Mi a teendő a kertben zivatar után?

A rövid időn belül lehulló nagy mennyiségű csapadék problémát jelent a talaj számára: nem tudja felszívni a vízmennyiséget, és tócsák képződnek, elöntés vagy akár talajerózió lép fel. A gyep szenved a nagy esőzésektől és a pangó víztől. Összegyűjtöttük Önnek a megelőzést szolgáló intézkedéseket és tippeket, és megmutatjuk, mire lehet szüksége a kertjének.

 

Az első dolog, amit egy zivatar után meg kell tennie, hogy számba veszi mi történt, vannak-e károk. Ezután kezdje el a gyepfelület megtisztítását. A gyepre hullott ágakat és köveket el kell távolítani, mielőtt a gyepápolás megkezdődhetne. A lehullott gyümölcsöket vagy leveleket is össze kell gyűjteni a rothadás veszélye miatt.

 

Az üvegházakban vagy kerti fészerekben keletkezett kár esetén célszerű a biztosítótársaságot értesíteni a kárról. A legtöbb esetben ők fedezik a költségeket.

 

Ellenőrizze a fákat

Egy zivatar után a legtöbb embernek azonnal a lehullott ágak és gallyak, vagy a fák tetején még lógó ágak jutnak eszébe. Ezeket távolítsa el például egy olyan magas metszőollóval, mint az AL-KO 18 V BOSCH HOME & GARDEN COMPATIBLE akkumulátoros magas metszőolló. Ha a fák elkorhadtak vagy például villámcsapás által felhasadtak, ezeket a fákat általában el kell távolítani. 

 

Ellenőrizze a fa körüli talajt is. A fa még szilárdan a talajban gyökerezik, vagy a fa körül a talaj kidudorodik? Ha igen, akkor a fa már nem rendelkezik elegendő támasztékkal, és fennáll a veszélye, hogy kidől. Ebben az esetben célszerű a fát karókkal rögzíteni.

 

Ellenőrizze az ágyásokat

Ellenőrizze ágyásait, különösen az emelt ágyásokat, hogy stabilak vagy sérültek-e. A beültetett virágok vagy zöldségek is megsérülhettek a heves esőzés vagy jégeső miatt. Éles késsel távolítsa el a sérült növényi részeket. 

 

Eső után gereblyézze és lazítsa fel a talajt. Az AL-KO 18 V-os BOSCH HOME & GARDEN COMPATIBLE akkumulátoros kapa ideális a kis ágyásokhoz. Kézreálló és könnyen használható.

 

Ellenőrizze a gyepet

A gyep rendbetétele után ellenőrizze, hogy a heves esőzés nem hagyott-e csupasz foltokat a gyepen. Ezeket melegebb hőmérséklet esetén újra be lehet vetni. 

 

A további kezelés előtt hagyja, hogy a gyep először kiszáradjon. A legjobb elkerülni, hogy a teljesen átázott talaj további terhelést kapjon. Ha túl hamar újra megterheljük, a felszín még jobban tömörödik, és a víz még rosszabbul fog lefolyni. A fűnyírással várjon, amíg a gyep ismét megszárad. Ez jobb a gyepnek és a fűnyírónak is. A mulcsozástól is tartózkodjon, mivel a szanaszét hagyott fűnyesedék nedves állapotban rothadást okoz a fűben.

 

Amint a gyep megszáradt, kezdődhet a levegőztetés. A gyep levegőztetése azt jelenti, hogy kis lyukakat szúrunk a gyepbe vagy a talajba. Ezek fellazítják a talajt és biztosítják a víz jó elvezetését a talajba. Ez segíti a talaj regenerálódását. A levegőztetőhengerrel ellátott AL-KO gyepszőnyegkoptatók különösen alkalmasak erre a célra. 

 

Egyszerűen cserélje le a lapátokkal ellátott kaparóhengerét a „tűkkel” ellátott levegőztetőhengerre, és kezdje el a levegőztetést.

 

Mit tegyen a megelőzés érdekében?

A virág- vagy zöldségágyások károsodásának megelőzése érdekében kerülje el a vizesedést. Az ágyások kialakításakor ügyeljen arra, hogy jó vízelvezető réteggel rendelkezzenek, kaviccsal vagy sóderrel, amely jól elvezeti a vizet. A talajjal egy szintben lévő ágyásoknál lejtőt vagy vízelvezető árkokat lehet kialakítani, hogy a heves eső közvetlenül az árkon keresztül elszállíthassa, és ne alakulhasson ki pangó víz. A talajt is rendszeresen fel kell ásni vagy gereblyézni. Az AL-KO talajkapák ebben segítenek.

 

Új gyepszőnyeg fektetésénél figyeljen a talaj összetételére. Ha a talaj nagyon agyagos, célszerű homokot hozzáadni. Ez a kombináció a víztárolás és a vízáteresztő képesség optimális keverékét eredményezi heves esőzések esetén. A nyitott talajfelületek sebezhetővé teszik a kertet. Ezért ügyeljen arra, hogy a gyepben ne legyenek nyílt foltok. Ezek a napsütésben és a szárazságban megroskadnak, és lezárják a talajt. Az eredmény: a víz nem tud többé elszivárogni és elfolyni. Ezért ezeket a területeket mindenképpen vesse be újra.

 

A sűrű növénytelepítés ajánlott, mert a növények biztosítják, hogy a talaj laza maradjon, és a talaj jobban fel tudja venni a vizet. A gyökeresedés a növényeknek és a talajnak is nagyobb stabilitást biztosít.

 

Ha egy száraz időszak jön, készüljön fel rá, és gyűjtse be az esőt. Erre alkalmasak az egyszerű esőtartályok vagy egy ciszterna. Egy AL-KO kerti szivattyúval vagy búvárnyomású és mélyfúrású búvárszivattyúval a vízkivétel egyszerű. A forró nyári hónapokban öntözze vele a kertben a pázsitot és a növényeket, és spóroljon a drága csapvízzel.

 

Az Al-ko termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!