Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással a VELUX-tól

Lehet egy ablak kiváló tulajdonsággal rendelkező termék, de egy épület kivitelezésének finomságát az ablakok beépítésének módján túl az épület belső terét érő fény megtervezésével tudjuk tökéletesíteni. Szűk körben alkalmazott és igazán különleges esztétikai megoldást nyújt a tetőablakok tetőgerinc mentén történő beépítése.

Az, hogy a természetes fény milyen mélységben tud behatolni az épületbe a függőleges nyíláson keresztül, a nyílás magasságától függ. A padlótól a mennyezetig nyúló homlokzati ablak esetében a természetes fény legfeljebb az ablak magasságának megfelelő mélységben világítaná meg a padlót.

Ha az épület tetőgerincéhez építjük be a tetőtéri ablakokat, akkor ezzel a megoldással nem csak a homlokzati ablakhoz képest kétszer annyi mennyiségű fényt vezethetjük be a helyiségbe, hanem az előbbi termék korlátait átlépve egészen a belső tér középpontjáig vezethetjük be a természetes fényt. Ez egyszerű geometria. A természetes fény (túlnyomórészt) felülről érkezik.

A gerinc mentén történő sorolással a tetősíkablakok utánozhatatlan dizájnelemeivé válnak a nagy belmagasságú, katedrálisokra emlékeztető mennyezetű tereknek. Minél több tetősíkablakból áll és minél nagyobb összfelületű az ablakcsoport, annál lenyűgözőbb látvány és annál magasabb színvonalú esztétikai élményt nyújt.

Speciális esetben az ablakot egészen a gerincig fel lehet tolni a tetősíkon. Sőt átfordulva a tetősík másik oldalára egy kelet-nyugati tájolású épületnél a benapozottsághoz tudjuk igazítani a beépítést. Különleges módon így a fénnyel tudjuk elmetszeni a tetőt. A tetőkialakítástól függően a padlószinttől vagy térdfaltól kezdve egymás fölé sorolva a tetősíkablakokat a tetőgerincen annak

Az ötödik homlokzaton keresztül a természetes szellőzés a kéményhatás miatt mindig hatékonyabb. Ez a legjobb megoldás nemcsak a levegő felfrissítésére, de az épület szellőztető hűtésére is. Családi ház esetében érdemes kihasználni a tetőtéri ablak motoros működtetése adta lehetőséget, és automatizálni a szellőztetést.

Társasházak és középületek esetében szükség van előírás szerint a hő- és füstelvezetésre. Ennek működése és a füstmentesítés leghatékonyabb módja, ha a legmagasabb ponton tudjuk elhelyezni az erre a célra szolgáló szerkezetet, a hő- és füstelvezető tetőablakot a tetősíkon.

Az ablakok sorolásához a VELUX cég egy erre a célra kifejlesztett EKX burkolókeretet kínál. Így vízzáró csatlakozást tudunk kialakítani a tetőhéjalás és az ablakok között.

Az ablakokat min. 25 év élettartamra terveztük, a VELUX márkanév a garancia a kiváló minőségre.

A MINŐSÉG NYUGALOM