Aktuális munkák a kertben – Január

Aktuális munkák a kertben - Január

Nevét Janusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában. A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava. A január és a február volt az utolsó két hónap, amit utólag hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Bár egy ideig még március volt az év első hónapja, hamarosan a január vette át ezt a helyet. 

Általános:

Kezdődik az új év, új tervekkel, ötletekkel felfegyverkezve várjuk a tavaszt. Ha az időjárás is együttműködik velünk, akkor szépen, sorjában végezni is tudunk az összes e havi tennivalóval. Ez a hónap jó az értékelésre, tervek készítésére, megrendelések leadására.

Íme, néhány kerti munka januárban:

Nézzük át a vetőmag katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni – a vetésforgónak megfelelően – az idei vetőmagszükségletünket. Készítsünk ültetési tervet. A kerti karbantartási munkálatok már megkezdődhetnek. Nézzük át a kerítést. Ha sérült, most javítsuk ki, ne várjunk vele tavaszig amikor egyébként is összesűrűsödnek a kerti munkák.
Erősebb fagyok esetén ellenőrizzük, hogy a kerti vízcsapokat megfelelően szigeteltük-e.

A szerszámok javításának is itt az ideje. Ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót stb. köszörülni, élesíteni, megfenni, amikor már szükségünk van rá. A törött, sérült szerszámnyelek kicserélésének is itt az ideje. A költségek is megoszlanak, hisz a jövő hónapban már elkezdjük vásárolni a vetőmagokat. Nézzük át a permetezőt, hogy mikor használnunk kell, ne legyen okunk a bosszúságra. Az általános permetezőszerek beszerzésének is most van itt az ideje.

Folytassuk a madarak etetését itatását. A segítségünkre lévő madarakat a tél legnehezebb időszakain átsegíthessük, folyamatosan gondoskodjunk az etetésükről és az ivóvizükről.

Amikor odakint tombol a vihar és esik a hó, van időnk a szakirodalmat átolvasni. Egy jó könyv vagy folyóirat vásárlása már akkor megtérül, ha tanácsokat találunk arra vonatkozóan, hogyan növeljük a hozamot, illetve mi módon tudjuk megőrizni növényeink egészségét.

 

 

 

 

Díszkert:

Havazás után az értékes fás szárú növényekről rázzuk le a havat, különben ágak törhetnek le. A munkát óvatosan végezzük, nehogy mi magunk okozzunk kárt bennük.

A tujákról, fenyőkről, örökzöldekről egy seprűvel vagy partvissal óvatosan megütögetve, rázogatva távolítsuk el a havat. Ha ezt nem tesszük, a nagy hó „szétnyomhatja” a tuják ágait, egyes esetekben le is törheti.

Ha fagymentes az idő, elkezdhetjük a díszcserjék ritkítását, a túl sűrűn álló hajtásokat a talaj szintje fölött vágjuk le. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magassá nőttek, az idős fás részekig vágjuk vissza (ifjítás).

Az idősebb fákról fűrészeljük le az elhalt, beteg, korhadt ágakat. A cserjéket, fákat  földlabdával együtt átültethetjük, ha fagymentes az idő.

Nézzük át a kardvirág, dália és gumós begónia gumóit illetve hagymagumóit, hogy az esetleges veszteségeket elkerüljük.

A betegnek tűnőket azonnal vegyük ki a és semmisítsük meg, mielőtt a rothadás átterjed az egészséges gumókra is.

Remek tárolási mód, ha a hagymákat, gumókat régi rossz harisnyákba tesszük és szellős helyre felakasztjuk. Így a levegő is jobban átjárja őket, kevesebb helyet is foglalnak. Akár szín szerint is csoportosíthatjuk, ahogy lehetőségeink és kedvünk van hozzá.

Konyhakert:

Készítsünk ültetési tervet, miközben vegyük figyelembe az elmúlt év tapasztalatait. Például azokból a zöldségfélékből, amelyek túlzott bőséggel láttak el bennünket, kevesebbet tervezzünk, és fordítva.

Nézzük át a szerszámokat, és szükség esetén javítsuk meg, illetve pótoljuk azokat. A kerti eszközöket tisztítsuk meg, és dörzsöljük át olajos ronggyal. A metszőollókat, ágvágó ollókat szükség esetén élezzük meg, illetve vásároljunk újakat. A szerszámnyelek kicserélésének is most van itt az ideje.

A cserepes metélőhagymát állítsuk az ablak közelébe, és kezdjük el öntözni, hogy friss, új hajtásokat hozzon. Kis vetőládába szórjunk zsázsát, vagy más csírázásra előkészített magokat.

Ellenőrizzük a tárolókat (alma, burgonya stb) és a romlásnak indulókat távolítsuk el, mielőtt a többi is megbetegszik. Ha enyhe az idő, szellőztessük a pincét.

Gyümölcsös:

Folytassuk az idős fák ritkítását – a beteg, száraz sérült ágakat távolítsuk el. Nézzük át a gyümölcstárolót, és válogassuk ki a rothadt termést.

Ha oltani szeretnénk, a szükséges oltóágakat fagymentes időben vágjuk le.  Az oltóágak tárolására olyan helyet válasszunk, amelyet télen nem ér a nap. Hosszúságuknak kb. egyharmadáig ássuk be őket a földbe. Esetleg a hűtőben tárolhatjuk, egy nyirkos újságpapírba és műanyag zacskóba betekerve. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy kellően nyirkos maradjon. A kiszáradt oltóvesszőknek nem vesszük hasznát.

Az átoltásra szánt gyümölcsfákat már most készítsük elő – végezzük el a korona visszametszését.

Mogyoróbokor metszése: (ritkítás)
A mogyoróbokornál távolítsuk el a talajból feltörő fölösleges tősarjak egy részét, mert így nagyobb termést kapunk. Mivel egy év alatt a mogyoróbokor sok tősarjat nevel, – ha ezeket mind meghagynánk, a bokor annyira besűrűsödne, hogy csak a szélső ágak hoznának csak termést – el kell távolítanunk ezeket néhány kivételével. Tehát, csak ott hagyjunk meg tősarjat, ahol az elöregedett hajtást kivágjuk. Ez egy folyamatos ifjításnak felel meg. Ezt az ifjítást az elöregedett ribizli és egres bokrokon is el kell végezni. A tősarjak teljes eltávolításával azonban várjunk a virágzás végéig, hogy a beporzás megtörténhessen.

Forrás: gazigazito

Kerti szerszámokért keresse fel barkácsáruházaink egyikét!