Tippek ROTO tetőablak választáshoz

Tippek ROTO tetőablak választáshoz

Csodálatos kilátás, rengeteg beáradó fény, és meleg. Ismerje meg a ROTO tetőtéri ablakokat!Utóbbi télen kellemes, ám nyáron nem feltétlenül. Éppen ezért tetőablak választás esetén is tájékozódjunk alaposan, hogy később ne érjen meglepetés bennünket.

Egyik tetőablak olyan, mint a másik és mind ugyanarra jó – gondolhatnánk. Ami persze nem igaz, ahogy az sem, hogy egyik vevő igénye nem különbözik a másikétól.

Azonnal oszlassunk is el a leggyakoribb félreértést is: tetőablaknál sem csupán az a fontos, hogy hány rétegű a benne elhelyezett üveg, ugyanis számtalan tényező határozza az igazán jó tetőablakot. Nézzük, mi lehet még lényeges!

Biztonság vagy kényelem? Nem kell választania.

Egy nem régiben készült nemzetközi felmérésben résztvevők a következő tényezőket jelölték meg a vevők, mint egy minőségi tetőablak esetén elvárt legfontosabb tulajdonságok: hosszú távon megbízható nyitás és zárás, elérhetőség és kényelmes működtetés – mivel az ablak gyakran magasan van –, biztonság a külső behatások, zajok ellen, és védelem nyáron a hőség és túlságosan erős fény ellen.

A Roto választékában is számos olyan tetőablak modell szerepel, amely ezeknek egyszerre megfelel, azaz egyikről sem kell lemondanunk, ám egyedi igényeink alapján válogathatunk például komolyabb hangszigetelő értékkel rendelkező vagy akár a kényelmesebben nyitható változatok között.

Az üvegezéstől a Hőszigetelő Csomagig, a vasalattól a kilincsig és még számos tényező együtt felelős a számunkra megfelelő tetőablak minőségért és a tulajdonost észrevétlenül szolgáló kényelemért.

A biztos és hosszú távon megbízható működésről például többek között a Roto saját gyártású, magas minőségű vasalatai gondoskodnak, amelyeknek köszönhetően kényelmesen használható és akár a maximális kilátást szolgáló tetőablakok állnak rendelkezésre. Egyébként ezek a magas minőségű vasalatok kerülnek Magyarországon már évtizedek óta a homlokzati nyílászárók, bejárati- és teraszajtók nagyjából felébe is, és a tetőablakok esetén is gondoskodnak a legkülönbözőbb nyitási módokról.

Az is okozhat gondot, ha túl jó az üveg… ?

Eddig nem esett szó a tetőablakok fény- és hőviszonyok szabályozásában játszott szerepéről. Ebben a tekintetben az üvegezés rétegeinek száma kulcsfontosságú, ám ez csupán egy elem – ugyanakkor ebben a tekintetben kétség kívül lényeges. Hiszen képzeljük csak el, ha a tetőn kizárólag az ablak üvege kiemelt hőszigetelő képességű, és az ablak kerete vagy az azt körülvevő tetőszerkezet nem, akkor az párásodáshoz, páralecsapódáshoz, végső soron pedig penészedéshez vezethet. Éppen ezért ne dimenzionáljuk túl az üvegezés rétegeinek számával kapcsolatos egyébként fontos tényeket. A Roto ablakai ugyanis, a gyárilag előszerelt Hőszigetelő Csomaggal már kétrétegű üvegezéssel elérik az elvárható értéket. És valóban, az ablak az üveggel és kerettel együtt alkot egységet és nem csupán maga az üveg hőszigetelő képessége a lényeg. Egy ilyen ablak a szakszerűen megépített tetőben megfelelően járul hozzá az ideális tetőtéri klíma megtartásához és a tetőtér energiagazdálkodásához. Persze egy kiemelkedően jó hőszigetelő értékkel rendelkező tetőbe kerüljön a Roto választékából is kiemelkedően jó, a passzívház követelményeinek megfelelő, 0,77 Uw értékkel rendelkező ablak.

Az épület energiafelhasználásának optimalizálásához a nyílászárók árnyékolása is hozzátartozik, így a vásárláskor erről se feledkezzünk meg. A megfelelő Roto kiegészítők – belső vagy külső árnyékolók, a hő- vagy fényvédő rolók, árnyékolók és reluxák – is nagyban  hozzájárulnak ahhoz, hogy érezzük akár a nyári hőségben is, hogy ez egy igazán kifizetődő beruházás, mert jóval rövidebb ideig lesz szükség a légkondicionáló használatára.

Apropó nyitási módok: ezek nemcsak a Roto prémium minőségű ablakainál választhatók, hanem a közép kategóriás (Handwerk) ablakok esetében is.

Jobb kilátást szeretnék, hogy az árnyékolás kérdése fontos vagy például egy zajos helyen fekvő lakásnál inkább a hangszigetelésre helyezzük a hangsúlyt? Számos tényező alapján dönthetünk. De a Roto tetőablakai esetén még ekkor sem kell lemondanunk tetőablakaink megfelelő hőszigetelő képességéről.