerkezeteinkkel szemben a legtöbbet változó, szigorodó elvárás a hőtechnikai teljesítmény. A Porotherm építési rendszer azonban nem csak erre az egy teljesítményre koncentrál, és kínál megoldást. Kiforrott építési rendszerként alrendszereivel megoldást kínál többek között a gyors, pontos, szakszerű kivitelezésre is.
A Profi építési rendszer elemeivel monolitikus és többrétegű falszerkezetek is építhetőek a helyszínen, továbbá rendszerkiegészítő elemeivel teljessé tehetőek. Az előadás célja a tervezés során figyelembe veendő egyéb szempontok összegzése és ezek alapján a csiszolt tégla építési rendszer előnyeinek ismertetése a termékmegoldások szintjén.
12:20 Ebéd, konzultáció, kreditpont igazolások kiadása
Az előadások szüneteiben mintaállványokon kiállítanak egy válogatást a Terca burkolótéglák színválasztékából, valamint az Argeton kerámia homlokzat burkoló lapokból. Megtekinthető lesz a Tondach Thermo Pir szarufa feletti hőszigetelés alkalmazása teljes rétegrendben, 1:1 arányú maketten bemutatva.
Fotótablókon bemutatják a Wienerberger Építészeti Nívódíj pályázat 2019. győztes épületeit.

A programváltozás jogát a szervező fenntartja! Részletekért, jelentkezéssel kapcsolatos információkért kísérje figyelemmel a Wienerberger honlapját!