ROCKWOOL – Padlásfödémek hőszigetelése

Borított gerendafödémek

A felfelé hűlő födémek jellegzetes példája a zárófödém, illetve padlásfödém. A felfelé hűlő födémeket is célszerű a felső hideg oldalukon hőszigetelni. A szerkezet kialakítása attól függ, hogy milyen igénybevétel várható a hőszigetelt oldal felső felületén.

Borított gerendafödémek esetében lehetőség van a gerendák közötti hőszigetelésre. Ebben az esetben fel kell bontani a felső deszkaborítást, a gerendák tetejére felületfolytonos párafékező fóliát behelyezni ezután pedig a gerendák közé behelyezhető a ROCKWOOL Multirock lemez, a burkolat pedig vissza szögelhető.

Ez a kialakítás munkaigényesebb a többi járható födémkialakításnál, viszont lényegesen olcsóbb is, hiszen járófelületként a már rendelkezésre álló deszkázat is használható.

Javasolt termékek

ROCKWOOL Multirock
Ajánlott hőszigetelőanyag vastagság: 25-30 cm

Multirock

Többcélú könnyű hőszigetelő lemez válaszfalakhoz, előtétfalakhoz, borított gerendafödémekbe, nem járható padlásfödémekre és acél falkazettákba

Felhasználási terület:

A Multirock lemezek kedvezően alkalmazhatók gipszkarton válaszfal rendszerekben, homlokzati falak belső felén, borított gerendafödémek gerendák közötti légterében, könnyűszerkezetes épületek homlokzati acél falkazettáiban, zárt álmennyezetek fölött hő-, hang- és megelőző tűzvédelmi szigetelésként.

Elsősorban olyan szerkezetekben történő felhasználása ajánlott, ahol mechanikai igénybevétel nincs, illetve áramló levegő nem éri.

Karbantartási és tárolási célú használat

Ha a felfelé hűlő födémen – esetenként karbantartási vagy tárolási céllal közlekednek, akkor két megoldás lehetséges. Vagy lépésálló hőszigetelés alkalmazunk, vagy a hőszigetelést párnafák közé helyezzük be. A hőszigetelés felett szilárd teherelosztó felületet kell kialakítani pl. OSB lapból. A teherelosztó felület előnye továbbá, hogy könnyebben takarítható a csupasz kőzetgyapot felületnél. Ha a teherelosztó felületet a hőszigetelésre szeretnénk helyezni a ROCKWOOL Monrock Max E kőzetgyapot lemeze javasolt a hőszigetelésre.

Amennyiben a hőszigetelést párnafák közé helyezik akkor pedig a ROCKWOOL Airrock LD, Multirock termékek is használhatók.

A tartószerkezet és a hőszigetelés közé vasbeton födém esetén nem szükséges párafékező fólia, viszont  a jó páraáteresztő képességű pl. borított gerendafödém  esetében, amennyiben az nem került elhelyezésre a födém alsó síkján párafékező fóliát kell közbeiktatni.

További feltétel, hogy a hőszigetelésre kerülő burkolat nem  képezhet párazárat: lehet például faforgács-, rétegelt lemez vagy deszkaburkolat (a megfelelő teherelosztás miatt csaphornyos szélkialakítással), de nem készülhetnek zárt illesztéssel és nem kerülhet rá például epoxigyanta, vagy habalátétes szőnyegpadló burkolat.

Javasolt termékek

ROCKWOOL Monrock Max E
Ajánlott hőszigetelőanyag vastagság: 25-30 cm

Monrock MAX E

Kétrétegű (inhomogén) lapostető-hőszigetelő lemez egyenes rétegrendű, egyhéjú, nem járható lapostetők hőszigeteleséhez

Felhasználási terület:

A Monrock Max E különösen alkalmas egyenes rétegrendű, nem járható, egyhéjú lapostetők hő- és hangszigetelésére, tűzterjedés megakadályozására. Az inhomogén lemez felső kérgét MONROCK MAX E TOP LAYER gyári feliratozás jelöli, melynek mindig a felső oldalra kell kerülnie a fektetés során (lásd a fotót az előlapon).

