Lindab története

A Lindab története több mint 60 évre nyúlik vissza, amikor 1956-ban a svédországi Lidhultban egy kis lemezműhelyt alapítottak. A vállalkozás később a Bjäre-félszigetre, Grevie-be költözött, ahol 1959-ben bejegyezték az AB Lidhults Plåtsindustri céget, Lage Lindh és Valter Persson alapítóként. 10 évvel később az AB Lidhults Plåtindustri-t átnevezték Lindab-ra. Eseménydús évek és izgalmas utazás volt ez. Az olyan alapértékekkel, mint a földhözragadtság, a tisztaság és rend, valamint az Ügyfelek sikere, a Lindab egy kis műhelyből nemzetközi, nyilvános vállalattá fejlődött.

A vállalatot 1959-ben, egy napsütéses februári napon alapították Grevie-ben. Az első gyártott termékek az eternitlemezekhez és az ablakok zsaluzataihoz használt alumínium szalagok voltak. 1962-ben az ereszcsatornák és csövek sorozatgyártása bővült, és a dolgozók száma is nőtt. Egy új gyár építésének tervei is elkezdtek kidolgozásra kerülni.

 

1964

A Bjäre-félszigeten, az Ängelholmsvägenen található új gyárat hivatalosan is megnyitották, és elindutl az ereszcsatorna-konzol. A vállalat immár az egyetlen olyan beszállító lett Svédországban, amely teljes tetőlefolyási programot kínált.

 

1965

Új üzletággal, a szellőzéssel bővült a vállalat, és bevezették a spirálvarrott szellőző csatornákat.

 

1969

Az AB Lidhults Plåtindustri neve Lindabra változott, és Lage Lind lesz az egyedüli tulajdonos. A vállalat immár Skandinávia legnagyobb gyári fémlemezalkatrészeket gyártó vállalata.

 

1974

A tetőelvezető és tetőprofilok gyártását a Grevie-től 7 km-re délre fekvő Förslövbe helyezték át. A svéd Svenska Fläktfabriken cég bevezetett egy „gumitömítéses” csatornarendszert, és a Lindab azonnal megkezdte saját fejlesztését ezen a területen.

 

1975

A dániai Haderslevben új szellőzőgyár épült, miközben a Grevie-ben és Förslövben lévő gyárakat bővítették. Ezzel egyidejűleg megkezdődött a csatornarendszer Eurovent szabványhoz való igazítása.

 

1976

Bevezették a LINDAB Safe gumitömör rendszert, és a Lindab 2000 szellőzőterméke már megfelelt az új Eurovent-szabványnak. Ezzel egyidejűleg több új értékesítési iroda nyílt Németországban és Norvégiában.

1982

A Lindab megvásárolta a VM csoport vállalatot, miután két évvel korábban már megvásárolta annak részvényeinek 40 %-át. A helyi szolgáltatások és a Svédország körüli raktárak kerültek a középpontba. Svédországban összesen 13 kirendeltség működött, és elindult a háztól-házig teherautós kiszállítási rendszer is.

 

1986

A kör alakú csatornarendszerek immár a Lindab legnagyobb termékét jelentik, és bevezetésre került az első acélcsap is. Mindkét dániai gyárat Haderslevben és Farumban bővítették, hogy kielégítsék a Lindab termékei iránti megnövekedett keresletet.

 

1988

A Lindab eladásai meghaladták az egymilliárd svéd koronát. Megalakult a Lindab Steel, amely a Lindab Csoport acélszolgáltató központja lett. Grevie-ben megnyitották a legkorszerűbb préscsarnokot.

 

1990

Európai beruházás indult a tető- és falrendszerek területén, és a Lindab megalakult Magyarországon is. Ugyanebben az évben bevezették a tetőcserép, a külső falécek és az ajtók gyártását.

 

1994

A Lindab tovább növekedett Kelet-Európában. Az elmúlt években leányvállalatokat alapítottak Romániában, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és az Egyesült Államokban.

 

1997

A Lindab már 18 országban, 101 helyszínen volt  jelen. Informatikai programok indultak mind a Profile üzletág, mind a Ventilation üzletág számára.

 

1999

A Lindab bevezette a Rainline tetőelvezető rendszert, és a dániai Farumban bővítették a hanglaboratóriumot.

 

2004

A kelet-európai eladások meghaladták az egymilliárd svéd koronát, és a Rainline mind a skandináv régióban, mind Kelet-Európában piacvezető lett.

 

2006

A Lindab részvénye visszatért a stockholmi tőzsdére, és a „We simplify construction” a Lindab új jelmondata lett . A vállalat termékei már 1700 értékesítési üzletben voltak kaphatóak.

 

2007

A Lindab Safe Click bemutatkozik a németországi ISH vásáron, és új szellőzőgyár nyílt az oroszországi Szentpéterváron. A Lindab felvásárolta az Aervent Holdings vállalatot, amivel a Lindab vezető pozíciót szerezett Írországban.

 

2008

A bevezetések éve. Bemutatkozott az RdBX szegecs, a Premium homlokzati kazetta és az Aerodim hangsugár.

 

2012

A Lindab felvásárolta a Plannja szendvicspanel gyártó- és értékesítési szervezetének nagy részét. Ebben az évben vásárolták meg a lengyelországi Centrum Klima vállalatot is.

 

2015

A Lindab megvásárolta az olasz MP3 vállalatot, amelynek a neve ellenére semmi köze a digitális hangfájlokhoz, mivel szellőzőrendszerekhez való tűzvédelmi csappantyúkat gyárt. A szlovéniai IMP Klima vállalatot is felvásárolták, és fő termékük, a légkezelő egység lehetővé teszi, hogy a Lindab komplett szellőzőrendszereket kínáljon a kezdetektől a végéig.

 

2016

Az UltraLink terméket bevezetik, és már a következő évben díjat kap a Nagy Beltéri Klíma Gálán forradalmi mérési technológiájáért.

 

2017

A Lindab új raktár- és elosztóközpontját avatták fel a Grevie-i gyár területén. Az automatizált rendszer javítja a szállítások pontosságát és növeli a hatékonyságot.

 

2019

A Lindab 60 éves egyszerűsített építési tevékenységét ünnepelte a munkatársakkal, ügyfelekkel és partnerekkel! A Lindab 60 év alatt a svédországi Skåne északnyugati részén található kis lemezgyártó cégből több mint 5000 főt foglalkoztató csoporttá nőtte ki magát. 2019 az az év, amikor a Lindab a Lindab SolarRoofban a kiváló minőségű fémlemez tetőszerkezetekhez kifejlesztett, bevált technológiáját milliméter vékony napelemekkel kombinálta. Ezek a napelemek olyan vékonyak, hogy a tető integrált részévé válnak.

 

2020

A Lindab elindította a vállalat történetének legnagyobb beruházási programját, amelynek célja a hatékonyság, a kapacitás és a biztonság növelése volt. A nyereségesség növelését célzó stratégia részeként a működést kevesebb európai országra összpontosították. A szlovéniai IMP Klima-t az alacsony jövedelmezőség miatt eladták. Négy jól működő szellőztetőipari vállalatot vásároltak fel: Ekovent, Crenna, Aer Faber és Thor Duct. A Lindab partner lett a Leapcraftban is, amely a beltéri klíma elemzésének szakértője. 2020-ban a Lindab is elérte a 10 százalékos működési árrést, miután hosszú évekig alacsony volt a nyereségessége.