MAPEI Mapeplan T B lapostető vízszigetelő lemez

MAPEI Mapeplan T B lapostető vízszigetelő lemez

Zöldtető – a környezettudatos és energiahatékony megoldás

Flexibilis poliolefin (FPO/TPO) lemez kiváló mérettartó üvegszövet hordozóréteggel. Alkalmas a leterhelt és tetőkertes rendszerekhez. A Mapeplan T B egy fázisban történő többrétegű gyártási folyamat során készül és a belső hordozóréteg beillesztéséhez nem szükséges előlaminálás. A felső réteg alapszíne Smart White (fehér), az alsó rétegé fekete. A Mapeplan T B UV-álló, valamint megfelelő védelmet nyújt a mikrobiológiai támadások ellen és áthatolhatatlan a gyökerek számára.

 • ellenáll az öregedési folyamatoknak
 • alacsony hőmérsékleten is rugalmas
 • kiválóan megmunkálható és hegeszthető

Előnyök és jellemző tulajdonságok

A zöldtetők tervezésének és kivitelezésének számtalan előnye van:

 • Bizonyított hőszigetelés képesség mind a téli, mind a nyári időszakban, ami bizonyított komfortérzetet biztosít és a fűtési, hűtési számlákban jelentős energiatakarékossággal is jár.
 • Bizonyított hangszigetelési képesség és csökkentett zajszennyezés a zöldtetők tömegének köszönhetően. A zöldtetőknek kettős hatása van, a különböző anyagú és nem sík felületű rétegeknek más a hangelnyelése és hangcsillapítása, ezáltal jelentős a hangszigetelő képessége.
 • Részecske-szennyeződések (beleértve a PM10-et) és szmog csökkentése, a növényzet abszorpciós és visszatartási hatásának köszönhetően.
 • Csökkentett CO2-kibocsátás (csökkentett üvegházhatás) a nyári időszakban használt kevesebb légkondicionálás és télen a kevesebb fűtés miatt. Ezenkívül, a fotoszintézis útján a növényzet is elnyeli a CO2-t, átalakítja és felszabadítja oxigén formájában.
 • Elnyeli a legtöbb elektromágneses hullámot. A Kasseli Egyetem (Németország) által végzett kutatások szerint a zöldtetők egy kb. 15 cm vastag ültető közeggel a mobilhálózatok kibocsátásának kb. 94,4 %-át képesek elnyelni az 1,8 – 1,9 GHz tartományban. A kutatások az 1,92 és 2,17 GHz tartomány közötti UMTS elektromágneses hullámok esetében (legújabb generációs mobilok) még nagyobb elnyelést igazolnak. Az amatőr rádióhullámok esetén, a 4 GHz tartományban ez az elnyelés magasabb, mint 99,999 %.
 • Csökkentett „városi hősziget” hatás (ez a kifejezés azt a jelenséget írja le, hogy a városokban képződött hőmérséklet magasabb, mint a környező vidékeken) miután a zöldtetők elnyelik és tartalékolják a csapadék- és locsolóvizet, és a kipárolgás által visszajuttatják azt a légtérbe (összetett hatás által, a növények saját és napsütés általi párolgása következtében), ami hűti a környező levegőt.
 • Lassított csapadékvíz levezetés a csatornába és a szennyvíz-hálózatba, a talaj és a növényzet vízháztartásának optimalizálása következtében, miután a vizet az ültető közeg elnyeli és lassan továbbítja.
 • A vízszigetelés élettartamának megnövekedése, miután védett az UV-sugárzás, időjárás, mechanikai sérülés vagy hőmérsékletingadozások ellen. Egy zöldtető felületi hőmérséklete nyáron 25 °C körül van, míg egy védőréteg nélküli tetőnél ez jóval magasabb, különösen ha a szigetelés sötét színű.
 • A fotovoltaikus panelek hatékonysága megnövekszik. Zöldtetőknél, ha a felületi hőmérséklet alacsonyabb, a fotovoltaikus panelek közel a csúcsteljesítményüket nyújtják, ezáltal maximális energiatermelést biztosítanak. Az ezen a területen végzett, nyilvánosságra hozott kutatások szerint, amennyiben a környező felületi hőmérsékletet 25 °C-on lehet tartani, a hagyományos fotovoltaikus panelek hatékonysága a legjobb az energia előállítására. Ebben a tekintetben egy hasznos mutató a hőmérsékleti együttható, ami jelzi, hogy a panel hatékonysága mennyiben csökken, amint kint a hőmérséklet megemelkedik.
 • Új kellemes zöld terek jöttek létre, még a sűrűn beépített városi környezetben is.
 • A növény- és állatvilág számára létrehozott új élőhelyek, amelyek elősegítik a biológiai sokféleség védelmét.
 • Esztétikailag is jelentős, mert szépíti mind a városi környezetet – segítve a leromlott területek újjáépítését, mind az épületet magát is, ami az ingatlan eladási értékének szempontjából is előnyös, miközben növeli a tulajdonosok jólétét és életminőségét.