Melegebbnek tűnik a lakás, pedig nem tekered fel a fűtést – Trükkök, hogy spórolj a fűtésszámlán

Melegebbnek tűnik a lakás, pedig nem tekered fel a fűtést - Trükkök, hogy spórolj a fűtésszámlán

Melegebbnek tűnik a lakás, pedig nem tekered fel a fűtést – Trükkök, hogy spórolj a fűtésszámlán

Több ezer forintot is spórolhatsz a fűtésszezonban, ha okosan tervezel.

Ha spórolni akarsz a fűtésen, az egyik legegyszerűbb megoldás, mellyel akár a számlád 10%-át is megtakaríthatod, az, ha lejjebb tekered a termosztátot 20-21 fokra. De, ha ezt a hőfokot egy kicsit hűvösnek találod, számtalan más módon is növelheted a hőérzetet a lakásban.

A hőérzet nemcsak attól függ, hány fokosak a radiátorok, hiszen az ajtók, ablakok közelében mindig kellemetlenebb az idő, ráadásul a régi építésű házak falai is nehezen melegszenek át, szinte sugározzák a hideget, így az a 20-21 fok, amiben nyáron már pólóban sétálsz, könnyen érződik hűvösnek és barátságtalannak. Többnyire ennek köszönhető, hogy az emberek túlfűtik a lakásukat.

Párásíts!

Télen szárazabb a levegő, és ezt a növények sem szeretik különösebben, ezért érdemes beszerezni egy párásítót. Ha nő a lakásban a páratartalom, nő a hőérzet is. Amennyiben nincs kedved pénzt kiadni egy készülékre, tarts a radiátoron egy cserépedényben vizet – ha ebbe még illóolajat is csepegtetsz, egyszerre megoldod az illatosítást is -, vagy teregess a nappaliban. Ezek mindegyike jó megoldást nyújt.

ablak-kinez-hideg

Burkolj, ablakot, falat, padlót!

A vastag függönyök segítenek kint tartani a hideget, és bent a meleget. A padló felől érkező hűvös javát is felfogja egy vastag szőnyeg. Ami pedig a falakat illeti, egyre szebb falvédőket találni, melyek felfogják a fal által sugárzott hideget. Nemcsak a hőérzeted lesz jobb, ha ezeket a felületeket beburkolod, hanem valóban melegebb is lesz így a lakás.

Szigetelj!

A legtöbb hideg az ajtók és ablakok résein át szökik be a lakásba, ezért a nyílászárókat érdemes jól szigetelni. Apróságnak tűnik, de egy huzatfogó párnától sokkal melegebb lesz a lakásban. Az ablakok üvegfelületeinek sem árt a szigetelés, hiszen ezeken keresztül is sok hő jut ki a lakásból, illetve hideg befelé a lakásba. Az ablakszigetelő fólia, a szigetelőcsík vagy épp a hőtükörfólia hasznos eszköz, ha melegen akarod tartani a lakást.

Figyelj a radiátorra!

Alapszabály, hogy a radiátorra nem kerülhet semmi, ami nagy felületen takarja le a fűtőtestet, mert így csökken a fűtési teljesítmény. A semmibe a por is beletartozik. A porréteg szigeteli a fűtőtestet, így kisebb lesz a hőleadó képessége, ezért rendszeresen tisztítani kell a radiátort. Ha olyan típusú a készülék, melynek a belsejébe is bejuthat a por, érdemes előkapni a porszívót is.

Forrás: Femina