Épület lábazatának szigetelése Murexin anyagokkal

Épület lábazatának szigetelése Murexin anyagokkal

A homlokzati hőszigetelés mellett fontos odafigyelni az épület lábazatának szigetelésére is.

A jelentős hőhíd ma már nem megengedhető

A homlokzati hőszigetelés mellett fontos odafigyelni az épület lábazatának szigetelésére is. A változó energetikai igények miatt az épület lábazatának helyes kialakítása is megváltozott. Régebben a lábazatot egyáltalán nem, vagy csak nagyon gyengén hőszigetelték.
Emiatt a fal-padló csatlakozásnál, sarkok mentén a padló jóval hidegebb, ami nem csak kellemetlen, hanem páralecsapódáshoz és penészedéshez is vezethet, így a rugalmas melegburkolatoknál és parkettáknál még hatványozottabban jelentkeznek az ebből adódó összetett problémák. Ahol pince is van kialakítva, az onnan felfelé áramló hideg is okozhat gondot.
Ma már egy ilyen jelentős hőhíd nem engedhető meg, mindenképpen kell hőszigetelni a lábazatot is.

Tipikus hibák a lábazat hőszigetelésénél

1. Nem megfelelő anyagválasztás:
A lábazatot érő hatások -víz (eső, csapó eső, talajnedvesség), mechanikai, hőhatás- miatt EPS (fehér-szürke, expandált polisztirol) nem használható. Az EPS fel tudja venni a vizet, a nedves hőszigeteléssel pedig nem csak nem használunk, hanem kifejezetten ártunk (fagyás).
Lábazati szigetelésként csak zárt cellás, XPS (extrudált, színes polisztirol), vagy PIR táblát alkalmazhatunk. Ezek az anyagok nem szívják fel a vizet, hanem ráadásul szilárdabbak, keményebbek is.
2. A hőszigetelés nem ér a talajszint alá:
A hőszigetelést le kell vinni talajszint alá kb. 50 cm-vel, kialakítástól függően! Tipikus hiba, hogy a járda a falszerkezetig beér, a lábazati szigetelés csak fölötte kezdődik, ami a beton hővezetése miatt komoly hőhidat képez.

Tipikus hibák a lábazati vízszigetelés kivitelezésénél

1. Megspórolják, vagy elhagyják a vízszigetelést: A lábazati szigetelést a járda szintjétől mérve min. 40 cm magasságig kell alkalmazni, a csapó eső miatt.

2. A fal alatt futó bitumenes lemezt nem zárják össze a lábazati vízszigeteléssel. Sokszor túl sem engedik a bitumenes lemezt, vagy később egyszerűen levágják, emiatt sem lehet hozzáolvasztani a lábazati vízszigeteléshez.
A lábazat vízszigetelésére kiváló megoldást jelentenek a kenhető, glettvassal, hidegen felhordható szigetelő anyagok. Ezekkel az anyagokkal egyszerűen és elég biztonságosan kialakítható a folytonos vízszigetelés, és egyben felragasztható a hőszigetelő tábla is.
Használható új építésnél és felújításnál is, lábazatok, pincefalak, talaj alatt lévő szerkezetek vízszigetelésére.

Első lépésként a felületet meg kell tisztítani, majd a Murexin LF 400 bitumenes alapozóval történő alapozás (kellősítés) után két rétegben kerül felhordásra a Murexin 1K Express bitumenes egykomponensű vagy a Murexin 2K Standard kétkomponensű bitumenes szigetelő anyag.

A Murexin környezet és felhasználóbarát termékkínálatában elérhető a nagyon alacsony kipárolgású, oldószermentes alapozó és a környezetbarát, bitumenmentes, ásványi alapú Murexin 2K BF szigetelőbevonat is.

Murexin LF 400 bitumenes alapozó
Murexin LF 400 bitumenes alapozó

Oldószermentes, emulzió alapú, hidegen feldolgozható, kenhető vagy szórható bitumenes alapozó. Kül- és beltéri felhasználásra, a Murexin bitumenes vastagbevonatok alapozására és tapadásának javítására.

A Murexin LF 400 egy oldószermentes, emulzió alapú, hidegen feldolgozható, kenhető vagy szórható bitumenes alapozó. Hevített bitumenes szigetelő lemezek előtti alapozásra is használható.

Műszaki adatok

 • anyagszükséglet kb. 0,2 kg / m², az alap szívóképességétől függően
 • száradási idő 20°C-nál 2-3 óra
 • feldolgozási hőmérséklet +5°C és +35°C között

Alkalmazás
A Murexin LF 400 bitumenes alapozó kültéri és beltéri felhasználásra is egyaránt alkalmas. Nedves és száraz felületek alapozójaként alkalmazható, az utána következő Murexin 1K Expressz és Murexin 2K Standard bitumenes szigetelések, bevonatok alá alapozóként.
Összetétel alapján megkülönböztetünk 1 és 2 komponensű termékeket. Az egykomponensű termékeknek (1K) nincs fazékidejük, rögtön, keverés nélkül egyszerűen feldolgozhatók. A már megkezdett és jól lezárt csomagolású anyagot a későbbiekben is fel lehet használni. A kétkomponensű termékeket (2K) át kell keverni, ennek megfelelően fazékidejük van, de a gyors kötési idő miatt már feldolgozás után időjárásállóak.

