Ebben a saját készítésű lounge fotelban esik legjobban a pihenés

Tehát először lássunk munkához!

A következő szerelési leírásban 21 mm, 40 mm és 9 mm vastag nyírfa multiplex lemezt vettünk alapul. A szükséges lemezek építőipari szaküzletben vagy asztalosműhelyben méretre vágathatók. Más fajtájú vagy vastagságú anyag használatakor az anyaglistát megfelelően korrigálni kell.

A fotel és a lábtartó ülőrésze sok különálló, egymással összeragasztott formarészből áll. A formarészek előállításához felsőmaró szükséges.

Segédeszközök:

 • Tűzőgép kb. 7 mm hosszú kapcsokkal (a párnázathoz)
 • Univerzális vágó a szövet méretre vágásához
 • Tiplirajzszög, tiplijelölő
 • Csiszolópapír, 120–240-es szemcsemérettel
 • Fafúrókészlet
 • Univerzális spirálfúró, Ø 4 mm
 • Ragasztószalag
 • Ceruza, colstok, hegyező, radír, körző
 • Munkafelület
 • 2 fahasáb, méret kb. 500 x 58 x 38 mm
 • Bakok (amennyiben rendelkezésre állnak)
 • Takarófólia vagy régi újságok
 • Fadarabok nehezéknek
 • 4 csavarszorító a ragasztáshoz, legalább 850 mm-es befogási szélességgel, és további kisebb szorítók
 • Szövetdarabok és ecset
 • Jelölő szögellő
 • Széles feszítővas
 • Ragasztóspray
 • Indigópapír
 • Piros és kék filctoll
 • Saját védelme érdekében: szájvédő álarc, védőszemüveg, kesztyű, hallásvédő felszerelés

Szükséges anyagok:

 • Multiplex lemez, nyírfa
 • Tiplirudak
 • Süllyesztett fejű facsavarok
 • Faenyv
 • Pác, keményviaszolaj
 • Tépőzáras szalag
 • Poliéter hab
 • Bútorszövet

Marósablonok elkészítése

A marósablon a Bosch POF 1400 ACE és POF 1200 AE, 24 mm átmérőjű másolóhüvellyel és 12 mm átmérőjű horonymaróval ellátott felsőmarókhoz igazodik.

Amennyiben Ön más tartozékot használ, a marósablont újra ki kell számítani. A marósablonnak a mart résztől való elugrása a következő képlet szerint számítandó:

másolóhüvely átmérője – horonymaró átmérője = x/2

Töltse le és nyomtassa ki a marósablonrajzokat. Másolja át a kontúrt a furatokkal együtt indigópapírral és ceruzával a megfelelő MDF-lemezekre (970 x 316 x 10 mm és 970 x 304 x 10 mm).

Most fűrészelje ki a sablonokat szúrófűrésszel pontosan a vonal mentén. Fúrjon először lyukakat, vagy használjon íves fűrészlapot, hogy a lekerekítéseket jól ki tudja fűrészelni. Fúrja ki ezenkívül a megjelölt furatokat. Ezek részben a marósablon rácsavarozására, részben pedig a tiplifuratok meghasítására vagy megjelölésére szolgálnak. Majd csiszolja a vágóélt alaposan simára.

Az áttekinthetőség érdekében jelölje meg színesen a sablonokat: a piros sablon a belső körvonal, a kék sablon pedig a külső körvonal kimarására szolgál. A kész sablonokat használjuk a lábtartóhoz és a fotelhoz is.

A fotelhoz és a lábtartóhoz tartozó formarészeket egy lépésben készítjük el. Az alapforma mindkét esetben azonos. Mivel a lábtartónak nincs vízszintes kartámasza, azt egy későbbi lépésben egyszerűen lefűrészeljük.

Csavarozza rá először a piros marósablont szorosan az alsó szélével az ülőfelület-formarészek kivágásához tartozó lemezre. Használjon hozzá 3,5 x 20 mm-es csavarokat. Ügyeljen arra, hogy a csavarfejek teljesen elsüllyedjenek. Adott esetben használjon ehhez süllyesztőt.

Aztán másolja át a tiplifuratokat a vágólemezre. 6 mm-es központfúróval csak hasítsa meg a lyukakat. A pontos függőleges fúrás később asztali fúrógéppel történik.

Másolja át a felsőmaróval a körvonalat a munkadarabra. Ne hatoljon a horonymaróval 10 mm-nél mélyebbre. Marasson tehát több pályán. Automatikusan kimarad kb. 8 mm, mert a horonymaró munkahossza csak 32 mm. Így az ülőfelület-formarészek vágólemezei egészben maradnak.

