Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag

Akár új építéseknél, akár felújításoknál sok esetben merül fel kérdésként, hogy például a födém padlószintjét, vagy fagerendás födémeknél a gerendaközök feltöltését milyen anyaggal végezzük, illetve olyan aljzatoknál, ahol fontos mind a statikai, mind az akusztikai szempont, illetve a jobb hőszigetelő képesség, milyen anyagot válasszunk.

A megoldás a Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag, amely egy poralakú, műgyantával javított, gyorskötő anyag, mely feltöltések készítéséhez kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik.

Hova és hogyan használjuk?

Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyaggal a padlószintet a szükséges magasságra lehet beállítani, de emellett hő- és hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik, ezáltal energiát lehet megtakarítani, és a helyiség komfortérzetét is lehet javítani.

Az építkezés helyszínén a kötőanyaghoz csak expandált polisztirol gyöngyöt és vizet kell hozzákeverni. Speciális adalékszerének köszönhetően nem szükséges felületkezelt expandált polisztirol gyöngy a könnyűbeton elkészítéséhez. A speciális adalékszert tartalmazó Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag tökéletesen megtapad a víznél könnyebb expandált polisztirol szemcséken és a bekeverés során egyenletes és homogén betont lehet előállítani.

Széleskörűen alkalmazható akár nagy rétegvastagságban is, például korlátozott teherbírású födémek esetén, fagerendás, boltozatos födémeken, nyersbetonon, valamint üregkitöltéseknél, tálcás födémek felső síkjának kiegyenlítésére, illetve olyan helyiségekben ahol cél a megfelelő hő- és hangszigetelés elérése.

Alkalmazható továbbá táblás lépéshangszigetelés helyett, mert a betonozási munkák során keletkező egyenetlenségeknél, durva szintkiegyenlítéseknél a könnyűbeton felhordása sokkal egyszerűbb és gyorsabb. A lépéshangszigetelő táblás anyagokat mindig sík felületre kell fektetni. A könnyűbeton a feltöltések során „formára igazítható”, alakítható, ez azt jelenti, hogy valamennyi üreg kitölthető, és a csövek illetve elektromos vezetékek üregmentesen beágyazhatók.

A Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyaggal készített könnyűbetonnal a födémek felületén futó csővezetékek könnyen körbevehetőek, és ki lehet alakítani a megfelelő szintet. A megkevert könnyűbeton a csövek alá, mellé és fölé teríthető, úgy hogy a folyamatos felfekvés biztosítva legyen a csővezeték számára.

A Murexin AL 55 Hő- és hangszigetelő beton kötőanyag könnyen és gazdaságosan bedolgozható. Bekeverés után az előkészített alapfelületre kell felhordani az anyagot és lapát segítségével, kis nyomással kb. 10% tömörítéssel, valamint szintezőléccel a kívánt magasságba le kell húzni. A könnyűbetonra elválasztó fólia, majd pedig a megfelelő vastagságú burkolandó esztrichréteg kerül.

  • Anyagszükséglet: kb. 55 kg / 1 m³ feltöltés (pl. 200 liter keverés: EPS gyöngy – AL 55 – víz: 200 liter – 11 kg – 11 liter). A polisztirolgyöngy szemnagyság 4 – 8 mm legyen
  • Járható: kb. 24 óra múlva (alapfelület, anyag és levegő hőmérsékletétől függően).
  • Hővezetési tényező (λ): 0,042 W/mK
  • Dinamikus merevség: kb. 50 MN/m³
  • Lépéshangcsökkenés (18 cm): max. 34 dB
  • Nyomófeszültség (10% zsugorodás): kb. 60 kPa

Murexin. Ami tart.