10 dolog, amit kerülni érdemes a padlócsempe lerakásánál

Ebben a cikkben olyan gyakori hibákra hívjuk fel a figyelmet, amelyeket kerülni érdemes a csempe lerakásakor, hogy garantáltan tartós és minőségi eredményt kapjon. Íme, mit ne tegyen a sikeres beépítés érdekében.

 

  1. A darabok helytelen vágása. Ne használjon akármilyen vágógépet a darabok kivágásához. Célszerű, ha vízhűtéses, folyamatos tárcsás elektromos vágóeszközzel rendelkezik, hogy elkerülje az elferdült vágásokat vagy a repedéseket a darabokon.
  2. Különböző márkájú ragasztóanyagok keverése. Csak egy márkájú ragasztót szabad használni, és a gyártó utasításait kell követni a víz mennyiségére és a keverési arányra vonatkozóan.
  3. A szerelési felület figyelmen kívül hagyása. Súlyos hiba, ha a padlóburkolás előtt nem készítjük elő megfelelően a felületet. Ha a ragasztót piszkos, festett vagy vakolt aljzatra viszik fel, fennáll a veszélye, hogy a darabok a tapadás hiánya miatt leválnak. 
  4. Ne távolítsa el a felesleges ragasztót a fugázás előtt. A felesleges ragasztó elhagyása repedezett fugákhoz vezethet. Fontos, hogy a fugázás előtt hagyja a ragasztót megfelelően megszáradni a fugák között.
  5. Nem megfelelő kiegyenlítés. A padló kiegyenlítésének elmulasztása ragasztóval, kartonnal vagy fával. A padló kiegyenlítésének helyes módja cementes és homokos habarcs vagy speciális önterülő anyagokkal történhet. Ezek a termékek biztosítják a megfelelő és tartós kiegyenlítést.
  6. A csempe napfénynek való kitettsége. Ez egy olyan hiba a padlóburkolat telepítésénél, amely negatív következményekkel járhat. A közvetlen napsütés hatására a ragasztó elveszítheti tágulási tulajdonságait, és a darabok leválhatnak. Célszerű a csempéket a beépítés előtt legalább 24 órán át árnyékban tárolni.
  7. A csempék megtisztításának elmulasztása a beépítés előtt. Ez helytelen, mivel a kerámialapokat a hátoldalon meg kell tisztítani, és az aljzatot a padlóburkolás előtt hidratálni kell. Ezenkívül ellenőrizni kell, hogy a csempék jó állapotban vannak-e, szilárdak és jól tapadnak-e.
  8. A megfelelő behelyezés hiánya. A padlóburkolat lerakásakor a megfelelő tapadás biztosítása érdekében gumikalapáccsal le kell ültetni a darabokat. Ha ezt a lépést nem végezzük el, a csempék eltörhetnek.
  9. A nagy formátumú csempék helytelen lerakása. Nem szabad azt feltételezni, hogy a nagy formátumú csempéket ugyanúgy kell beépíteni, mint a normál formátumú csempéket. Követni kell a gyártó ajánlásait, és legalább 80%-os ragasztási fedettséget kell alkalmazni az aljzaton és 95%-ot a csempe hátoldalán. Ez biztosítja a megfelelő tapadást, és megelőzi a jövőbeli hámlási problémákat.
  10. A habarcs helytelen használata. Egyes építők fehér cementet használnak a fugázáshoz, de ez hiba. Ehelyett a 4 mm-nél kisebb hézagokhoz nem csiszolt habarcsot, a 4 mm-nél nagyobb hézagokhoz pedig csiszolt habarcsot kell használni. A padlóburkolat lerakásakor ez biztosítja a fugák jobb szilárdságát és tartósságát, elkerülve az esetleges repedéseket vagy lepattogzásokat.

Ezenkívül fontos betartani a padlóburkolatok lerakására vonatkozó alapvető ajánlásokat, például a csempe típusának és méretének, valamint a felületnek, ahová a burkolatot lerakják, megfelelő ragasztó kiválasztása.

 

A Cemix kiváló és megbízható ragasztókat gyárt. Ezeket a ragasztókat olyan projektekhez tervezték, amelyek nagyobb szilárdságot és tartósságot igényelnek, és még igényes körülmények között is szilárd kötést biztosítanak. A ragasztók ezen választéka speciális tulajdonságokat kínál, például fokozott rugalmasságot vagy nedvességállóságot, hogy megfeleljen a különböző helyzeteknek és aljzatoknak. Ezek sokoldalú és megbízható ragasztók, amelyeket sokféle alkalmazásban használnak, és biztonságos, minőségi kötést biztosítanak.

 

A Cemix termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!