Mit nyújt nekünk a LED technológia?

Mit nyújt nekünk a LED technológia?

A LED technológia gyors fejlődést mutat napjainkban, de miért is népszerű ennyire és milyen előnyök szólnak a LED világítások mellett.

Manapság egyre többet találkozhatunk a LED izzó kifejezéssel, ami helytelen megnevezés. Mivel a LED-es fényforrásokban nem izzik volfrámszál ezért nem nevezhetjük izzóknak. A szakemberek inkább a LED lámpa vagy LED-es fényforrás megnevezésre esküsznek.

Először is nézzük meg, hogy mi is az a LED technológia és miért jó?

A LED (Light Emitting Diode), a világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás(az elektromos áram a dióda elektronjait gerjeszti), a dióda által kibocsájtott fény színe a félvezető anyag összetételétől függően változhat, több mint 16 millió szín érhető el az összetevők megfelelő változtatásával.

A LED-es világítótestek előnyei:

Legfőbb előnye az energiatakarékosság. Mivel működésük során nem egy fémszál felizzításának segítségével bocsátanak ki fényt, hanem elektronok szabadulnak fel, a hagyományos izzókhoz képest akár 90%-os energia megtakarítás is elérhető.

A hagyományos izzók az áram nagy részét melegítésre használják, míg a LED-es világítótesteknél az alkalmazott technológiának köszönhetően nincsen felesleges hő kibocsátás, így olyan helyeken is alkalmazhatóak, ahol problémát okozhat a nagy mennyiségű hő leadás.

A LED-s világítótestek élettartama sokkal hosszabb, mint a hagyományos izzóké, míg a hagyományos izzók átlag 1000 üzemórát képesek teljesíteni, egy LED-es világítótestek élettartama elérheti a 50.000 üzemórát is. Hosszú élettartamuk alkalmassá teszi őket a nehezen hozzáférhető helyeken történő alkalmazásra is, ráadásul élettartamukra a gyakori ki-be kapcsolás sincsen negatív hatással, ezen kívül nem kell várni a bemelegedésre, mivel bekapcsolást követően azonnal produkálják a specifikációban megadott fényerősséggel kapcsolatos értékeket.

Negatív élettani hatásai elenyészőek. Nem vibrálnak, így nem ingerli a szemet és az idegrendszert. A LED-es világítótestek fényének irányíthatósága miatt a fényszennyezés is minimálisra csökkenthető. Mivel egyes típusok 12v-os törpefeszültségről is üzemeltethetőek, így gyermekek közelébe is bátran elhelyezhetőek. Ezen korszerű fényforrások esetében a működéshez nincsen szükség gázokra, mint a fénycsöveknél, így ezek káros hatása sem veszélyezteti környezetünket.

Mivel nem tartalmaz fémszálat, amely az esetleges rázkódástól károsodhat, vagy szakadhat, így az autóiparban is egyre nagyobb mértékben hasznosítják a technológiát.

A LED-es fényforrások kereskedelmi ára magasabb, mint a hagyományos izzóké, de ha figyelembe vesszük a LED-es fényforrások kedvező energia felhasználását és karbantartási igényét, magasan gazdaságosabb ezen korszerű világítótestek megvásárlása.

Foglalat:

A LED technológia széle választéka miatt senkinek nem kell aggódni, hogy a régi álló, fali, olvasó lámpatesteket le kell cserélni ahhoz, hogy LED fényforrások világítsanak az otthonunkban. A LED fényforrások foglalata kompatibilis a megegyező foglalatú halogén / normál lámpákkal. Ezért cseréjét szakember nélkül megoldhatjuk.

Fényerősség:

Amit fontos figyelembe venni, az, az adott helység fény fényigénye. Mivel más elven működnek, mint a wolfram szálas izzók ezért fényerejük kisebb. Egy LED fényerejét úgy tudjuk kiszámolni, hogy a fényáramot (lumen/lm) elosztjuk a bevilágítandó terület méretével.

Példa: 190lm-es fényáramú izzóval egy 5 négyzetméteres területen 38 Lux fényt ad.

1 lux – teliholdas éjszaka,
50 lux – folyosókban, közlekedőkben elégséges fény,
80-100 lux – nappalik, szobák, fénye,
250-500 lux – olvasáshoz, munkához ajánlott fénymennyiség.

32000 lux – déli napsütés óra fényereje

Színhőmérséklet:

Otthoni használatra a meleg fehér LED lámpát ajánljuk, mert fénye ugyanolyan, mint a hagyományos izzóké. Irodába, üzletekbe, közlekedőkbe hideg fehér LED lámpa ajánlott pedig kékesfehér fényt ad, mint például a xenon.

Fénykibocsájtó diódák fajtái:

LED vagy DIP LED: Kupola alakú, epoxy anyagú dióda. Élettartalma a legalacsonyabb, de folyamatosan fejlesztik. Sőt a nagyobb fényáram biztosítására megszületett a  két chipes DIP LED amelyek dupla fényáramot képesek leadni.

SuperFlux LED: élettartama már valamivel kedvezőbb, a nagyobb méretük miatt kedvezőbb a hőtermelésük. Ezek is epoxy anyagúak így a folyamatos oxidáció csökkenti a fényáramukat.

Az SMD LED téglalap vagy négyzet alakú dióda, aminél már nincs epoxy anyag.  Nagyon megbízható és tartós. A dióda méretei: 3,5×2,8mm vagy 5x5mm.

Power LED-ek (azaz teljesítmény LED-ek) élettartamát tekintik a legkedvezőbbnek. 1-3 db nagy fényerejű SMD ledet tartalmaznak amelyek mindegyike egy gyűjtőlencsével van ellátva.

COB LED-ek: A COB(Chips On Board) lényege, hogy több LED chip helyezkedik el egy felületen. A vetített fény szép, homogén lesz. Viszont  a felület és a chipek számának növelésével a COB LED-ek veszítenek hatékonyságukból. Az alacsonyabb hőtermelést és hosszabb üzemidőt jelent.

LED szalagok

A LED szalagok a hagyományos fénykábelek kiváltására szolgáló, ám energiatakarékos vonalfények. A LED szalagok egy lapos és keskeny nyomtatott áramköri lapra felforrasztva készülnek. A lapos kivitel előnye: a fényforrások mindig ugyanabba az irányba állnak, ezáltal a sugárzott fény nem lesz darabos. További előnye ennek a kiszerelésnek, hogy csak egy 120 fokos térrészbe világítanak, így a teljes fénymennyiség a fényeffekt létrehozására hasznosul.

Ezeket a lapos kiszerelésű LED szalagokat flexibilis LED szalagnak nevezzük, lévén a nyomtatott áramköri lap teljesen hajlékony tulajdonságának köszönhetően. Akár egy ceruzára is fel lehet őket tekerni. A flexibilis LED általában 3M márkájú öntapadós hátoldallal van ellátva, ezáltal a rögzítés nagyon egyszerűen. A ragasztó kül- és beltéren is hosszú életű, amennyiben a ragasztásra szánt alap megfelelően elő van készítve (por-, és zsírmentesítés).

Manapság a LED világítás nem csak egy gyorsan megtérülő befektetés, hanem egy környezetvédelmi intézkedés is.

Dabasi áruházunkban a Rábalux termékeket forgalmazzuk, megtalálhatók vagy rendelhetők LED-es lámpatestek, fényforrások!

Dabasi áruház
2370 Dabas, Pusztatemplom út 1.

Forrás: PiacesProfit