A felújítók első számú félelme és a megoldás

A felújítók első számú félelme és a megoldás

A felújítók első számú félelme és a megoldás

Egy felújítás után érti csak meg az ember, mit jelent az ÉDES OTTHON kifejezés, amikor végre a nekünk tetsző külsőt ölti fel az otthonunk. Orvosi megfigyelések is alátámasztják, hogy pozitívan befolyásolja az ember hangulatát, ha megváltozik a falak színe vagy a mintázata.

Viszont köztudott tény az is, hogy az idegeskedés nincs jó hatással az ember egészségére. És egy lakásfelújítás látszólag rengeteg idegeskedéssel jár, főleg az első számú mumus miatt. Mit lehet tenni ennek elkerülése érdekében?
A szakmában eltöltött hosszú évek alatt megtanultuk, és a hozzánk beérkező lakossági megkeresésekből tudjuk, hogy egy felújítás számos kockázati tényezőt hordoz magába.
De a legnagyobb félelem, amiért sokan nem is vágnak bele a felújításba a következő:
Mi van, ha rossz szakembert fogok ki?
Nem kérdés, mennyire fontos, hogy a lehető legjobb szakembert találjuk meg, és ne egy olyat, aki miatt a felújítási vagy építési munkák elhúzódnak, aki nem úgy csinálja meg a munkát, ahogy azt kértük.
Egy jó szakember aranyat ér, időt és pénzt spórolunk meg vele, nem beszélve arról, hogy nyugodt lesz az álmunk.
Szerencsére nagyon sok jó szakember van a piacon!


EZT A 3 INFORMÁCIÓT GYŰJTSE BE, MIELŐTT RÁBÍZZA A SZAKEMBERRE A FELÚJÍTÁST

Elhatározta, hogy felújítja otthonát, a pénz és a tervek is rendelkezésére állnak, de hátra van még a legfontosabb lépés: Hogyan döntse el, hogy kire bízza az egészet?
A mesterember szaktudásától, tapasztalatától függ a felújítás sikere, fontos, hogy mennyire tartja be a szakmai előírásokat, hogy mennyire érdekli a munkája végeredménye, mennyire törődik azzal, hogy maradandót alkosson.
Erre a 3 kérdéskörre találjon választ, mielőtt kiválasztja a szakembert:
1. Gyűjtsön róla minél több információt – Egy burkolót legjobban a munkái, valamint a megrendelők véleménye minősítenek. Ha egy szakember jó munkát végez, a megrendelők elégedettek vele, és bátran
ajánlják másoknak is.
Próbálja meg több oldalról kideríteni a következőket:
• Mennyire megbízható a szakember?
• Mennyire tartotta a szavát (akár a határidőt, akár az árat illetően)?
• Hogyan kezeli a problémás eseteket
• Az elkészült munkájával voltak-e problémák (felválások, repedések), melyeket javítani kellett?

• Hogyan és milyen gyorsan reagált a problémára, mennyire volt segítőkész?
• Mennyi időn belül javította ki a problémát?
2. Győződjön meg arról, hogy a szakember számlaképes-e – Nem elhanyagolható szempont a szakemberválasztás során az sem, hogy a mester számlaképes legyen. Ha vitára kerül sor, a munkavégzéshez
köthető számlák megléte elengedhetetlen. Csak abban az esetben érvényesítheti a garanciát, ha elteszi a bizonylatokat, számlákat!
3. Szerezzen információt arról, hogy milyen anyagokat használ a munkája során – Gyakran előfordul, hogy amikor a burkolás költségeit tervezik, csak a burkolat árára és a munkavégzés költségeire gondolnak a megrendelők. Nagyon kevesen kalkulálnak a segédanyagokkal – hiszen ezek nem látszanak –, pedig ezek az anyagok határozzák meg a burkolat időtállóságát, élettartamát!

EZT A 6 KÉRDÉST TEGYE FEL A KIVITELEZŐNEK, NEHOGY ROSSZ SZAKEMBERT FOGJON KI!
Íme, 6 kérdés, amit fel kell tennie a burkoló szakembernek, mielőtt eldöntené, rábízza-e a munkát:
1. Ki ajánlja? – Egy burkolót legjobban a munkái minősítenek. Ha egy szakember jó munkát végez, a megrendelők általában elégedettek vele, és bátran ajánlják másoknak is.
2. Mennyire megbízható? – Ha korábbi megrendelői úgy nyilatkoznak a szakemberről, hogy a határidőket nem sikerült tartania, akkor nagyon valószínű, hogy Önnél ugyanez fog problémát okozni. Még ha szépen is dolgozik a burkoló, sokszor fontos a határidő is, ezt mérlegelje a megbízás előtt.
3. Tud mutatni referenciaképet? – Ma már nagyon sokan tudatosan készítenek ilyen jellegű fotókat, amelyekből Ön is megbizonyosodhat arról, hogy a burkoló valóban szép és esztétikus munkát végez-e.
4. Hogyan kezeli a problémás eseteket? – A szakember által készített burkolatot kellett-e utólag javítani? Hogyan és milyen gyorsan reagált a problémára, mennyire volt segítőkész? Mennyi időn belül javította ki a problémát? Ezek mind Önnél is előfordulhatnak, nem árt tudni, mire lehet számítani.
5. Tud adni számlát? – Nem elhanyagolható szempont a szakemberválasztás során a számlaképesség sem. Ha vitára kerül sor, elengedhetetlen, hogy a munkavégzést a számlával igazolni tudja, a garanciát  érvényesíthesse!

6. Milyen anyagokat használ a munkája során?
– A megrendelők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy csak a burkolat árával és a munkavégzés költségeivel számolnak. Kevesen kalkulálnak a segédanyagokkal, pedig ezek határozzák meg a burkolat  időtállóságát, élettartamát!

Forrás: MAPEI