Tetőcserép választás – a Terrán tetőcserép ajánlásával

Tetőcserép választás - a Terrán tetőcserép ajánlásával

A Terrán tetőcserepek alapanyaga, a beton, az egyik legnagyobb mértékben időtálló nyersanyag, amely számos pozitív tulajdonsággal bír, ezért javasolt betoncserépben gondolkodni, ha tetőépítésről vagy -felújításról van szó.

Nézze meg videót, és megtudhatja, miket kell átgondolni a döntés előtt, és milyen pozitív érvek szólnak a beton tetőcserép mellett!

Mennyi legyen a tetőfedő anyag súlya?

A legtöbb ma beépített cserépfedés hornyolt cserepekkel készül. A horony a tetőcserepeken kialakított vízvető rész. A hornyolt cserepekből készült egyrétegű cserépfedések tömege – legyen szó akár agyag-, akár betoncserépről – jellemzően 38-45 kg/m2 közötti tartományba esik, ez közepes értéknek számít. Ez a tömeg kb. a 20 %-át teszi ki a tetőszerkezet összes terhelésének, ami a hóteherrel, szélteherrel, tetőszerkezet önsúllyal együtt 1,8-2,0 kN/m2 (180-200 kg/m2-rel helyettesíthető). Belátható, hogy néhány kg/m2 eltérés a mértékadó terhelést alig befolyásolja, legtöbbször nincs gyakorlati jelentősége a teherbírás szempontjából. Ugyanakkor ez a tömeg 45 fokos tetőhajlászög alatt gyakorlatilag önmagában biztosítja a viharállóságot: csak a tető szélső mezőiben szükséges a kiegészítő mechanikus rögzítés.

Környezettudatos választás

A betoncserepek az elterjedten használt tetőfedő anyagok közül az egyik legalacsonyabb energiafelhasználással állíthatók elő, az energiafelhasználással arányos CO2 és egyéb gázok kibocsátásának mérséklésével a leginkább ökologikus választásnak számít, amit tovább erősít, hogy akár 100 éves élettartamot is megérhet.

Hazai gyártó, hazai termék?

100%-ban hazai tulajdonban lévő, családi vállalkozás? Hihetetlen de létezik ilyen! És miért fontos ez? Egy 100%-ban magyar tulajdonú gyártó a vállalkozás eredményét visszaforgatja, ennek eredményéből idehaza visz végbe beruházásokat, pl. épít modern gyárakat, itthon teremt ezáltal munkahelyeket és idehaza fizetett társasági adót. Egy ilyen vállalkozás hosszútávra tervez, így a jövőben nem lehet gond, ha pl. a garanciát szeretnénk érvényesíteni vagy újra vásárolnánk.

Viharálló, fagyálló, vízzáró és méretpontos betoncserép

A hazai szélsőséges időjárás viszonyok között fontos, hogy milyen anyag védi otthonunkat. A tető a viharoknak, időjárási viszonyoknak legjobban kitett része a háznak. Beton tetőcserepet a katasztrófa híradókban ritkán látunk földön, viharállóságuk kiváló. Anyagukból, tömörségükből adódóan vízzáróak illetve fagyállóak. Ez azért is fontos, mert a hazai időjárási viszonyok között nagyszámú fagyás-olvadás ciklusnak kell ellenállnia egy tetőfedő anyagnak. A magyarországi időjárás, ahol a téli mínusz 25 foktól a nyári közel 40 fokig minden előfordul rendkívüli módon igénybe veszi a tetőfedő anyagot. Ezt a beton remekül tolerálja. Ezért találkozunk nálunk északabbra fekvő országokban szinte kivétel nélkül csak beton tetőcserepekkel, míg nálunk délebbre fekvő országokban pedig leginkább agyag tetőfedő anyagokkal. A gyártástechnológiának illetve az alapanyagnak köszönhetően a beton tetőcserép méretpontos, nincs deformálódás. Ez azért fontos, mert így tökéletesen illeszkedő héjazat alakítható ki.

Természetes alapanyagból?

Mi a természetes? Sokszor felvetődik ez a kérdés! Tudta, hogy a beton miből is készül pontosan? Sokan azt gondolják, hogy a beton nem természetes anyag. Gondoljunk csak bele! Homok, víz, hevített és őrölt mészkő (azaz cement). Még a hozzáadott vas-oxid színezőanyag is a természetben előforduló, teljesen természetes anyag! Érdemes tehát a betonra, a beton tetőcserépre is természetesként gondolni!

Nézze át a katalógust és kérjen árajánlatot online: