A csemperagasztók osztályozása és jelölése

Minőségi osztályozás

A kerámialapok általában magas értékkel rendelkeznek. Ezért a kiváló és megbízható hidegburkoló anyag kiválasztása is rendkívül fontos. A professzionális csemperagasztók garantálják az azonos szintű szilárdságot, rugalmasságot és tapadást. A csempefektetéshez használt vékony- és közép kategóriás csemperagasztóknak bizonyos műszaki követelményeknek kell megfelelniük. Az EN 12002 és EN 12004 európai szabványok pontosan ezeket a követelményeket határozzák meg.

A C1 és C2 jelölések a ragasztószilárdságra utalnak. A C1 osztályú cementkötésű ágyazóhabarcsnak legalább 0,5 N/mm2 értékkel kell rendelkeznie. A C2-es osztály lényegesen magasabb követelményeket támaszt, a tapadószilárdság legalább 1 N/mm2.

A jelölési rendszerben a “T”, “E” és “F” betűk a feldolgozási tulajdonságokra utalnak: a “T” a “tixotróp” jelzővel a csökkent csúszási hajlamra utal. Az “E” az “extended open time” rövidítése, és a meghosszabbított nyitott idővel rendelkező cementhabarcsokra és diszperziós ragasztókra utal. Az “F” betű a “fast” és a gyorsan keményedő burkolatragasztókra utal.

A kikeményedett cementalapú vékonyágyazatú habarcsok képlékenységét az S betű jelzi. Az S1 esetében a követelmény a típusvizsgálat szerint legalább 2,5 mm-es alakváltozás.