Lakáselválasztó falak újragondolva – Rigips Habito

Mi az, ami a leginkább zavarja a társasházakban élőket?

A szomszédos otthonok lakói legtöbbször a nemkívánatos hangokra panaszkodnak. Mindenki máshogyan és máskor vágyik pihenésre. Van, aki zenehallgatással kapcsolódik ki, van, aki csak csendben tud pihenni, és olyanok is akadnak, akik barkácsolással töltik a szabadidejüket. Emiatt lényeges a lakásokat elválasztó falak hangszigetelő képessége.

A Habito lakáselválasztó falak Habito Hydro terhelhető, ütésálló, tűzgátló, impregnált építőlemezzel készülnek, ötvözik a falazott szerkezetek tartósságát a szerelt technológia előnyeivel: nagy teherbírás, jó ütésállóság, áttörésgátlás és kiemelkedően magas hangszigetelő képesség. A hangszigetelés a szerelt többrétegű falszerkezetek fő előnye, ami a profilvázban elhelyezett szigetelőanyag és az építőlemezek együttes hatásának köszönhető.

Betörésbiztonság

A Habito lakáselválasztó fal MABISZ besorolás szerint 15 perc áttörésgátlást teljesít. A fal dupla profilvázra épül, mindkét oldalon 2 réteg Habito 12,5 építőlemezzel és középen egy réteg RB gipszkartonnal. A külső síkokon elhelyezett 2 réteg Habito építőlemez pajzsként működik és biztosítja az áttörésgátlást.

Tűzvédelem

A Habito lakáselválasztó fal 120 perces tűzgátlást biztosít.

Hanggátlás

A többrétegű szerelt falak kiemelkedően vizsgáznak ezen a téren, mivel az üregben elhelyezett szigetelőanyaggal (levegővel) és a gipszkarton borítással a teljes frekvenciatartományban biztosítják a hanggátlást. A hagyományos falakhoz képest pedig jobban teljesítenek a mindennapi életünkben előforduló zajtípusokkal szemben, mint például beszéd és a magasabb frekvenciájú hanghatások. A szomszédos lakásokat elválasztó falak esetében az akutéglánál kisebb falvastagság mellett is garantált a csend. Súlyozott hangszigetelési érték: Rw = 63 dB

Magas páratűrő képesség

A fal nemcsak normál páratartalmú lakószobák elválasztására megfelelő, hanem emelt páratartalmú fürdőszobák és konyhák határoló szerkezeteként is építhető, akár 90% relatív páratartalom esetén is.

Habito Hydro terhelhető, ütésálló, tűzgátló, impregnált építőlemez

A Habito Hydro a Habito építőlemez továbbfejlesztett, impregnált változata. Normál és magas páratartalmú helyiségekben egyaránt használható, akár 90% relatív páratartalom esetén is. Nagyobb páraterhelést tud elviselni, mint az impregnált gipszkartonok, teherbíró képességének köszönhetően pedig a Habito Hydro építőlemez egy rétegben építve is alkalmas csempézésre. További előnye, hogy a fürdőszobai berendezési tárgyak rögzítése egyszerűen és gyorsan megoldható.

A Habito lapok előnyei:

  • rendkívül nagy teherbírás
  • páraállóság 90%-ig
  • tárgyak rögzítéséhez nincs szüksége fúrásra vagy dübelre, egyszerű pozdorjacsavarral és csavarhúzóval akár TV-t, könyvespolcot, konyhaszekrényt felszerelhetünk
  • kiemelkedő felületi keménység
  • ellenálló a sérülésekkel szemben

A Habito Hydro felhasználási területei: válaszfalak és előtétfalak építése

  • lakások fürdőszobái
  • kórházak mosdói és zuhanyzói
  • szállodák fürdőszobái
  • lakáselválasztó falak, 15 perces MABISZ áttörésgátlási besorolással
  • minden épülettípus normál páratartalmú helyiségében egyaránt.
Vastagság Szélesség Hosszúság Jelölés Élképzés Tűzvédelmi osztály Relatív páraterhelés Tömeg Megjelenés
12.5 mm 1200 mm 2000 mm DFRIH1 PRO Hosszanti élek és vágott keresztirányú élek A2-s1, d0 90% 12.2 kg/m2 színoldal szürke Habito nyomattal, hátoldal zöld