Padlófűtés – különböző rétegvastagsághoz 3 megoldás

Mint a legtöbb építési és felújítási munkánál, a padlófűtésnél is a megfelelő anyagok használata garantálja a megbízható működést és a magas minőséget. A legfontosabb kérdés mindig az, hogy mennyi hely áll rendelkezésre a kívánt rétegrend kialakításához. A Cemix többféle anyagot és többféle megoldást kínál.

A padlófűtési rendszerek használata ma már általános megoldás az egylakásos házak, lakóházak vagy irodaházak esetében. Népszerűségük egyik oka, hogy számos előnyt kínálnak a hagyományos fűtési módszerekkel szemben. Nagyobb teret és több lehetőséget kínálnak a belsőépítészeti kialakításhoz, kevesebb energiát igényelnek, és az emberi test számára ideálisabb hőmérséklet-eloszlást biztosítanak.

A padlófűtés beépítésének egyik alapfeltétele a megfelelő rétegszerkezet megtervezése. A különböző megoldások és fűtési típusok (elektromos vagy hidraulikus) különböző rétegvastagságot igényelnek. Ha nincs elég hely, a padlófűtés nem használható. Ez különösen meglévő épületek és lakások felújításakor okozhat gondot.

Azonban nem kell kétségbeesni, még akkor sem, ha a hely szűkös. A vastagságtól függően különböző anyagokat és megoldásokat kínálunk, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

 

Rétegvastagság: mindössze néhány milliméter

Ha a rétegvastagság csak néhány milliméter, csak az elektromos padlófűtés jöhet szóba. Ebben az esetben a Cemix azt javasolja, hogy a csövek (fűtőkábelek) teljes hosszát közvetlenül külön ragasztóágyba vagy egy mindössze néhány milliméter vastagságú aljzatkiegyenlítő rétegbe fektessük. Ehhez speciális anyagokra van szükség, amelyeket kifejezetten úgy terveztek, hogy ellenálljanak a hirtelen hőmérséklet-ingadozások okozta feszültségeknek.

Kisebb területek esetén, vagy ha lejtős felületre van szükség, a fűtőkábeleket közvetlenül a burkolatragasztóba kell ágyazni. Ebben az esetben a Cemix S1 Flex termékcsaládba tartozó szálerősítésű ragasztók ideális választásnak bizonyulnak. A burkolatot közvetlenül a friss ragasztórétegre lehet felhordani.

Ha az aljzatkiegyenlítés mellett dönt, a Cemix két terméket kínál: Az első esetben a NivoPlus 3-15, a második esetben pedig az önterülő aljzatkiegyenlítő Nivo SP 0-20 terméket. A rétegek sorrendje ennél a megoldásnál a következő: aljzatkiegyenlítés (fűtőkábelekkel), burkolatragasztó, burkolat.

 

Rétegvastagság: néhány centiméter

Ha 2-4 cm-es rétegvastagság áll rendelkezésre, már hidraulikus padlófűtés is beépíthető, azzal a megszorítással, hogy vékony fűtőcsöveket használnak.

Ebben az esetben a Cemix által a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb épületgépészeti gyártójával, a REHAU Ltd-vel együttműködésben kifejlesztett megoldás ideális. Ennek keretében a veszprémi cég a REHAU anyavállalat által kifejlesztett rendszerhez olyan anyagokat használt fel, amelyek a magyarországi alkalmazás előfeltételei voltak. 

A RAUTHERM SPEED PLUS RENOVA kampós-horogos érintkezőrendszert kifejezetten felújítási projektekhez fejlesztették ki. Mivel a perforáció lehetővé teszi az aljzatkiegyenlítő réteg közvetlen csatlakoztatását az aljzathoz, a teljes beépítési magasság mindössze 20 mm. Előnye továbbá, hogy a legkülönbözőbb aljzatokra fektethető, és az aljzatkiegyenlítő rétegtől függően már 5 óra elteltével járható.

Különleges tulajdonságai miatt érdemes megemlíteni a rendszerhez tartozó Nivo SP 10-30 aljzatkiegyenlítő réteget. A Cemix beltéri használatra szánt terméke lakásokban, zárt vizes helyiségekben, középületekben és ipari csarnokokban használható. 10-30 mm vastagságban alkalmazható, és alacsony fajsúlya miatt ideális választás olyan helyiségekbe, ahol a mennyezet csak kis terhelést bír el.

 

Rétegvastagság: több mint 4 cm

Ha még nagyobb rétegvastagság (4-10 cm) áll rendelkezésre, akkor célszerű a padlófűtés csöveit egy esztrichrétegbe ágyazni. A Cemix a hagyományos cementesztrichek mellett az FE50 önterülő gipszesztrichet ajánlja.

Ez a nagy hővezető képességű és nagy szilárdságú, gyors beépítést lehetővé tevő anyag jól körülveszi a fűtéscsöveket, ami jelentősen növeli a fűtési rendszer hatékonyságát. A termék tőkekímélő, azaz nem kell külön fugázóanyagot használni, ami csökkenti a beruházási költségeket. Ez azt jelenti, hogy a kész felületet már a teljes száradást követően nagyméretű hideg vagy meleg burkolólapokkal lehet burkolni.

A Cemix termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!