Csavarozza le ismét a sablont, majd tolja 10 cm-rel feljebb. Majd csavarozza rá újra a sablont, hasítsa meg a tiplifuratokat, marassa ki a körvonalat több pályán, aztán csavarozza le ismét a sablont, és tolja 10 cm-rel feljebb. Ezt a folyamatot ismételje meg még hétszer.

Ezután a külső körvonalhoz tartozó kék sablon következik. Ezzel azonban az ülőrész-formarészek vágólemezének felső szélén kezdjen szorosan. Minden maratás után tolja 10 cm-rel lefelé.

Azonos módon munkálja meg a fotelhoz tartozó ülőfelület-formarészek második vágólemezét is és a lábtartóhoz tartozó ülőfelület-formarészek vágólemezét.

Ha minden ki van maratva, helyezze a lemezeket maratással lefelé, és fejezze be a formarészeket a hátoldalon felsőmaróval és színelő maróval.

Tiplifuratok fúrása a formarészekbe

Ahhoz, hogy a következő munkalépésben össze lehessen kötni a formarészeket tiplirudakkal, most ki kell fúrni még a megfelelő tiplifuratokat. Használja ehhez az asztali fúrógépet, és fúrja át a már megjelölt tiplifuratokat 8 mm-es központfúróval.

Csupán az ülőrészek végén elhelyezkedő két-két formarészt ne fúrja át teljesen a kartámaszok részén, hanem csak fúrja meg. Így kívülről nem látszódnak a tiplirudakkal történő összekötések. Az ülőfelület részén található tiplifuratokat viszont minden formarésznél fúrja át. Így ezek a lyukak később használhatóak lesznek az ülőlemezekkel való összekötéshez is.

Formarészek összeragasztása az ülőrészhez

Most alakítsa ki a formarészekből a fotel és a lábtartó ülőrészét. Annak érdekében, hogy a részek ragasztás közben ne csússzanak el, kösse össze őket a tiplirudakkal is. Amennyiben nehézkesen lehet átvezetni a tiplirudakat az előre kifúrt tiplifuratokon, akkor húzópengével kissé simítsa le őket.

Amíg a ragasztó megszárad, nyomja össze jól a részeket szorítókkal és nehezékekkel. Az összenyomáskor kiszivárgó, fölösleges ragasztót egyszerűen törölje le nedves rongydarabbal. A ragasztó száradási idejével kapcsolatban vegye figyelembe a gyártói információt.

Amikor a ragasztó megszáradt, csiszolja le durván a kész ülőrészek egyenetlenségeit.

A lábtartó ülőrészéhez tartozó kartámaszok lefűrészelése

Mivel a lábtartónál nincs szükség kartámaszra, lefűrészeljük azt. Rajzolja meg szögmérővel és hegyes ceruzával a vágóélt. Aztán fűrészelje le tisztán a kartámaszokat kézi körfűrész és a hozzá tartozó vezetősín segítségével.

Az ülőfelületek előkészítése

Az ülőrészekre elöl és hátul ülőlemezeket ragasztunk. Ezeknek először létre kell hozni a megfelelő alakját.

Ehhez rajzolja fel körzővel a lekerekítéseket a „fotel-ülőfelület” és a „lábtartó-ülőfelület” lemezekre. Használjon íves fűrészlapot, hogy az ívet egyszerűbben le tudja vágni a szúrófűrésszel.

A „fotel-ülőfelület” lemezen, amelyet hátul az ülőrészhez ragasztunk, szükség van még egy kivágásra a támlához. Rajzolja be a kivágás helyét a tervrajz alapján a lemezen. Majd fúrjon át mind a négy sarokban legalább 10 mm-es átmérővel, hogy a szúrófűrész fűrészlapja bele tudjon hatolni, és 90 fokban el tudjon fordulni. A sarkokat utólag kézzel, feszítővassal munkálja meg.

A kivágást kézi körfűrésszel is el lehet végezni.

Az ülőfelület összeragasztása az ülőrésszel

Az ülőfelületet összeragasztjuk az ülőrésszel, és a biztos tartás érdekében hosszú tiplirudakkal is összekötjük őket. Ehhez másolja át az ülőrészen található tiplifuratok helyét tiplijelölőkkel az ülőfelületre.

Amennyiben még nem fúrta ki a lyukakat a tiplirudak számára, akkor először még tiplifuratokat kell fúrnia oldalt az ülőrészbe. Tartsa ehhez az ülőfelületet az ülőrész mellé, és rajzoljon négy furatot körülbelül azonos távolságban egymástól. A fúráshoz használjon fúrósablont.

Majd fúrja meg a megfelelő tiplifuratokat asztali fúrógéppel az ülőfelületekbe.

