Fényvisszaverő ruházat – biztonságos sötétben is

Hogyan növelheti a fényvisszaverő ruházat a biztonságát? Hogyan válassza ki a megfelelőt és miben különbözik a figyelmeztető ruházattól?

 

Figyelmeztető vagy fényvisszaverő ruházat?

A fényvisszaverő és a figyelmeztető ruházat kifejezéseket gyakran összekeverik. Egyszerűen fogalmazva, minden figyelmeztető ruházat fényvisszaverő ruházat, de nem minden fényvisszaverő ruházat figyelmeztető ruházat. A Hi-Vis ruházat elengedhetetlen az útépítők, az építőipari munkások, a mentők, a hulladékgyűjtők, a repülőtéri személyzet – egyszóval mindenki számára, aki olyan környezetben dolgozik, ahol fontos a jó láthatóság.

Az EN ISO 20471 szabvány meghatározza a figyelmeztető ruházat jellemzőit: a megengedett színek a fluoreszkáló sárga és a fluoreszkáló narancs, amelyek nappal és szürkületkor jól láthatóan világítanak. Ezeket kiegészítik a fényvisszaverő csíkok is, amelyek növelik a láthatóságot a sötétben. A teljes fényvisszaverő felület alapján a ruházatot 1-3 osztályba sorolják, a legmagasabb védelmi szintet a 3. osztály biztosítja.

Ezenkívül vannak olyan ruházati cikkek, lábbelik és kiegészítők, amelyek nem felelnek meg az EN ISO 20471 szabványnak, akár az alapszín, akár a fényvisszaverő felület mérete miatt, de fényvisszaverő elemekkel vannak ellátva: fényvisszaverő csíkokkal ellátott nadrágok és kabátok, fényvisszaverő varrással ellátott sapkák vagy akár fényvisszaverő részletekkel ellátott cipők.

Ezek a ruházati termékek és kiegészítők kiválóak azoknak, akiknek nem kell jól látható ruházatot viselniük, de szeretnék növelni biztonságukat a sötétben és a szürkületben a munka során, mind a szabadban, mind a rosszul megvilágított beltéri környezetben. A Cerva az alábbi kínálatot ajánlja erre a célra.

 

Beltéri ruházat

A fényvisszaverő ruhák raktárakban vagy ipari csarnokokban is hasznosak. Ezért hozták létre a MAX NEO REFLEX termékcsaládot, amely derék- és mellnadrágokból, valamint munkakabátokból áll. A nadrágok a lábszár alsó részén, a kabátok a háton és az ujjakon fényvisszaverő csíkokkal készülnek. A könnyű, légáteresztő ruházat kék és zöld színben kapható. A bélelt mellénnyel ellátott téli nadrág azonban három színben is kapható: zöld, kék és fekete (piros részletekkel).

A CIUDADES termékcsalád fényvisszaverő ruhadarabjai könnyűek és egyedülállóan légáteresztőek – például a HUELVA deréknadrág, a BADAJOZ mellesnadrág és a GETACHE kabát, amelyek kék és szürke színben kaphatók. A nadrágok a lábszár alsó részén, a kabátok a test körül, a vállakon és az alkarokon fényvisszaverő csíkokkal vannak ellátva.

 

Kültéri ruházat

Gyenge kültéri fényviszonyok között a MAX VIVO REFLEX sorozata nyújt biztonságot. A ruházat alapszíne fekete, feltűnő (fluoreszkáló) sárga részletekkel, fényvisszaverő csíkokkal: a nadrágok alsó lábszárán, valamint a kabátok alkarján és testén. A nadrág térdzsebbel rendelkezik a térdvédő felszereléséhez, ami növeli a kényelmet a térddel végzett munka során, a kabát pedig levehető ujjakkal rendelkezik, így könnyen mellénnyé alakítható.

 

Kiegészítők és fejfedők

Fényvisszaverő szalagot kínálunk, amelyet könnyen felragaszthatsz a karodra, táskádra vagy hátizsákodra. Megfelel a nem professzionális használatra szánt láthatósági kiegészítőkre vonatkozó EN 13356 szabványnak.

A REFROX látható elasztikus vállpánt ugyanennek a szabványnak felel meg. Hossza a vállak felett és a derék körül állítható, hogy minden testalkatnak megfeleljen, és kabát fölött is viselhető legyen. Az ENIF zokni hátulján, az Achilles-ín felett található fényvisszaverő címke szintén növelheti a biztonságot.

 

Fényvisszaverő fejfedő

A WRAXALL és CLEEVE REFLEX kötött téli sapkák nemcsak a hideg ellen védenek, hanem a szövetbe szőtt fényvisszaverő szálak révén láthatóságot is biztosítanak. Sárga és narancssárga figyelmeztető színekben vagy feketében kaphatók.

A nyári napokra tökéletes választás a HARTEBEEST biztonsági sapka, amelynek karimája és alja fényvisszaverő szalaggal van ellátva. A sapka narancssárga vagy sárga színben kapható. Sisakra van szüksége, de fontos a láthatóság? A PALLADIO fényvisszaverő matricával ellátott szellőzős sisakjai kényelmet és biztonságot nyújtanak.

 

Biztonságos gyaloglás

Már egy kis fényvisszaverő elem a lábbeliken is javíthatja a láthatóságot gyenge fényviszonyok között. Munka- és biztonsági cipők kínálatában olyan modelleket választhat, amelyek védik lábát a különböző mechanikai kockázatoktól, de fényvisszaverő részletekkel is rendelkeznek.

Például: a sportos megjelenésű VINDWOOK félcipő lábujjvédelemmel és kompozit középtalppal a defektvédelem érdekében. A TORNAFORT bakancs ugyanezzel a kialakítással és tulajdonságokkal rendelkezik. A MIRRADA biztonsági szandál a melegebb napokra készült. Az olasz PANDA gyártó LAMBDA NEOS biztonsági bakancsa lábujjvédelemmel és csúszásmentes talppal rendelkezik, a felsőrészen fényvisszaverő elemekkel.

A szintén a PANDA-tól származó ESAGAMMA csizma fényvisszaverő elemekkel rendelkezik a bokán, fémmentes lábujjvédelemmel és aramid talppal, amely véd a szúrások ellen. Hideg napokra jó választás a CERBIATTO bélelt vízálló csizma, amely fémmentes lábujjvédelemmel, szúrásálló és csúszásmentes talppal, valamint fényvisszaverő részletekkel rendelkezik.

 

A Cerva termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!