Általános tudnivalók a gipszkarton rendszerek felületkezeléséről

Általános tudnivalók a gipszkarton rendszerek felületkezeléséről

Általános tudnivalók a gipszkarton rendszerek felületkezeléséről

A gipszkarton szerkezetek – első ránézésre – teljesen simának tűnnek. Pedig nem feltétlenül azok! A lapok illesztéseinek hézagolásakor kismértékű szintkülönbségek keletkezhetnek különösen a vágott, nem gyári éleknél. Ezek kitöltését (hézagolás) precízen kell elvégezni, hogy az elkészült felület sík és egyenletes legyen, és a lapok illesztései utólag ne legyenek láthatóak. Hézagoláshoz használjon Rigips hézagoló anyagot és üvegszálas vagy papír hézagerősítő szalagot!

A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára – a végső igények ismeretében azonban fontos a szakszerű kivitelezés és a megfelelő előkezelés. Érdemes a gipszkarton felületeket több rétegben simítani, hogy tökéletesen sima és egyenletes felületeket hozzunk létre.

Gipszkarton felület végső kialakításához az alábbi anyagokra van szükség:

  • Rigips hézagoló anyag
  • Rigips hézagerősítő szalag
  • Rigips élvédő
  • Rigips felületsimító glett
  • Rigips Rikombi Grund mélyalapozó

Ahhoz, hogy tökéletesen sima, minden igényt kielégítő felületeket hozzunk létre, érdemes a teljes gipszkartonfalat egy vagy több munkamenetben, speciális, finomglettelő réteggel bevonni (különleges glettelés, lásd: Q4 minőségi fokozat). Az ilyen felületképzés, amely teljesíti a legmagasabb esztétikai, optikai követelményeket, minimálisra csökkenti a kartonfelület és a fugák kirajzolódásának lehetőségét. Speciális fényhatások (pl. rávetülő természetes fény vagy mesterséges megvilágítás) sem rontják lényegesen a kész felület esztétikai megjelenését. Tudjon meg többet a minőségi felületi glettelésről (Q1-Q4 osztályok) és a gipszkarton lemezek hézagolásáról!

Alapozás

Ahhoz, hogy tartós és esztétikus felületet hozzunk létre, a gipszkartonfalat a végső felületképzés előtt alapoznunk kell. Ez elsősorban azért szükséges, hogy egyenletes nedvszívású, homogén felületet képezzünk, így arra hordjuk fel a festéket vagy a tapétát. Az alapozás fontos a portalanítás és pórustömítés miatt is.

Példa 1: Rikombi Grund használata
Rikombi Grund mélyalapozó használata hézagolt gipszkarton felületen

 

Ne feledkezzen meg a megfelelő élvédelemről!

A tökéletes sarkok kivitelezéséhez elengedhetetlen az élvédők használata. Kiválasztásukkor azonban nemcsak az esztétikára, hanem a tartósságra is gondolnunk kell. A Rigips kifejezetten gipszkarton felületekre kifejlesztett, prémium élvédőivel egyszerűen és gyorsan alakíthat ki külső-belső falsarkokat, különböző szögű csatlakozásokat.

 

Általános tudnivalók - élvédelem

 

A szárazépítési munkák egyik fontos minőségi követelménye, hogy a hézagolt felület kellően sík, sima és egyenletes kivitelben készüljön. Az elkészült felület vizsgálatáról a DIN 18202 és az ÖNORM B 2206 szabványok rendelkeznek, valamint utalást találhatunk erre vonatkozóan az MSZ 7658-2:1982 sz. szabvány (Építőipari tűrések) rendelkezéseiben is.

 

A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára. Festeni vizes hígítású (diszperziós) festékkel javasoljuk, mely lég- és páraáteresztő. Nem alkalmazható mész-, szilikát-, víz-, üvegfesték. Figyelje és kövesse a festék- és tapétaragasztó gyártók és forgalmazók használati utasításait!

Forrás: Rigips