A ragasztáshoz használjon ismét nehezékeket és szorítókat. Törölje le a fölösleges ragasztót nedves rongydarabbal. Ne siessen: egymás után ragassza össze a részeket, és ne egyszerre.

A fotelhoz tartozó háttámla megfelelő formájúra vágása

Most fűrészelje ki a foteltámlát megfelelő alakban. Másolja át hozzá a körvonalat ceruzával a tervrajz szerint a háttámlához tartozó lemezre. Rajzolja meg körzővel a lekerekítéseket, és fűrészeljen a szúrófűrésszel pontosan a vonal mentén. Használjon hozzá íves fűrészlapot.

A lábváz lemezeinek megfelelő formájúra vágása

A lábtartó és a fotel lábváza is két-két láblemezből és két-két összekötő tokból áll. A láblemezek alapformái azonosak. A fotel láblemeze csupán ferdeségben és magasságban tér el.

Kezdjen most a lábtartó egyik láblemezével. Másolja át a körvonalat a tervrajz szerint ceruzával a lemezre. Fűrészelje le először körfűrésszel a rézsutakat fent és lent 20 fokos szögben. Majd fűrészelje ki a körvonalat szúrófűrésszel. Fúrja elő először a belső sarkokat 20 mm-es fúróval.

A fotel láblemezeinél is készítse el ismét körfűrésszel a rézsutakat, mielőtt a körvonalat a szúrófűrésszel kivágja. Az alsó rézsutak 20 fokosak, mint a lábtartónál, a felsők azonban 25 és 15 fokosak. Az áttekinthetőség érdekében jelölje meg a részeket úgy, ahogyan később összecsavarozza őket.

A tokok elkészítéséhez másolja át ismét a körvonalat a tervrajz szerint a lemezre, és fűrészelje ki körfűrésszel a megfelelő alakban.

Lábváz összeszerelése

A fotel és a lábtartó lábváza tulajdonképpen azonos szerkezetű: a megfelelő alakban létrehozott két láblemezt össze kell csavarozni a tokokkal a szögelemek segítségével vázzá.

Ehhez először az összecsavarozáshoz szükséges szögelemeket (vázanként négy darabot) kell háromszor-háromszor 4 mm-es átmérővel előfúrni és megsüllyeszteni. (Alumíniumot hagyományos univerzális fúróval fúrhat.) Majd csavarozza össze a vázakat a szögelem segítségével. A legkönnyebb úgy, ha a széklábak felfelé néznek. A láblemezek rácsavarozásához használjon hosszabb csavarokat (3,5 x 25 mm), a vékonyabb toklemezek rácsavarozásához rövidebbeket (3,5 x 20 mm).

Mivel az ülőpárnázatot később alulról össze fogjuk csavarozni a vázzal, egy-egy alaplemezt rácsavarozunk a vázra. Használjon hozzá 4 x 30 mm-es csavarokat.

A fotel alaplemeze hátul egyértelműen túlnyúlik a vázon, és még egy szegélyt kap. Ez stabilizálja később a támla pozícióját, valamint a ragasztófugát az ülőrész és a hátsó ülőfelület között. Szerelje fel a szegélyt csavarokkal (3,5 x 25 mm). Utána rögzítse mindkét alaplemezt csavarokkal (4 x 30 mm) a vázra.

Párnázat elkészítése

A párnázat anyagához ajánlatos robusztus bútorszövetet használni. A szerelési leírás 100% poliészter/Trevira CS síkszövetből álló bútorszövethez igazodik.

A párnázathoz célszerű poliéter habot használni, amely egy jó szaküzletben különböző vastagságban kapható. Mivel ezek a habosított műanyagok csak speciális vágógéppel vághatók, a szükséges részeket vágassa méretre a kárpitossal.

Először vágja ki a lemezeket szúrófűrésszel a párnázathoz a tervrajz szerint. Alakítson ki az ülőpárnázat lemezén elöl két 50 mm-es sugarú ívet. Aztán munkáljon le minden sarkot és élt úgy, hogy 45 fokos szakaszokat csiszol. Most rendelje hozzá a párnákat a lemezekhez, és jelölje meg őket az áttekinthetőség érdekében.

Kezdjen a fotel ülőfelületével: ragassza a megfelelő párnázatot ragasztóspray-vel a lemezekre.

Másolja át a méretet filctollal a poliészter gyapjúra, és vágja ki azt univerzális vágóval. Majd rögzítse a gyapjút ragasztóspray-vel a párnázatra. (A poliészter gyapjú arra szolgál, hogy a szövet ne dörzsölődjön a párnázaton. Ez szétválasztja úgymond a párnázatot és a szövetet.) Végezze el ugyanezt minden, párnázathoz tartozó lemezzel.

