YTONG vasalt pórusbeton építőelemek

YTONG vasalt pórusbeton építőelemek

Az YTONG vasalt pórusbeton építőelemek alapanyaga ugyanaz a jól ismert, környezetbarát pórusos kalcium-hidroszilikát vázrendszer, amit a hazai építési piac az YTONG építési rendszer legfőbb alkotóelemeként ismert és kedvelt meg, elsősorban kiváló hőtechnikai tulajdonságai, csekély önsúlya, kitűnő tűzállósága és jó alakíthatósága miatt.

A vasalt rendszerelemek a korábban elterjedt építőelemektől abban különböznek, hogy a vasalatlan elemekkel azonos módon készülő, de megemelt nyomószilárdságú pórusbetonba jól lehorgonyzott, korrózióvédett acél armatúrát helyeznek el. Ez az eddig csekély húzószilárdságú anyagot összetett igénybevételek tartós és biztonságos viselésére teszi alkalmassá.

Az YTONG vasalt pórusbeton építőelemek (az MBT termékcsalád) három – egymással belső szerkezetét tekintve rokon – eleme:

  • DE jelzésű födémpallók
  • DA jelzésű tetősíkpallók
  • WL jelzésű falpallók

Egy épületet jól megtervezni és megépíteni nem egyszerű feladat. A tervezést – és később a megvalósítást – azonban igazán élvezetessé a homogén építésmódok, a teljes építési rendszerek átgondolt és következetes alkalmazása teszi. A teljes építési rendszerek alkalmazása kézzelfogható előnyöket nyújt a tervezés, a kivitelezés és a használat során.

A sokéves fejlesztői munka eredményeként piacra kerülő rendszerek ugyanis megkönnyítik az épületek harmonikus és homogén épületszerkezeti, épületfizikai és statikai felépítését. A vasalt pórusbeton fal-, födém- és tetőpallók – mint a már régóta ismert YTONG építési rendszer elemei – további segítséget adnak e kézzelfogható előnyök kibontásában. Mindazt nyújtják, amit a szakma eddig az YTONG termékektől már megszokott: a kiváló hőszigetelő képességtől a jó léghanggátláson át a magas tűzállósági határértékekig. Ezekhez párosul még az egészen egyedülálló méretpontosság, az optimalizált teherbírás és a gyors építhetőség. Az YTONG épületekben a pórusbeton kiváló hőszigetelésének köszönhetően a szerkezetek belső felületi hőmérséklete még a potenciális hőhidak – sarkok, áthidalók, és koszorúk – környezetében is jobb értékeket mutat, mint más építőanyagok esetében. A korrózióvédett vasbetéteknek köszönhetően az elemek megfelelő teherbírással rendelkeznek.

Az YTONG által kifejlesztett vasalt építőelemes építésmód kiválóan alkalmazható családi házak, ikerházak, sorházak, többlakásos épületek, középületek és irodaházak, valamint mezőgazdasági és ipari csarnokok emeletközi, záró és tetőtéri ferdesíkú födémeihez, valamint homlokzati és tűzgátló, esetenként nem teherhordó válaszfalaihoz. Az elemeket pontos kiosztási tervnek megfelelően gyártják, igy az épület alaprajzi szabadságát – a lehetséges teherbírási határok tiszteletben tartása mellett – gyakorlatilag semmi nem korlátozza. Az YTONG fekvő falpallók és a födémszerkezetek építés közbeni ideiglenes megtámasztást nem igényelnek, a szükséges betonozási, vasalási, illetve szerelési munkák pedig minimálisra csökkenthetők. A könnyű elhelyezhetőségnek, a kiegészítő munkák csekély mértékének és a gyártás pontosságának köszönhetően egy munkanap alatt 80-100 m2 födém vagy falfelület biztonsággal elkészíthető. Az YTONG fal-, tető- és födémpallók együttes, vagy az YTONG falazati rendszerrel közös alkalmazásával egy épületfizikailag és felületileg egyaránt egységes külső „épületburkot” kapunk. Az egyes elemek jellemzően eltérő felhasználási területeken nyújtják a legjobb teljesítményt, de együttes alkalmazásuk is hasznos tulajdonságok kombinációjához vezet.

További YTONG katalógus: