Tavaszi burkolás előkészítése

A tavasz beköszöntével, minden parkosított rész a tél utáni karbantartás munkálataival kezdődik, a tavaszi és nyári szezonra való felkészülés jegyében. 

A sérült növények „gyógyítása”, új növények ültetése, a talaj tápanyagokkal való dúsítása és a burkolat előkészítése, amely a parkok és a díszkertek szerves részét képezi fontos feladat. Ez egy rendszeres feladat, amelyre az ilyen karbantartások során figyelmet kell fordítanunk.

 

A tervezésnél nagyobb térfogatú útburkolat esetén terhelések, azaz nem rendeltetésszerű használat esetén az okozott károk a tavaszi munkák tervezésénél is nagy jelentőséggel bír! 

Az ilyen nagyobb terhelésekre példák a következők: 

  • a kész burkolat melletti tereprendezés vagy újratelepítés 
  • a nehézgépek használata
  • fémtárgyak, például fémhengerek, kéziszerszámok közvetlenül a burkolaton felületkárosodást okozhatnak, ezért minden anyagmozgatáshoz gumikerekeket használjunk

 

A járdák karbantartása

A nagy terhelésnek kitett járdák esetében az ágyazati réteg elnyeli a dinamikus terhelés során a fugákból lefolyó kavicsos homokot. Ez a folyamat addig folytatódik, amíg az ágyazóréteg ki nem tölti a hézagokat. Az ilyen problémák megelőzhetők a burkolat folyamatos karbantartásával (söpréssel). A burkolólapok fugázóanyagainak cementálása megszünteti ezt a jelenséget, de jellemzően a burkolat 2-3 éves koráig folyamatos karbantartást igényel.

 

A Leier tavaszi térkő termékkínálatáért kattintson ide!