Majd vágja ki a szövetet univerzális vágóval. Ehhez terítse ki a szövetet, helyezze a párnázatot a szövetre, és rajzoljon meg körülbelül 5 cm-rel nagyobb vágási vonalat.

Most terítse ki a kivágott szövetet a munkaasztalon, és helyezze rá a párnázatot a lemezes oldallal felfelé. Hajtsa be a szövetet az egyik oldalon, és rögzítse egy-két tűzőkapoccsal a lemez közepén. Majd egyenesítse ki a párnázatot, simítsa el a szövetet, és rögzítse a túlsó oldalt szintén középen egy-két tűzőkapoccsal. Ennek megfelelően járjon el a másik két oldallal is. Végül rögzítse a szövetet tűzőgéppel minden oldalon középről kifelé a széléig. Most kész a párnázat a sarkokig.

Ráncolja össze a szövetet a sarkokon. A nagy, 50 mm-es sugarú íveknél két-két redőt készítsen sarkonként, egyébként csak egyet. Tűzze oda a redőket a hátoldalon.

Minden rész összekapcsolása kész fotellé és lábtartóvá.

Először a lábtartó és a fotel ülőfelületét csavarozzuk össze alulról az ülőpárnázattal (4 x 30 mm-es csavarokkal). A fotel kartámaszának párnázatát szintén alulról csavarozzuk rá. A többi párnázatot tépőzárral rögzítjük. Tűzzön ehhez a párnázatok szélére tépőzárat. Majd rögzítsen tükörképszerűen tépőzárat a lábtartó és a fotel támláira.

Tovább folytatjuk a fotellel: helyezze a párnázattal ellátott ülőfelületet a tervrajz szerint a fotel vázára, és alulról rögzítse azt csavarokkal (3,5 x 35 mm és 4 x 30 mm).

Fontos lépés következik: most felülről, az ülőlemezen keresztül, a váz alaplemezének szegélyébe kell csavarozni (3,5 x 40 mm-es csavarokkal). Majd még bele kell helyezni a támlát, és a többi párnázatot tépőzárral rá kell tapasztani.

Most tovább folytatjuk a lábtartóval: helyezze a párnázattal ellátott ülőfelületet a tervrajz szerint a lábtartó vázára, és rögzítse azt alulról csavarokkal (3,5 x 35 mm és 4 x 30 mm). A lábtartó többi párnázatát tapassza rá tépőzárral.

A fotel és a lábtartó most a felület kivételével kész van.

A váz, ülőfelület és támla felületének megmunkálása.

A felület megmunkálásához vegye le ismét a párnázatot, és válassza szét egymástól újra a támlát, az ülőfelületet és a vázat.

Csiszolja le az éleket és a felületeket 120–180-as szemcsézettel. Eközben munkáljon le minden élt is, vagyis a csiszolópapírral 45 fokos szögben csiszoljon meg egy kis szakaszt. Azután nedvesítse meg a felületet nedves ronggyal. Ennek hatására a farostok felállnak. Miután megszáradt, csiszoljon le mindent még egyszer 180-as szemcsézettel. Így levágja a felállított farostokat.

Most következik a pác felvitele. Ne feledkezzen meg a kesztyűről saját védelme érdekében. Vigye fel ecsettel vastagon a pácot, és a fölösleget törölje le ronggyal. Majd hagyja a fadarabokat jól megszáradni.

Azután adott esetben óvatosan megcsiszolhatja a részeket nagyon finom, 240-es szemcsézetű csiszolópapírral. Majd ecsettel vigye fel az olaj-viasz keveréket, a fölösleget ismét törölje le ronggyal, és hagyja megszáradni a részeket.

Figyelem: Az olaj a rongyban magától meggyulladhat. Ezért soha ne dobja a rongyot összegyűrve a szemetesbe, hanem mindig szétterítve szárítsa meg, vagy légmentesen zárja le dobozban vagy üvegben.

Fotel és lábtartó elkészítése

A felület megmunkálása után szerelje össze újra a részeket. Végezetül a lábakra alul helyezhet még csúszásgátlót (szőnyegpadló esetén) vagy filcet (parketta esetén).

Kész

Most igazán megérdemel egy kis pihenést. Itt az alkalom, hogy kipróbálja az új bútort!

Termékajánlatok

Akkus asztali fűrész (akku és töltőberendezés nélkül)PST 18 LI
Asztali fúrógépPBD 40
Kézi körfűrész
Akkus tűzőgépPTK 3,6 LI
FelsőmaróPOF 1400 ACE

Forrás: www.bosch-do-it.com