A gyep felszántása

A leggyakoribb hibák és azok elkerülése

Az egészséges és jól karbantartott gyephez elengedhetetlen a megfelelő gondozás. A kaparóhenger sok apró vágókése belemerül a gyep alaprétegébe, megkarcolja azt, és fellazítja a talajból az elhalt anyagot. Annak érdekében, hogy a gyepet ne károsítsa a folyamat során, íme a 7 leggyakoribb hiba, amelyet mindenképpen el kell kerülnie:

  • Kapálás elmaradása
  • Rossz időben történő kapálás
  • Túl mélyen kaparás
  • Túl hosszú ideig tartó kapálás
  • Helytelen módszer
  • Sebzés felfogó zsákkal
  • Levegőztetés elmaradása

 

Egyáltalán nem kapálunk

A legnagyobb hiba az, ha egyáltalán nem kaparunk. A kapálás eltávolítja a mohát, a gyepszőnyeget és az elhalt füvet, így a gyep újra lélegezni tud. A fű gyökerei jobban fel tudják venni a tápanyagokat és a vizet, és regenerálódni tudnak. A fűnyírás mellett a gyepszőnyegezés a legfontosabb tavaszi és őszi gyepápolási intézkedés. Ez egyfajta felfrissítő kúra a gyep számára, hogy újra dúsan és szépen zöldüljön.

 

Rossz időben történő kapálás

Mikor a legideálisabb az idő a gyep felszántására? A gyepet évente körülbelül kétszer kell felkapálni. Az első alkalom tavasszal, a növekedési fázis kezdetén, amikor a fagyok elmúltak, és a hőmérséklet tartósan 10°C felett van. Csak akkor kell kaparni, ha a gyep nincs jó állapotban. Csak akkor kaparjon, ha a fű és a talaj száraz. A kapálás előtt a gyepet fűnyíróval kb. 3 cm-re nyírja le. A száraz nyári hónapokban tartózkodjon a gyepszőnyeg felszántásától, mivel ilyenkor fennáll a gyep túlzott kiszáradásának veszélye. Szeptemberben ismét kapáljon.

 

Túl mély sebzés

Állítsa be a kaparógép munkamagasságát úgy, hogy a vágási mélység körülbelül 3-4 mm legyen, hogy a gyep ne sérüljön. Kezdje nagyon sekély mélységgel, és szükség esetén állítsa mélyebbre, amikor azt veszi észre, hogy nem jön le a gyepszőnyeg. Új kaparógép esetén mindig az 1. szinttel (legalacsonyabb mélység) kezdjen.

 

Túl hosszú ideig tartó kapálás

Mozgassa gyorsan a kaparógépet a gyepszőnyeg felett. A fűnyírásnál megszokott haladási sebesség felét javasoljuk. Ne maradjon túl sokáig egy helyen, különben kárt tesz a gyepben.

 

Helytelen módszertan

Futtassa a gyepszőnyeget a gyepen hosszanti vagy keresztirányban. Ha a gyepet erősen ellepte a moha és a gyepszőnyeg, akkor először hosszanti irányban, majd például keresztirányban kaparjon. Forduláskor a kaparógép pengéinek a levegőben kell lenniük. Ehhez nyomja le a vezetősínt.

 

Kapálás felfogó zsákkal

Az első alkalommal végzett kapáláskor meg fog lepődni, hogy mennyi elhalt anyag van a gyepben. Ez nagy mennyiséget eredményez. Minél több gyep vagy egyéb anyag halmozódott fel, annál gyorsabban megtelik a felfogó zsák. Tippünk: Kapáljon felfogó zsák nélkül, és utána gyűjtse össze a felfogott anyagot gereblyével. Attól függően, hogy mennyi gyepszőnyeget távolít el a kaparógép, a gyűjtőzsák gyorsan megtelik.

 

Ne felejtse el a későbbi karbantartást

Miután az összes törmeléket eltávolította, a gyepen található csupasz foltokat újra bevetheti, és megfelelően öntözze. A trágyázás is újra alkalmassá teszi a gyepet. A kertészeti szezonban pedig mindig levegőztesse a gyepet a megfelelő levegőztetőhengerrel. Ez vagy a kaparógép tartozéka, vagy külön megvásárolható.