6 javaslat a fűnyíró téli tárolására

6 javaslat a fűnyíró téli tárolására

6 javaslat a fűnyíró téli tárolására

A kert jó barátja és segítője, a fűnyíró is megérdemli a téli pihenőt. Ahhoz, hogy a téli kihagyás után azonnal használható legyen a fűnyíró, a következő pontokra kell figyelni. Az alábbi javaslatok a fűnyíró téli tárolását ismertetik.

1. javaslat: Gondosan tisztítsa meg

Nemcsak tavaszi, hanem téli tisztításra is szüksége van a fűnyírónak. Távolítson el minden fűmaradványt, szennyeződést a fűnyíróról. Tisztítsa meg a burkolatát is. Tisztítás közben ne billentse túl erősen a benzinmotoros fűnyírót. Különben olaj kerülhet a légszűrőbe, ami károsíthatja a motort. Ezért óvatosan billentse hátrafelé a fűnyírót, ill. úgy, ahogy a kezelési útmutató írja. Legjobb, ha tisztítás előtt kiüríti a tartályból az olajat és a benzint. Magasnyomású mosóval gondosan mossa ki a gyűjtőkosarat. Magasnyomású mosó kölcsönözhető a barkácsáruházakban. Figyelem: Az elektromos fűnyíróhoz és a fűnyíró robothoz nem szabad vizet használni. Ezeket a készülékeket csak száraz törlőkendővel szabad tisztítani.

2. javaslat: Úgy jár, mintha beolajozták volna

Ha teljesen megszáradt a fűnyíró a tisztítást követően, a mozgó alkatrészeket, azaz a kerékcsapágyat, a gázkart és az indítórudat gyantamentes olajjal kell ápolni. Mindenképp ügyeljen arra, hogy ne kerüljön olaj a motor és a hajtómű alkatrészeire, pl. a késtengelyre. Szakembereink azt tanácsolják, hogy a fűnyíró burkolatát kívül-belül olajtartalmú spray-vel impregnálják.

3. javaslat: Még egyszer töltsön fel bőven üzemanyagot

A benzines fűnyíró üzemanyagtartályába töltsön benzint, majd zárja el a tartály csapját. Indítsa be a gépet és addig járassa, amíg a motor üzemanyaghiány miatt le nem áll. Most biztos lehet abban, hogy üres a karburátor és a téli kihagyás közben nem gyantásodik be.

4. javaslat: Kímélje az akkumulátort

Ha a fűnyíró elektromos indítóval rendelkezik, kapcsolja le az akkumulátort, hogy a téli időszak közben ne süljön ki. Beépítve vagy kiszerelve is töltheti az indító akkumulátort. A feltöltési idő 1 nap. Kiszerelés előtt mindenképp figyeljen arra, hogy leválassza a dugós csatlakozókat a kábelkötegről. Ha akkumulátoros fűnyírója vagy robotfűnyírója van, töltse fel teljesen az akkumulátort és a téli időszak alatt feltétlenül fagymentes környezetben tárolja, mert a nulla fok alatti hőmérséklet csökkenti az élettartamát. Optimális az 5-15 fok közötti hőmérséklet.

5. javaslat: Éles pengék a szakkereskedőnek köszönhetően

A téli időszak ideális a szakkereskedő felkeresésére. Aki meg tudja javítani a gép kisebb hibáit. Mindenekelőtt a kések élezésében tud segíteni. Cseréltesse ki a fűnyíró robot megrongálódott vágókéseit.

6. javaslat: Felakasztás vagy letámasztás

A fűnyíró robot optimálisan elő van készítve a téli időszakra. De van még egy fontos kérdés: Hova érdemes tenni télre? Az elektromos fűnyíró felakasztható, a benzines fűnyírót pedig úgy rakja le, hogy ne folyjon ki a benzin vagy az olaj. Ha fűnyíró robotja van, tartsa száraz, fagymentes helyiségben.

Forrás: AL-KO