A motoros fűrészek ABC-je – AL-KO

A motoros fűrészek ABC-je - AL-KO

A kertben ugyanarról van szó, mind a park-és területgondozásnál: fa és bozót vágása, fűrészelése vagy ősszel a lombos területek megtisztítása. Profi- és hobbi kertészek szívesen döntenek AL-KO gépek mellett.

Vastag faágak lefűrészelése, burjánzó bozót kiirtása vagy a korhadt fák kivágása- mindezeknél nélkülözhetetlen munkaeszköz a motoros fűrész. A motoros fűrész használatát meg kell tanulni: Hogyan kell helyesen kezdeni? Hol álljak vágás közben? Hogyan kell a fűrészt karbantartani, gondozni? Egy motoros fűrész jogosítvány megszerzése ajánlatos. Ugyan a saját telken való magán használathoz nem kell jogosítvány, de mihelyst saját privát birtokán kívül dolgozik a láncfűrésszel, már láncfűrész jogosítványt kell kötelezően felmutatnia. A motoros fűrészek ABC-je jól áttekinthetően foglalja össze, hogy mire kell figyelni:

| Elektromos-, benzines-vagy akkumulátoros fűrész
Elektromos, benzines vagy akkumulátoros: három különböző meghajtás. Az elsőnél ez azt jelenti: csatlakozót konnektorba dugni és már mehet. De óvatosan: az elektromos láncfűrészt esőtől és nedvességtől tartsa távol és csak hibátlan dugós csatlakozóval továbbá a megfelelő konnektorral használja. Motoros fűrészének megtankolása előtt a motort feltétlenül le kell állítani. Üzemanyaggal való feltöltésnél tilos a dohányzás, nyílt lángtól megfelelő távolságot kell tartani. A különleges betöltő cső megakadályozza az üzemanyag kiömlését. Az üzemanyag-keveréket ne tárolja 3 hónapnál tovább! Vezeték – és károsanyag kibocsátás nélkül működik az AL-KO CS 36 L akkumulátoros láncfűrész. Az akkumulátor aktuális töltési állapotát egy gombnyomással kényelmesen le tudja olvasni és a Lithium ionos technológiának köszönhetően ismét gyorsan fel tudja tölteni.

| Benzinmotoros fűrészek beindítása
Motoros fűrész beindításánál a gépet tegye a földre ( A láncvezetőnek szabadnak kell lennie ) A kapcsoló a hátsó fogantyú mellett olyan mint a gyújtókulcs az autónál. „I“-nél működik, „O“ ( STOP) kikapcsol.

| Motoros fűrész tartása 
A tartófogantyút úgy kell tartani, hogy a hüvelykujj mindig a fogantyút körülvegye. A motoros fűrészt mindig két kézzel tartsa! A láncfűrészt a vágásnál lehetőleg támassza meg ( a törzsnél vagy a hátsó fogantyúnál ) . A támasztás növeli a biztonságot és megkönnyíti a tartást.

| Testtartás fűrészelésnél
Motoros fűrésszel való vágásnál az alaphelyzetet úgy kell megválasztani, hogy a testünk ne billenjen ki az egyensúlyából. A szilárd és biztos állásért a lábaknak oldal és hosszirányban kell lennie. A motoros fűrészt ne használja létrán és a fára állva se!

| Biztonsági fék
A fűrészlánc viszonylag kicsi, azonban közvetlen meghajtású lánckeréken fut. A lánckerék mögötti dobot a láncfék fogja be, amelyet az első fékkengyel kioldásával a dob körbevesz és villámgyorsan leállít.

| Lánc utánfeszítése
A két tartócsapszeg között található a szorítócsavar, amellyel – hornyos csavarhúzó segítségével – a lánc megfeszíthető. Ehhez előtte meg kell lazítani a két anyát. A legtöbb AL-KO elektromos fűrész szerszámot nem igénylő láncfeszítő szerkezettel rendelkezik.

| Láncvezető és lánc olajozása
A fűrészen elől található a láncolaj tankja. A láncolaj nélküli fűrészelés, a láncvezető és a lánc korai elhasználódását okozza. A láncfűrésznél ezt nem szabad összetéveszteni az üzemanyagtankkal. Az AL-KO láncfűrészek részben automatikus láncolajozással továbbá egy szabályozóval rendelkeznek, azért, hogy az olaj szállítási mennyiségét be lehessen állítani.

| Fűrészláncok – a helyes lánckollekció
Minden motoros fűrészhez, minden típusú használatra, minden láncvezetőhöz különböző fűrészláncok állnak rendelkezésre. A különböző fűrészláncok következő szerkezetrészei egyformák: jobb oldali vágó (A), összekötő szem (B), hajtószem (C), összekötő szem szegecsekkel (D), baloldali vágó (E) és biztonsági dörzsszem (F). Azonban a fogak mérete és geometriája eltér. Feltétlenül érdemes szakember tanácsát kérni a megfelelő lánc kiválasztásához.

| Szállítás
A motoros fűrész szállításakor le kell állítani a motort vagy be kell húzni a láncféket. Nagyobb távolságra szállításkor helyezzen fel láncvédőt.

| A megfelelő védőruha
Mielőtt elkezdené a munkát, öltözzön fel megfelelően. A fej, a szemek , fülek, kezek, lábak és lábfejek védelme kötelező. Arcvédő plexivel ellátott sisakot és fülvédőt kell viselni a zaj, a lehulló ágak és forgácsok miatt. Ezenkívül elengedhetetlen egy vágásvédő nadrág megerősített lábszárbetéttel és egy vágásvédő csizma is.

| Motoros fűrészek tisztítása
A beszáradt, makacs szennyeződések miatt, mint pl, a gyanta a motoros fűrészek rendszeres tisztítása elkerülhetetlen. Vegye le a láncot és tisztítsa meg minden munka után. Különösen fontos a mindig megfelelően megélezett lánc. Csak abban az esetben csinálja ezt Önt, ha a használati útmutatóból ezt megtanulta. Benzines láncfűrészeknél minden használat után tisztítsa meg a légszűrőt, az olajcsatlakozót, a láncvezetőt és a henger bordákat. Általános érvényű: ha a használati utasításban lévő karbantartási tervet betartja, akkor nem kell aggódnia motoros fűrésze állapotáért.