A szén-monoxid-érzékelők összehasonlítása

A szén-monoxid-érzékelők életet menthetnek, de csak akkor, ha valóban jól működnek, azaz időben jeleznek és megbízhatóak. Ezért joggal merül fel a kérdés, hogy melyik érzékelőre bízzuk rá a saját és szeretteink életét. Természetesen ebben is segítségünkre lehetnek az okosotthon-megoldások, amelyekhez csatlakoztathatjuk érzékelőinket.

 

Milyen szén-monoxid érzékelőt érdemes vásárolni?

Alapszabály, hogy érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletből vásároljon. Vásárláskor olyan terméket keressen, amely magyar nyelvű használati utasítással rendelkezik és jó minőségű. A néhány ezer forintos érzékelők általában nem megbízhatóak, és hamis biztonságérzetet adhatnak. A szén-monoxid-érzékelők tehát csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható modellt vásárolunk, és a gyártó utasításai szerint a megfelelő helyre és módon szereljük be. 

Ami az árakat illeti, az olcsó (pl. 3000 Ft) és a drága multifunkciós termékek között széles a skála. Kerülje a gyanúsan olcsó termékeket. Fontos tudni, hogy háztartási használatra már 8000-15000 forintos áron is kaphatók megbízható készülékek, míg a több kiegészítő funkcióval és intelligens megoldásokkal rendelkező készülékek magasabb, 50 000 forint körüli áron. A legtöbb ilyen készülék a veszélyes szén-monoxid érzékelésével, hang- és fényjelzéssel figyelmeztet a veszélyre. Nem árt, ha akár egy üzletben is megvizsgáljuk a terméket, ellenőrizzük a szén-monoxid-érzékelőt és magát a csomagolást.

 

Működés és funkciók

Különböző típusú termékek léteznek, amelyek működésükben és funkcióikban különböznek egymástól: 

Alacsony feszültségű termékek (12/24 V): Ezek szünetmentes tápegységen keresztül működnek, és szakembernek kell csatlakoztatnia őket. 

Hálózati tápellátású termékek (230 V): A csatlakoztatáshoz szintén szakemberre van szükség (a falból kiálló kábelhez). 

Dugós tápegység (230 V): nem igényel szakembert, de a működéshez folyamatos áramellátás szükséges. 

 

Cserélhető elemek: Kérjük, vegye figyelembe, hogy a készülék nem fog működni, ha az akkumulátor lemerült.

 

Az elemmel működő modellek hangjelzéssel rendelkeznek, amely jelzi, ha az elem majdnem lemerült. A Legrand Netatmo Pro NCO-PRO készülékben található, nagyon hosszú élettartamú akkumulátor 10 évig tart. Szén-monoxid észlelésekor az érzékelő 85 decibeles riasztást vált ki, és azonnali értesítést küld okostelefonra vagy tabletre. Ez egy önálló eszköz, amely Wi-Fi-n keresztül közvetlenül csatlakoztatható a Home+ Security alkalmazáshoz.

A Legrand termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!