Szélteher elleni védelem történhet leterheléssel, ragasztással és mechanikus rögzítéssel. A hő és vízszigetelési munkák idején a jelentős mechanikai igénybevételnek kitett területeken (pl. tetőfeljárók környékén), illetve az utólagos szakipari munkafolyamatokból származó mechanikai sérülésektől a hőszigetelő lemezeket teherelosztó réteg alkalmazásával védeni kell!

Nem járható kialakítás

Nem járható kialakítás felfelé hűlő födémek esetén általában akkor fordul elő, ha a hideg oldali tér padlástér, és a padlástér teljesen zárt. Ilyenkor a hőszigetelés mechanikai igénybevétele nem várható, ezért megfelel a ROCKWOOL Airrock LD, vagy ROCKWOOL Multirock hőszigetelő lemez alkalmazása.

Bár a ROCKWOOL Airrock LD is teljes keresztmetszetében víztaszító, a héjalás alá tetőfólia beépítése mindenképpen ajánlott. Abban az esetben, ha a későbbiekben a tetőtér beépítése várható, célszerű a födém hőszigetelését ROCKWOOL Deltarock magastető szigetelő éklemezzel kialakítani, hiszen a tetőtér beépítésekor a ROCKWOOL Deltarock a szarufák közötti hőszigeteléshez felhasználható.

Amikor a födémszerkezetünk használati tér felőli párazárása nem megoldott akkor azt a födém felső síkján a födém és a hőszigetelés között elhelyezett felületfolytonos párazfékező fóliával lehet megoldani. (Megfelelő párazárású födémpl. a VB födémek, gerendás, béléstestes födémek, ha a felbetont elkészítették valamint azok a fafödémek melyek alsó síkján felületfolytonos párafékező fóliát helyeztek el.) A szigetelés fölé nem kell helyezni fóliát. Ha a tető nem zár megfelelően, akkor páraáteresztő, szélzáró tetőfólia ráhelyezhető.

A hőszigetelést célszerű két rétegben fektetni, eltolással.

Javasolt termékek

ROCKWOOL Airrock LD, Multirock vagy
Deltarock

Ajánlott hőszigetelőanyag vastagság: 25-30 cm

Airrock LD

Hőszigetelő lemez magastetőkhöz – szarufák alá, nem járható padlásfödémekre, szerelt gipszkarton válaszfalakba

Felhasználási terület:

Az Airrock LD (LD = Low Density, kis testsűrűség) lemezek elsősorban a magastetők szarufák közötti – Deltarock lemezekkel készült – hőszigetelésének szarufák alatti kiegészítő hőszigeteléseként, illetve nem járható padlásfödémek, zárófödémek hőszigeteléséhez ajánlható.

Különösen kedvező az alkalmazása magasabb akusztikai, tűzvédelmi követelményeket kielégítő szerelt gipszkarton válaszfalak betéteként. Javasolt a használata olyan szerkezetekben, ahol a kőzetgyapot áramló levegővel közvetlenül érintkezik.

Deltarock

Könnyű, szarufák közé építhető hőszigetelő éklemez magastetőkhöz

Felhasználási terület:

A szabadalmaztatott Deltarock éklemezek különösen alkalmasak a magastetők szarufák közötti hőszigeteléséhez. Az éklemezek sarkainak levágásával bármilyen 50 és 100 cm közötti szarufaköz-távolság gazdaságosan kitölthető.

Rögzítést nem igényel. Célszerű felette szélzáró, páraáteresztő tetőfólia alkalmazása a teljes szarufamagasság szigetelőanyaggal történő kitöltése mellett, ügyelve a belső oldali felületfolytonos párazáró réteg kialakítására. Házilagosan, vágási veszteség nélkül beépíthető!