Ház átalakítások – korszerűsítési kísérletek

Egy klasszikus, 50-es évekbeli ikerház átalakítása karbonsemleges, jövőbe mutató otthonná.

Hogyan kombinálható az energiahatékony építészet és az élhetőség ideálisan a régi házak modernizálása során?

A LichtAktiv Haus egy 1950-es évekbeli telepes ház felújítását ölelte fel Hamburg Wilhelmsburg negyedében. A kísérlet megmutatja, hogy a bőséges természetes fényről, friss levegőről és a nyitott kilátásról alkotott vízió még a legnagyobb kihívást jelentő korszerűsítési projektben is megvalósítható. A cél az optimális energiahatékonyság és a legjobb élhetőség kombinálása egy karbonsemlegesen működő otthonban.

A LichtAktiv Haus koncepcióját az teszi egyedivé, hogy a korszerűsítési stratégia kombinálja a legjobb élhetőséget és az optimális energiahatékonyságot. Az épület meglévő, zárt szerkezetét tágas, fényben úszó épületté kellett alakítani, amely a lakók számára a legélhetőbb környezetet biztosítja. A prémium változatban két gyerekszoba, két fürdőszoba és egy hálószoba került a régi épületbe. Az úgynevezett „nappali lámpával” a tető alatti területet kibővítették, így központi lakótér és olvasószoba jött létre, ahová optimális mennyiségű természetes fény jut. A lakókörnyezet nyitottabbá vált az üveghomlokzatnak köszönhetően, így több, mint öt méteresre nőtt a kertre néző homlokzat. Az ablakfelület összesen 18 m2-esre nőtt a régi, 60 m2-es épületen. A bővítés révén nagyobb lett a nappali és az étkező, a konyha és a kamra

A LichtAktiv Haus egyedi felújítási projekt keretében az épületet dobozszerű, zárt struktúrából nyitott, tágas szobák csoportjává alakult át, melyekben bőséges mennyiségű természetes fény található. A LichtAktiv Haus többféle változatban valósítható meg – az egyszerű modernizálástól kezdve a pénzügyi lehetőségektől, az energetikai ambícióktól és a bővítéstől várt térbővüléstől függően további fokozatokban.

A jelenlegi épületben két gyerekszoba, két fürdőszoba, két fő hálószoba, egy központi nappali és egy olvasószoba található. Mindegyik szoba homlokzati és tetőtéri ablakokkal rendelkezik, melyek maximális mennyiségű természetes fényt biztosítanak – az otthon ablakfelülete 18 m²-ről 60 m²-re emelkedett. A nappalit egy öt méter hosszú üvegfallal egészítették ki, így az otthon nyitottá vált a ház kertjére. Minden mást is a nyitott nappalihoz és a hozzá kapcsolódó étkezőhöz igazítottak. A konyhát és a kamrát is itt alakították ki. A terasz a régi és az új összekötő elemévé vált. Az áramot és a melegvizet napkollektorok és fotovoltaikus cellák biztosítják – mindent, ami a ház energiaigényének fedezéséhez szükséges.

A LichtAktiv Haus koncepciója a „telepes szellemiségen” alapul, de az élelmezési önellátás helyett az otthon energetikailag látja el önmagát.

Tekintse meg a házbővítéshez használt VELUX termékeket:

VELUX INTEGRA® tetőtéri ablak

Az intuitív, egyszerűen használható VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakok biztosítják az egyszerű szellőztetést és az egészséges lakókörnyezetet. Akkor érdemes az elektromos működtetésű VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakot választania, ha az ablakot közvetlenül otthona elektromos rendszerébe szeretné integrálni.

Speciális funkciójú tetőtéri ablakok

A VELUX GXL és GXU tetőkibúvó ablakok ajtószerűen nyílnak, így kényelmesen ki lehet jutni a fűtött tetőtérből. A nagyobb nyílásnak köszönhetően még soha nem volt ilyen kényelmes kijutni a tetőre.

Bővítés magastetős elemekkel

Amennyiben a tető a padlóig ér, akkor VELUX tetőtéri ablakát GIL (átlátszó vagy fehérre lakozott fenyőfa) vagy GIU (karbantartást nem igénylő) ablakelemekkel bővítheti. Ezek az ablakok fix ablakszárnnyal rendelkeznek, így nem nyithatóak. A tetőtéri ablak és a GIL/GIU kombinációja több természetes fényt biztosít az Ön helyiségének. A karbantartást nem igénylő ablakokat (GIU) nem kell tisztítani vagy javítani – szükség esetén azonban egy puha, nedves ronggyal megtisztíthatók.

VELUX külső hővédő roló

Külső hővédő roló

 • Hűvös tetőtér nyáron is
 • Akár 76%-kal mérsékli a besugárzó hőt, így 5 °C-kal hűvösebb lehet a szobában
 • Az áttetsző háló megőrzi a kilátást

Tetőtéri árnyékolás – a VELUX külső hővédő roló még azelőtt megfékezi a napsugarakat, mielőtt azok elérnék a tetőablak üvegfelületét, így akár 5 °C-kal csökken a helyiség felmelegedésének mértéke. A legmelegebb napokon is segít a roló abban, hogy a helyiség levegője kellemes hőmérsékletű maradjon. Ráadásul a VELUX külső hővédő roló áttetsző anyagból készül, így átengedi a fényt és a kilátást sem akadályozza. A VELUX külső hővédő roló egyszerűen, belülről felszerelhető tetőtéri ablakára.

VELUX redőnyök

Redőny

 • Akár 94%-os hővédelem nyáron
 • Teljes fényzárás
 • Szigetelés és zajcsökkentés
 • Javítja az ablak hőszigetelését télen
 • Mérsékli az eső kopogásának zaját
 • Megnehezíti az illetéktelen behatolást
Tetőtéri árnyékolás: a komplett megoldás. A VELUX tetőablakra szerelhető redőny egész éven át az Ön szolgálatában áll. Nyáron védi tetőterét a túlmelegedéstől, télen pedig szigeteli a tetőablakot, hogy a fűtési energia a szobában maradjon. Ezen felül teljes sötétséget teremt a pihenéshez és az alváshoz, egyben csökkentve a kívülről érkező zajhatásokat is.

 

Reluxa

 • A magánszféra védelme és fényszabályozás
 • Zsinór nélküli működtetés
 • Vízálló és könnyen tisztítható

A minimális karbantartást igénylő és nedvességálló VELUX reluxa tökéletes megoldást nyújt tetőtéri konyhákba és fürdőszobákba. Egyedi, zsinór nélküli kialakításának köszönhetően egyszerűen tisztítható és rendkívül esztétikus megjelenésű.

Amennyiben Velux terméket keres, jöjjön el barkácsáruházaink vagy tüzéptelepeink egyikébe, ahol munkatársaink készséggel segítenek a megfelelő termék kiválasztásában!