Austrotherm Expert® Fix lemezek új méretben

Austrotherm Expert® Fix lemezek új méretben

Lábazatra kifejlesztetten

2021-től már csak közel zéró energiafogyasztású épületekre adható ki a használatbavételi engedély, ezért a most épülő házakat már erre kell felkészíteni. Mit jelent ez, az amúgy is kritikus épületszerkezeteknél, mint a lábazat?

Homlokzati hőszigetelés esetén a talajszint felett kb. fél méterrel kezdjük a lapok elhelyezését. Alatta a nedvességhatás és a fokozott mechanikai igénybevétel miatt csak olyan nagy szilárdságú, nedvességre nem érzékeny hőszigetelést célszerű használni, mint az extrudált polisztirolhab vagy a formahabosított EPS.

A speciális alapanyagból formahabosítással készülő Expert® Fix alacsony vízfelvétele révén ideális megoldás a kritikus részek hőszigetelésére. Fokozott felületi bordázottság miatt jól tapad rá a vakolat, és bennmaradó zsaluzatként a betonnal is szilárd kötést ad. Egyenes élképzésével jól illeszkedik az homlokzat lemezekhez (Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez vagy Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemez).

Az új méretnek azonban további előnyei is vannak. Lábazat szigetelésénél az alsó fél méter magas sáv védelmét többnyire egy lap biztosítja, ami – ha a talajszinttől kezdjük a kivitelezést – 60 cm magas szigetelést jelent. Az új mérettel ez 10 cm-rel csökken, így a költségesebb anyagból 17%-ot meg tudunk takarítani úgy, hogy a műszaki tartalom nem sérül. További előnye az új méretnek, hogy a homlokzati hőszigetelő lemezekkel megegyezően kb. negyed köbméteres bálákba csomagolva kerül forgalomba, így egyszerűbben rakodhatók, a szállítás és a tárolás során helytakarékosabb megoldást biztosít.

Gyakori kérdés a homlokzat szigetelés esetén a nehezebb külső szerelvények (pl. lámpák) elhelyezése. Ilyenkor szükség lehet egy, a megszokott homlokzati lemezeknél nagyobb szilárdságú szigetelő anyagra, és itt megint az XPS és az Expert® Fix lemezek jöhetnek szóba. Ha a kétféle anyag táblamérete megegyezik, egyszerűbb az anyagváltás a kritikus helyeken.

Az új méretű Expert® Fix megőrzi a korábbi termék kedvező tulajdonságait, így nedvesség jelenlétében is tartósan megőrzi jó hőszigetelő képességét, nagy vastagságban (40 cm) is rendelkezésre áll, így akár passzívházak szigetelésére is alkalmas.

Amikor a hőszigetelés mértékét szeretnénk meghatározni, úgy törekednünk kell arra, hogy a fal és a lábazat hőszigetelő képessége egyforma legyen. De ügyelni kell arra is, hogy lehetőleg a lábazat a fal síkjából ne emelkedjen ki (pozitív lábazat), mert ezen megáll a csapadék, és az eső, fagy könnyebben károsíthatja a felületet. Minél jobb tehát a falazóanyag hőszigetelő képessége, annál vastagabb Expert® Fix lemezt kell alkalmazni a beton szerkezetek előtt, hogy a fal minden pontján közel azonos legyen a hőátbocsátási tényező. A költséghatékony modell előírásai szerint legalább 14 cm vastag legyen a lábazati hőszigetelés. Ha a közel nulla modellt választjuk, úgy célszerű a 20 cm-es lemezeket beépíteni, míg a passzívházak lábazati hőszigetelését 30-34 cm vastag Expert® Fix adja. A rögzítésre oldószermentes, a vízszigetelés anyagát sem károsító ragasztót (például poliuretán bázisú ragasztó) kell alkalmazni, de szilikátbázisú felületekre (pl. beton) a homlokzati hőszigetelő rendszer ragasztója is alkalmazható. A mechanikai rögzítés szükségességét minden esetben vizsgálni kell. Az Expert® Fix lemezre a homlokzati bevonatrendszerek elemei (ragasztó, üvegháló, alapozó, vakolat) felhordhatók, így a végső felületképzés is ismert technológiával történik.

Austrotherm Expert® Fix lábazati hőszigetelő lemez

A fokozott felületi bordázottság miatt jól tapad rá a vakolat, és a betonnal is szilárd kötést ad, így a hőhidak szigetelésére különösen alkalmas. Homlokzati hőszigetelő rendszerekben a lábazati és a fogadószinti felületeken jól alkalmazható, igen csekély vízfelvétele és nagy nyomószilárdsága miatt. Egyenes élképzése révén jól illeszkedik a sima élképzésű Austrotherm AT-H80-as lemezhez.

  • lábazati és a fogadószinti felületeken jól alkalmazható
  • hőhidak szigetelésére különösen alkalmas
  • fokozott felületi bordázottság

 

Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemez

Az Austrotherm GRAFIT REFLEX® egyik oldalán rózsaszínű festékkel bevont GRAFIT® típusú expandált polisztirol hőszigetelő lemez. A GRAFIT REFLEX® különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a fehér homlokzatszigetelő lemez. A festék bevonat meggátolja, hogy erős napsütésben a felület túlzottan felmelegedjen. A táblák festetlen lapját kell ragasztóval bekenni, így a világos felület vissza tudja verni a napsugarakat. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek az AT-H80 jelű és a GRAFIT® márkanevű homlokzati hőszigetelő lemezekkel, de alkalmazásával hatékonyabb hőszigetelés érhető el.

  • kimagasló hőszigetelő képesség: λ=0,031 W/mK
  • felületi fényvisszaverő bevonat
  • passzívházakra különösen jól használható
Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez

A termék homlokzati hőszigetelő bevonatrendszerekben alkalmazott, pihentetett polisztirol keményhab. Az AT-H80 anyagból készülnek homlokzati díszítő profilok, amelyeket a kivitelezés során kell végleges felületképzéssel ellátni.

  • új épületeknél és régi épülethomlokzatok felújításához
  • nedvességre nem érzékeny
  • hővezetési tényező: 0,038 W/mK