Az akkumulátoros eszközök előnyei és hátrányai

Energy+, határtalan teljesítmény

Számos vállalat specializálódott az akkumulátoros megoldásokra, és szállítja a saját, szerszámokra optimalizált akkumulátor-rendszereit. A GRAPHITE márka az Energy+ termékcsaláddal egy bevált technológiai szolgáltató, amely évek óta lenyűgöző választékot kínál többek között láncfűrészek, fúvók, fűnyírók és fúrógépek terén.

Az akkumulátoros rendszerekbe nemcsak a szerszámok tartoznak, hanem az akkumulátorok és a töltők is. Érdemes egy pillanatot szánni arra, hogy kiválassza a megfelelő kapacitást és tartozékok számát. A megfelelő tárolás is fontos. Ehhez hasznosnak bizonyulnak a GRAPHITE márka kínálatában található praktikus táskák vagy tokok.

 

Hálózatról vagy akkumulátorról működik?

A hálózatról működtetett szerszámokat gyakran robusztusabb és nagyobb teljesítményű eszközökkel társítják. De vajon így van ez? Manapság az akkumulátoros elektromos szerszámok nem kevésbé erősek, mint hagyományos társaik.

A csavarhúzó 2 Ah-s akkumulátorral, töltővel, táskával és bitekkel 58G012-S15 GRAPHITE – amely akár 2200 fordulat/perc sebességet is elér, és a felhasználó számára biztonságos perifériás ütőnyomatékot generál, hogy növelje a szerszám erejét az anyagon.

 

Mi befolyásolja az akkumulátorok kényelmét?

Mobilitás – kétségtelen, hogy a szerszámok táskába vagy bőröndbe csomagolása és magával vitelük egy hálózati csatlakozás nélküli telekre ebben az esetben nem jelent problémát. Az újratölthető rendszer kényelme azon alapul, hogy szinte bármilyen körülmények között dolgozhat, anélkül, hogy a hirtelen áramellátás miatt kellene aggódnia.

Nincsenek korlátozások – a tápkábelek mindig korlátozott hosszúságúak. Ha több helyiségben dolgozik, és felmerül az igény a gyors helyváltoztatásra, időt és energiát kell fordítania a kábel kihúzására és az új helyen a konnektorba helyezésére. Az akkumulátoros szerszámokat szabadon magával viheti. Azonnal munkára készek (és sokkal könnyebben tárolhatók).

Biztonság – építkezéseken vagy felújítási munkálatokon, ahol gyakran sokan vannak szűk helyen, fennáll a veszélye annak, hogy rálépnek a kábelre, vagy akár el is vághatják azt. Ez egy rendkívül veszélyes forgatókönyv, amelyet mindig szem előtt kell tartani a klasszikus szerszámok használatakor. A kábel nélküli, akkumulátoros készülékek ebből a szempontból sokkal biztonságosabbak és balesetmentesek.

 

Mi szól a lítium ionos akkumulátorok mellett?

Kétszer annyi energia felhalmozását teszik lehetővé, mint az azonos méretű és súlyú NiMH akkumulátorok. Nem kell őket a végsőkig lemeríteni ahhoz, hogy újra feltöltsék őket. Nincs az úgynevezett memóriaeffektus, amely más típusú akkumulátoroknál jelentkezik, ahol az élettartamuk drasztikusan csökkenne. Több, mint 80%-os töltöttségi szintet tart, még akkor is, ha több mint 90 napig nem használják.  Az ilyen típusú akkumulátorok kisebbek és akár 40%-kal könnyebbek, mint más típusok.

Ezenkívül egy vagy két töltővel is tölthetők. Az utóbbi megoldás lehetővé teszi két akkumulátor egyidejű töltését, ami időt takarít meg.

 

Mit kell szem előtt tartani az akkumulátoros rendszereknél?

Bár az újratölthető akkumulátoroknak látszólag csak előnyei vannak, érdemes szem előtt tartani néhány szempontot, amelyek lehetővé teszik, hogy ezt a technológiát meglepetés nélkül használjuk:  

Nem ajánlott az akkumulátorokat hosszú időre a napon hagyni. Az akkumulátor belső biztonsági funkciókkal rendelkezik, amelyek megvédik a túlmelegedéstől. Ha a test túlságosan felmelegszik, nem lesz képes ellátni a készüléket energiával.

Érdemes megjegyezni, hogy sok cserélhető alkatrésszel rendelkező szerszámot (pl. csiszológépek) először le kell szerelni az akkumulátorról, és később lehet cserélni. Ez magában foglalja a biztonságot, és kiküszöböli a véletlen indítás lehetőségét.