A kedélyjavító fény titka az otthonunkban – Velux tetőtéri ablakok

A kedélyjavító fény titka az otthonunkban - Velux tetőtéri ablakok

Mely helyiségeink alkalmasak kedvenc zugaink kialakítására? A válasz egyszerű: azok, amelyeket sok fény ér, így amikor csak lehet, állítsuk a természetes napfényt otthonunk szolgálatába!

A természetes fény áldásai

 

  • A természetes fénnyel megvilágított dolgozószobákban alkotók 15%-kal hatékonyabbak.
  • A napfényesebb szobákban tanuló diákok 7-18 százalékkal több pontot értek el a teszteken.
  • Az a fajta panoráma, amelyben jól látható az égbolt, a város vagy táj és maga a talaj, jelentősen ellensúlyozza a fárasztó monotonitást és enyhíti a bezártságérzetet.

 

Észszerű megoldások a természetes fény befogására

 

Tetőtér

 

Ha kicsit belegondolunk, egészen nyilvánvaló, hogy egy függőlegesen elhelyezett nyílászáróba beeső fény mennyisége sosem lesz olyan sok, mint amikor egy ferde tetősíkba épített tetőtéri ablakon keresztül csalogatjuk a fényt otthonunkba. Ha a gyerekszobát, a dolgozót, vagy a konyhát a tetőtérben álmodjuk meg, biztosak lehetünk benne, hogy egészséges, élhetőbb tereket tudunk létrehozni ott, mint a földszinten. Tény, hogy függőlegesen beépített ablakokkal, tetőtéri ablakfülkékkel egy nagyobb tér bevilágítása kifejezetten nehézkes; ezért ahol csak lehet, érdemes tetőtéri ablakokat alkalmazni. A napfény beáramlása ahhoz is hozzásegíti családunkat a tetőtéri helyiségekben, hogy energiát spóroljunk a szoláris hőnyereség által. Van azonban olyan pillanat, vagy időszak, amikor a napfényt szeretnénk távol tartani otthonunktól – ebben segítenek bennünket azok a professzionális árnyékolási megoldások, amelyek kifejezetten tetőtéri ablakokra lettek kifejlesztve. Ezek segítségével nyugodtan tudunk pihenni egy szinte teljesen besötétített tetőtéri hálóban.

 

Tetőtéri ablakok

 

Fontos az ablakok megfelelő kiválasztása, elhelyezése és orientálása, figyelembe véve a tájolás vagy akár az épület használóinak szemmagasságát. A VELUX tetőtéri ablakok felső és alsó kilincses kivitelben is kaphatóak, így az ideális és az ideálisnál magasabban történő beépítéshez is tökéletesek (ideális beépítési magasság az, amikor az ablakon ülve és állva is kilátunk). A Standard Plus változatok ráadásul energiahatékony 3-rétegű üvegezéssel elérhetőek, ezzel biztosítva a teljes tetőtéri komfortot.

A VELUX Standard Plus tetőtéri ablak kínálat ThermoTechnologyTM szigetelőrendszerrel rendelkezik, amely extra erős és energiahatékony pajzsot biztosít a hideg és a huzat ellen. Az ablak hőátbocsátását mérő U-érték a háromrétegű üvegezés esetében 1.1 W/m2K, amely 15%-os hőszigetelés javulást jelent a korábbi kétrétegűhöz képest. A nagy tömörségű első osztályú fenyő és a speciális rétegragasztási eljárás garantálja a nagyfokú szilárdságot és a vetemedéssel szembeni ellenálló képességet.

A piacvezető gyártó által kínált műanyag bevonatos ablakok is eltérnek a többi, hasonló tetőablaktól, hiszen a VELUX termékek esetében egy hőkezelt fa mag kerül bevonásra egy vastag poliuretán réteggel. Minden helyiségbe tökéletes választást jelentenek, de kifejezetten alkalmasak párás helyiségekbe, pl. konyhába, fürdőbe, mivel nincsenek profilos illesztések, ahol a nedvesség be tudna hatolni az egyébként remek hőszigetelő képességgel bíró fa magba.

Forrás: Velux