Jöhet a 15 milliós bírság, ha kertes házban él, és ezt elmulasztja

Jöhet a 15 milliós bírság, ha kertes házban él, és ezt elmulasztja

Jöhet a 15 milliós bírság, ha kertes házban él, és ezt elmulasztja

A 2008-ban elfogadott törvény szerint június 30-ig van ideje minden földtulajdonosnak, hogy ingatlanján megakadályozza az allergén növény, vagyis a parlagfű virágjának kialakulását. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, akár 15 milliós bírságot is kaphat érte.

 

Magyarországon minden ötödik ember érintett a pollenallergiában, amelynek leggyakoribb okozója a levegőbe kerülő nagyfokú parlagfű-koncentrátum.

Annak ellenére, hogy a hivatalos parlagfűszezon csupán augusztusban kezdődik, már most meg kell tennie mindenkinek a megelőző lépéseket.

A gyom irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény ugyanis egyértelműen rögzíti. Ennek értelmében a földhasználó köteles június 30-ig a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, a hatóság eljárást indíthat ellene, mely akár 15 millió forintos bírságot is magával vonhat.

A kertészeti szakértők iránymutatása szerint a parlagfű visszaszorítására a legjobb módszer a kaszálás, melyet kézi erővel és gépi segítséggel is lehet végezni.

Forrás: origo

Fűnyírókért, kerti eszközökért, gépekért látogasson el áruházainkba!