Lakásáfa: Nyertesek és vesztesek

Lakásáfa: Nyertesek és vesztesek

Nagyot futott a hetekben a lakásáfa körüli törvénymódosítás kérdése. Volt egy pillanat, amikor mindenki azt hitte, hogy szerkezetkész épületek tucatjai árasztják el 2019 végéig az országot (leginkább Budapestet), majd jött a csavar, hogy lehet kibővül ez a kedvezmény a november 1-je előtt építési engedélyt szerzett ingatlanokra, és azok számára 2023. végig tart az értékesítésre vonatkozó 5%-os kedvezményes áfa. Ma döntöttek. Csak az utóbbi él.

Majdnem 1 hónapig tartotta intenzív izgalomban a lakáspiacot, hogy hogyan dönt a Parlament a lakásáfával kapcsolatban. Mára pedig, több azóta elvérző javaslat után megszületett a döntés, miszerint:

A kedvezményes adókulcs főszabály szerint jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden – a törvényi feltételeknek megfelelő – új építésű lakóingatlan – 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás – értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel. A kedvezményes adómérték a változtatást követően az ingatlan legkésőbb 2023. december 31-én történő étékesítéséig alkalmazható, ha 2018 november 1-jéig rendelkezett építési engedéllyel.

Vagyis bizonyos korlátozások mellett (építési engedély időpontja) 3 évvel kitolták az 5%-os kedvezményes lakásáfát.

Korábban, míg mind a két javaslat élt, összeszedtük milyen esetekben lehet élni a kedvezményes áfával, ami azóta, a véglegesen elfogadott törvény miatt jelentősen módosult.

  • Leszerződött, 2019 végéig biztosan átadásra kerülő lakások: Ezeknél a befejezés előtt álló, már eladott lakásoknál nincs változás, a lakások árát nem befolyásolja a friss kormánydöntés. A lakások után 5%-os áfát kell fizetni. – NYERTES
  • Leszerződött lakások, amelyeknél a csúszások miatt billeg a 2019 végi határidő, mert a szerkezetkész állapot elérése sem biztos. A vevők és a fejlesztők megkönnyebbülhetnek, elhárult a fejük felől a magasabb áfa veszélye. – NYERTES
  • Leszerződött, 2020-tól elkészülő lakások, amelyeknél a bruttó árra kötötték a szerződést. A beruházó akár le is nyelheti az áfacsökkentésből származó hasznot, a vevő foghatja a fejét, hogy miért nem nettó árra szerződött. (Ilyen lakás valószínűleg nem sok van.) – NYERTES (hogy a vevő, vagy az eladó, az kérdéses)
  • Leszerződött, 2020-tól elkészülő lakások, amelyeknél a nettó árra kötötték a szerződést. A vevő örülhet, mert a lakás bruttó ára csökken, mert 27% helyett 5%-os lesz az áfa, vagyis a vételár 17%-kal csökken. A beruházó próbálhat ebből valamennyit visszavenni, de érvényes szerződés mellett ez nem látszik életszerűnek. – NYERTES
  • Még nem eladott, de 2019 végéig (legalább szerkezetkész állapotig) elkészülő lakások. Ezek a lakások eleve 5%-os áfával kalkulálva jelentek meg a piacon, tehát az áruk nem változik. (Feltehetően ebből is csak kevés van a piacon, de körük kisebb projektekkel, egyedi építkezésekkel bővülhet, amennyiben a következő hónapokban még építési engedélyt kapnak a projektek, és sikerül tartani a 2019 végi határidőt.) – KÉRDÉSES, amennyiben november 1-jéig nem volt meg az építési engedély, akkor VESZTES. Amit kifizetünk belőle 2019 végéig az adózik 5%-kal.
  • Még nem eladott, 2019 utáni átadással elkészülő lakások. Az ilyen lakások esetében, amennyiben már hirdetik őket, elképzelhető némi áresés, ha a verseny hatására a megnyert áfacsökkentés egy részét átengedi a vevőnek a beruházó. Ez akár látványosabb is lehet annál, mint amit az érintett lakások aránya sugallhat, hiszen ezek vannak látványosan jelen a futó ingatlanhirdetésekben. – KÉRDÉSES, ha van már építési engedély, akkor NYERTES, ha nincs akkor VESZTES.
  • Még piacon nem lévő lakások. Ezekre a lakásokra – mivel az építési engedélyük nem volt meg október 31-ig – 27%-os áfát kell felszámolni, vagyis a legfrissebb projektek árazását a változás nem befolyásolja. (Ugyanakkor az ilyen projektek is adózhatnak 5%-kal, ha a munkaerőhiányos környezetben sikerül tartani a 2019 végi határidőt – ld. az 5. pont végi megjegyzésünket.) – KÉRDÉSES, ha engedélyt csak most kap, és sikerül átadni és kifizetni 2019 végéig, akkor SEMLEGES, ha nincs még engedély és nem sikerül befejezni és kifizetni, akkor VESZTES

Itt tartunk most. De ki tudja hol a vége, és 2023-ig nem jön-e esetleg egy új módosítás, ami újra lökést adhat a lakáspiacnak.

Forrás: portfolio.hu