Munkaruhák az őszi kerti munkákhoz

Az ősz beköszöntével nem lesz kevesebb munka a kertben, sőt. Az időjárás változásával azonban szükségünk lehet melegebb ruházatra is. A megfelelő védőruházat pedig időjárástól és évszaktól függetlenül, mindig fontos részei kell, hogy legyenek a kerti munkálatokhoz viselt öltözetünknek.

Gondoljunk a munkavédelmi lábbelire is, amikor felöltözünk a kerti munkákhoz. A leggyakoribb otthoni balesetek listáján az előkelő második helyen szerepelnek a „kertészkedés közben bekövetkezett balesetek”. Ezeknek a baleseteknek nagy része a láb vágásos, töréses, zúzódásos sérülése. Így nem is lehet kérdés, hogy mindenképpen érdemes beszerezni egy munkavédelmi cipőt minden kertészkedőnek.

 

Cipő, bakancs vagy gumicsizma kertészkedéshez

Fontos szempont, hogy éppen milyen munkát végzünk. Eszerint válasszunk lábbelit is. Egy jó kerti bakancs minden évszakban főnyeremény. A lényeg, hogy vízálló, strapabíró és könnyen tisztítható legyen. Ez ráadásul még a mechanikai hatásoktól is védi lábunkat. Amelyeket cipőnek nevezzük, azok általában nem rendelkeznek magasszárú szabással, amolyan félcipő jellegűek. Ezekben sérülékenyebb a boka és könnyebben jutnak bele szennyeződések is felülről.

A munkavédelmi lábbelik speciális igényekre lettek kifejlesztve. Csúszásmentesített, habosított gumival borított talprésszel rendelkeznek, amely kiváló kényelmet biztosít és hatékony rezgéscsillapítással járul hozzá a biztonsághoz, a viselési komforthoz. A műanyaggal megerősített sarok és az acél orrmerevítő véd a sérülések ellen. A lábbeli belső részének puha kikészítésének köszönhetően magas fokú a munkavégzés kényelme.

Figyeljünk oda a munkavédelmi bakancsokon elhelyezett jelzésekre és számokra is, mert ezekből tájékozódhatunk a lábbeli tulajdonságairól. Ezekből az adatokból lehet megtudni, hogy az adott cipő vagy bakancs saválló, oldószerálló vagy akár ütésálló-e, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Az igazán esős időre készülve gumicsizma beszerzésén is elgondolkodhatunk, főleg, ha a kertünk állapota feltételez némi sarat vagy süppedős talajt.

 

Munkaruha kertészkedéshez

A kertészeti munkák során leginkább az időjárástól és a sérülésektől kell védenünk magunkat. Ezért olyan ruhadarabokat válogassunk össze a kertészkedéshez, amelyek védenek, de egyben kényelmesek és praktikusak is.

A cserjék, rózsabokrok esetenként felsérthetik a bőrt. Ezért a rutinos kertészek mindig hosszúnadrágban dolgoznak. Igénytől függően érdemes lehet nyári és téli hosszúnadrágot is vásárolni.

Vannak kertészeti munkák, melyek nagyobb veszéllyel járnak. Ha többet dolgozunk például láncfűrésszel, akkor szerezzünk be láncfűrész biztos béléssel ellátott erdész nadrágot és dzsekit.

Ha úgy adódik, hogy esőben is folytatjuk a munkát, esőkabát és esőnadrág is legyen a szekrényben.

A palánták gondozása és gyomlálás során sokat kell térdelni. Mivel ez az ízületünk nagyon sérülékeny, érdemes térdpárnát vásárolnunk. Tapasztaljuk ki, melyik típus kényelmes. Olyan nadrágot vegyünk, melyben a térpárnának van kialakított hely.

Attól függően, hogy milyen kertészeti munkát végzünk, többféle védőkesztyűből választhatunk. A metszéshez, rózsák gondozásához és szüreteléshez egy egyszerű vágásbiztos kesztyű elegendő. Vannak azonban ütésálló és kézi láncfűrész használatához tervezett darabok is.