Mikor érdemes kicserélni a tetőablakot?

Mennyi a tetőablakok átlagos élettartama? Van egyáltalán időkorlát? Hogyan állapíthatja meg, hogy az ablak túl öreg már? Egyáltalán mi számít túl öregnek? Ebben a cikkben megtudhatja a leggyakoribb jeleit annak, ha esedékes a tetőablak csere.  

 

A legfontosabb jelek 

A régi tetőablak cseréjének nem az időzítése a legfontosabb tényező, de van néhány jel, amelyek alapján biztosra mehet. Melyek az árulkodó jelek? Ha például az üveg rendszeresen bepárásodik, az már önmagában is fontos figyelmeztető jel. A repedezett fa felület még nyilvánvalóbb jel. A penészesedés szintén fontos figyelmeztető jel: Ha az ablak vagy annak környéke penészes – és a tetővel nincs egyéb probléma -, az ablak valószínűleg már nem úgy működik, mint új korában.

A régi tetőablakok olyan sérülések jeleit mutathatják, amelyek még nyilvánvalóbbá teszik, mint korábban, hogy cserére szorulnak. Például, ha az ablak a fa vetemedése miatt már nem zár megfelelően. Ha ezt észreveszi, teljesen biztos lehet benne, hogy itt az ideje a cserének! Még ha a tetőszerkezettel is gondok vannak, akkor is elkezdheti tervezni a cserét. Az is gyakori, hogy a tetőablakot az évtizedek során a páralecsapódás károsította – ez klasszikus (és könnyen felismerhető) jele annak, hogy az ablak cserére szorul.  

 

Egy egyszerű teszt és egy gyakori tévhit 

Tartsa a tenyerét a tetőablakhoz. Érzi, hogy a levegő hideg? Nagyon hideg az ablak belseje? (Megjegyzés: az üveg egyértelműen a tető leghidegebb része, amely mindig hidegebb, mint a falak). Az üveg közelében lévő hideg levegő és/vagy a különösen hideg üveg gyakori jele annak, hogy ideje kicserélni a tetőablakot.

 

Nyáron elviselhetetlenül meleg van a padláson? Sokan azt feltételezik, hogy nyáron mindig meleg van a padláson. Ez azonban teljes tévhit. A jó tető- és falszigetelés, a tetőgerendába épített speciális szellőző megoldások (pl. szellőzőcserepek) és természetesen a megfelelő tetőablakok hatékonyan védik a tetőtér túlmelegedésétől még akkor is, ha nagyon meleg van.

 

Energiatakarékosság a tetőablak cseréjével 

Ha tetőterének általános állapota már nem megfelelő, és szeretne tenni valamit ellene, érdemes átgondolnia a problémát. Tegye fel magának a kérdést, hogy milyen igényei vannak a tetőtérben? Kényelmet és több fényt szeretne? Ha az energiahatékonyságot az egyik legfontosabb prioritássá teszi, nemcsak hosszú távon járhat jól, hanem előrelátása szinte azonnal megtérül.

 

Ne feledje: amikor az energiatakarékosság érdekében változtatásokat hajt végre, szélesebb perspektívában kell gondolkodnia! A jó tető- vagy mennyezetszigetelés csak az egyik tényező – a régi tetőablakok cseréje ugyanolyan nagy változást hozhat. A tetőablakok valóban fontos részét képezik egy energiatakarékos otthonnak, hiszen az ablak nem csak az üvegből áll. Az új tetőablakok fontos beépített termékekkel és tartozékokkal rendelkeznek, amelyek talán alig láthatóak, de kritikus fontosságúak otthona energiahatékonysága szempontjából: Jobb szigetelést biztosítanak, több energiát takarítanak meg, több napfényt engednek be, és karbantartás nélkül teszik a dolgukat.  

 

Az ablakszigetelés vizsgálata  

Rossz állapotban van a régi tetőablak szigetelése? A megoldás a tetőablak cseréje. Hogyan ismerheti fel az ablakszigeteléssel kapcsolatos problémákat?  

Íme egy gyors teszt. 

Ha a téli hónapokban hideg van az ablak közelében, az azt jelenti, hogy a levegő be- és kiszivárog, azaz az ablak huzatos.  

Ha az üveg átláthatatlan, akkor az üvegek közötti tömítés telítődött, és a szigetelőképesség jelentősen csökkent. Egy új, háromrétegű üvegezésű tetőablakkal javíthatja a szigetelést, és nem kell aggódnia az értékes hő elszökése miatt!

 

Ha eljött a tetőablakok cseréjének ideje, gondoljon a VELUX termékekre!

Ha régi tetőablakát VELUX megoldásokra cseréli, és csak az ablakkal voltak problémái, az energiafogyasztása csökken. Ráadásul télen 1-2 fokkal melegebb lesz a helyiség, nyáron pedig 5-6 fokkal hűvösebb lehet a tetőtér a megfelelő kiegészítőkkel. Ennyi különbséget jelentenek a VELUX termékek a számlák és a beltéri hőmérséklet tekintetében.

A Velux termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!