Most tarka lesz: Így ápolja a virágos rétet – Tipp az AL-KO-tól

Most tarka lesz: Így ápolja a virágos rétet - Tipp az AL-KO-tól

A virágos rétek elvarázsolnak a sokféle virággal , azok színességével és ugyanakkor egy igazi paradicsomot jelent  számos állat mint pl. a dongók, méhek és a pillangók számára.

Hogyan alakíthatja át a kertjét virágos tájjá

A virágos rétek elvarázsolnak a sokféle virággal , azok színességével és ugyanakkor egy igazi paradicsomot jelent  számos állat mint pl. a dongók, méhek és a pillangók számára. Az öko egyensúly fenntartásában a virágos rétek fontos eleme a természetvédelemben és környezetvédelemben.  Megmondjuk Önnek, mikor van itt a vetés ideje és hogyan kell a virágos rétet optimálisan ápolni és levágni.

Feltételek

A virágos rét melletti és elleni döntés az álomkertről való személyes elképzelésen kívül a kert egyéni használatától is függ. A virágos rétre olyan kevésszer kell rálépni, amennyire csak lehetséges, hogy a színes virágdíszek a honos állatokat ne zavarják. Játszó és sportterületként ezek nem használhatók. Ha a választás még is a virágos rét kialakítására esik, először is elő kell készíteni a talajt. Aszerint, hogy milyen típusú mezőt kell bevetni, meghatározott talajtulajdonságok szükségesek.  A sokfelületű réttípus, a sovány rét, csak tápanyag szegény, száraz és homokos talajon fejlődik, amellyel csak ritkán találkozhat a saját kertjében. Ha a felület nem felel meg a követelményeknek, akkor körülményesebb művelés szükség. Így az agyagos talajnál akár 20 cm mélyen el kell távolítani a felsőtalajt, melyet végül építési homok helyettesít.. Nedves talajviszonyoknál ajánlatos továbbá egy földalatti talajvíztelenítés. Ha a talaj megfelel a követelményeknek, akkor nincs szükség bonyolult művelésre. Ebben az esetben mindenekelőtt nagyon fontos, hogy a talajt megszabadítsuk a gaztól, mielőtt a vetést megkezdjük.

Virágos rét vetése – mikor és hogyan?

A szakirodalomban az virágos rétek vetésének ideális idejének a  márciustól májusig tartó időszakot javasolják.  A kereskedelemben vannak speciálisan, a különféle talajtípusokhoz összeállított magkeverékek, amelyek különböző arányban tartalmaznak virágot, füvet és gyógynövényt.

Ha eldöntötte a magkeveréket, akkor a szó legszorosabb értelmében el kell egyengetni az utat az új virágoskerthez. Az építési homok felhordása után illetve az utolsó marás után egy gereblye segítségével oszlassa el egyenletesen a földet. Végül várjon míg a föld leülepszik. Ez átlagosan 1-2 napig tart. Ezután kezdődhet a vetés. Az optimális eredmény érdekében a magokat  kis sűrűségben  (kb. 1 – 5 gramm vetőmag /m²) szórja ki.

Tipp:  A nagy sűrűség elkerülésére keverje össze a virágmagokat  fűrészporral vagy homokkal.

A vetés után a vetőmagokat végül óvatosan és olyan simán, ahogy csak lehet, gereblyézze be és a legjobb esetben egy kerti henger segítségével nyomja össze, mielőtt kiadósan meglocsolná. Annak érdekében, hogy a virágos kertje növekedjen és fejlődjön, öntözze a csírákat a nyári hónapokban gondosan, hogy megakadályozza a kiszáradást.  Azok, akik a kertészkedés során a kényelemre helyezik a hangsúlyt, azok a modern öntözés technikához folyamodnak.. A kerti szivattyúk , mint pl. az AL-KO Jet 6000/5 Premium modell ideális és erős segítség a nagyobb kertek öntözéséhez és víztelenítéséhez. Az öntözővizet kútból, tóból vagy egy esővízgyűjtőből húzzák és ez biztosítja a növények szükséges felfrissülését. Tartsa szemmel a kialakított rétet: fedezze fel a szórványos gazt, távolítsa el haladéktalanul, azért, hogy az elvetett növényeknek a szükséges helyet biztosítsa a növekedéshez. Amint az első vadvirág csírázik, ne lépjen be a területre, ha lehetséges.

A helyes ápolás

A második szezontól nem kell már az újonnan létrehozott virágos rétet öntözni. Innentől kezdve a természet átveszi a rendezést és gondoskodik önmaga. Összehasonlítva a hagyományos gyeppel a virágos rét kevesebb gondozást igénye. Míg a füvet hetente nyírni, rendszeresen trágyázni és kellően magas hőmérsékletnél azonnal öntözni kell, addig a virágos rét sem trágyázást sem permetezést nem igényel.  Az ok:  A műtrágyák elősegítik a versenyképes, nemkívánatos növények növekedését, amelyek  visszaszorítják a szép vadvirágokat.  Általában július végétől augusztus közepéig illetve kora ősszel egy-két kaszálás elegendő.

Fontos: Csak akkor vágja le a rétet, ha a virágok teljesen kinyíltak, kivirágoztak. Mert csak így lehet a fajok sokféleségének védelmét biztosítani, hogy a növények után növekedhessenek.

Az optimális szerszámok

Vannak az aratáshoz alkalmas gépek, amelyek speciálisan  a magas fű vágásához terveztek. Aszerint, hogy mekkora  a kert vagy a telek nagysága, a virágos rét vágása történhet kézi kaszával, motoros kaszával vagy traktorral, mint a solo by AL-KO fűnyírótraktor magas fűhöz való vágóasztallal és kapás profilú gumiabronccsal. A rendkívül robosztus, magas fűhöz való vágóasztallal és a nagy teljesítményű 2 cilinderes AL-KO Pro 700 V2 motorral a magasra növő réteket hatékonyan le lehet nyírni.