Pazar ötlet a magaságyás: pompázni fognak benne a virágok, és kevesebb lesz a gyom is

Pazar ötlet a magaságyás: pompázni fognak benne a virágok, és kevesebb lesz a gyom is

Pazar ötlet a magaságyás: pompázni fognak benne a virágok, és kevesebb lesz a gyom is

A magaságyások minden kertet feldobnak.

Nem kell profi kertésznek lenned: a magaságyásos kertművelés egyáltalán nem ördöngösség. A keret készen is kapható a kertészeti áruházakban, de a megépítését egy ügyes kezű emberre is bízhatod.

Először is, el kell dönteni, hogy téglából vagy fából szeretnéd-e a falakat, ha ez megvan, nincs más hátra, mint beszerezni az anyagot, a kezedbe venni egy ásót, és elkezdeni az építkezést.

Magaságyás lépésről lépésre

A magaságyás lényege a rétegezésben rejlik. Összesen öt rétegből áll a tökéletes ágyás, melynek a legalsó, 20 centiméteres rétege a föld alatt van, ennyit le kell ásni. Az ágyás területét te határozod meg: attól függően, mi mindent szeretnél termeszteni benne, tervezd meg a szélességét és a hosszát, föld feletti magassága pedig akár 80 centiméter is lehet.

A helyválasztás is fontos: napos, ám szélcsendes, könnyen megközelíthető helyet találj, ahol jár a levegő. A hely kiválasztásánál nagyon figyelj a bele ültetendő növények napfény- és vízigényére! Ezután kezdődhet a rétegezés.

A nulladik réteg: a föld alá leásott, 20 centiméteres réteget faforgáccsal, növények szárával, nádtörmelékkel töltsd fel. Ez lesz a talajképző réteged.

Az első réteg: felaprított szerves hulladékból, komposztból álljon.

A második réteg: lehullott levelekből, kerti hulladékból tevődjön össze.

A harmadik réteg: egy újabb réteg komposzt.

A negyedik réteg: friss kerti földet hordj a legfelső szintre.

Fontos, hogy a keret pereméig töltsd meg ágyásodat, mivel idővel meg fog süllyedni – ez esetben földdel pótold a hiányt. Érzés szerint dekoráld, színezd: meglátod, rengeteget dob a kert hangulatán egy jópofa virágágyás.

Mit tegyél bele?

Elsősorban kisebb termetű, gyorsan növekvő és folyamatosan szedhető növényekkel népesítsd be a magaságyást, paprikával, paradicsommal, borsóval, de a fűszernövények is tökéletesek ide. Évelőket azonban nem túl praktikus ültetni bele Mindig tudd, hogy melyik micsoda, erre akár kis táblácskákat is kihelyezhetsz, hogy gondolkozni se kelljen, melyik apró hajtás a bazsalikomé, és melyik a mentáé vagy a paradicsomé. Egy idő után viszont érzésre is tudni fogod, hogy hova nyúlj, ha egy süteményre keresel díszítőlevelet, vagy húst szeretnél pácolni, esetleg lecsót főzni.

A magaságyás előnyei

A magaságyás legnagyobb előnye, hogy kevesebbet kell locsolni, kis helyen készíthetsz tökéletes élőhelyet a növényeknek. Időjárásállóbb, és a gyomok is ritkábban fordulnak elő, ha elemeled a földszinttől kedvenc növényeidet. Ha pedig mégis felütné a fejét néhány tarack, hajolgatás és derékfájás nélkül meg lehet úszni a gyomlálást.

Szeretne otthon ilyen szép magaságyást? Jöjjön el hozzánk barkácsáruházainkba vagy tüzéptelepeink egyikébe és segítünk a barkácseszközök kiválasztásában!

Forrás: femina.hu