1K Express bitumenes vastagbevonat
Murexin 1K Express bitumenes vastagbevonat

Magas minőségű, egykomponensű, polisztirollal töltött, gyors kötésű, szórható és műgyantával javított bitumenes vastagbevonat. Kül- és beltérben, kézi vagy gépi feldolgozású, tartós, rugalmas vízszigetelés a földdel érintkező épületrészek szigetelésére. XPS- és szigetelő lemezek ragasztására ásványi és bitumenes alapfelületekre, melyek a földdel érintkeznek.

 • feldolgozásra kész
 • gyors kötésű
 • szórható

Magas minőségű, polisztirollal töltött, műgyantával modifikált, szórható bitumenes vastagbevonat.
Kül-és beltérben is alkalmazható, kézi és gépi felhordással.

Alkalmazás
Talajnedvesség és nem felgyülemlő/torlódó szivárgó víz elleni szigetelésként (DIN 18195-4), talajjal érintkező falon és aljzaton a mért vízszint felett (pince fal és padló), illetve lábazaton. Hőszigetelő (XPS) táblák ragasztására talajjal érintkező szerkezeteken (pincefal) és lábazaton. Alkalmazása 2 rétegben történik.

Anyagszükséglet

 • szigetelőlemez ragasztásához kb. 2 kg / m²
 • talajnedvesség ellen / nem torlódó szivárgóvíz esetén: kb. 3,5 – 4,0 liter / m² (DIN 18195-4), min. rétegvastagság: kb. 3,5 mm
 • víznyomásnak nem kitett felületek esetén (vízszintes): kb. 3,5 – 4,0 liter / m² (DIN 18195-5), min. rétegvastagság: kb. 3,5 mm
 • feltorlódó szivárgóvíz esetén: kb. 4,5-5 liter / m², (DIN 18195-6), min. nedves rétegvastagság: kb. 4,5 mm
2K Standard bitumenes vastagbevonat
Murexin 2K standard bitumenes vastagbevonat

Oldószermentes, szálerősítésű, hidegen feldolgozható, műanyaggal modifikált, kétkomponensű, bitumenes vastagbevonat. Épületszerkezetek talajpára és talajnedvesség elleni szigetelésére kül- és beltérben, függőleges és vízszintes felületekre (önmagában víznyomás ellen nem véd). Alapok, pincék, lakó- és üzlethelyiségek, teraszok erkélyek, mélygarázsok, vizes blokkok, zuhanyzók szigetelésére valamint polisztirol lapok pontszerű felragasztására. Enyhén nedves alapfelületre is tapad. Szükséges esetben víznyomás elleni szigetelésre üvegszövethálót kell bele fektetni. Keverési arány (A-B): 4:1 Alapozás: 111 N szigetelőbevonattal vagy LF mélyalapozóval.

 • oldószermentes
 • szálerősített
 • repedésáthidaló

Kétkomponensű, oldószermentes, szálerősített, repedésáthidaló, műgyantával javított bitumenes vastagbevonat. Kül- és beltéri használatra, a földdel érintkező épületszerkezetek, vízszintes és függőleges felületein tartós, rugalmas vízszigetelés előállításához, talajnedvesség, nyomásmentes és feltorlódó szivárgó víz ellen –külső víznyomás esetén (DIN 18195-4 -5 -6) hőszigetelő (XPS) táblák ragasztására talajjal érintkező szerkezeteken (pincefal) és lábazaton.

Anyagszükséglet

 • talajnedvesség esetén: kb. 4,5 kg/m² nem torlódó szivárgóvíz esetén = kb. 4,5 mm nedves rétegvastagság = kb. 3,1 mm száraz rétegvastagság
 • feltorlódó szivárgó víz esetén: kb. 6,0 kg/m² = kb. 6 mm nedves rétegvastagság = kb. 4,4 mm száraz rétegvastagság
 • szigetelőlemez ragasztásához: kb. 2 kg/m²
2K BF szigetelőbevonat
Murexin 2K BF szigetelőbevonat

Kétkomponensű, bitumenmentes, oldószermentes, magas flexibilitású, repedésáthidaló szigetelőanyag a földdel érintkező, nedvesség ellen védendő épületrészekhez. Kül- és beltérben kézi vagy gépi feldolgozással épületszerkezetek hosszan tartó, rugalmas szigeteléseként, és szigetelő lemezek ragasztásához a földdel érintkező területeken.

 • bitumenmentes
 • ásványi
 • repedésáthidaló, kenhető és vakolható

Kétkomponensű, bitumenmentes, rugalmas, repedésáthidaló ásványi szigetelőbevonat. Kül-és beltérben kézi, vagy gépi feldolgozással használható épületszerkezetek hosszantartó, rugalmas szigeteléseként vízszintes, vagy függőleges felületeken. Szigetelőtáblák ragasztásához ásványi és bitumenes aljzaton (pl. lábazat). Hézagmentes szigeteléshez falon, padlón, kerámiaburkolatok alá fürdőkben, tusolókban, teraszon, erkélyen. Környezettudatos, nagyon emissziószegény (EC 1) termék.

Anyagszükséglet

 • talajnedvesség / nem torlódó szivárgóvíz esetén: kb. 3 kg/m²
 • feltorlódó szivárgó víz esetén: kb. 4,0 kg/m²
 • szigetelőlemez ragasztásához: kb. 1,5 – 2 kg/m² rétegtől függően
 • esőálló: kb. 3 óra után