A helyes tapétázás

A helyes tapétázás

A helyes tapétázás

Ketten tapétázni egyszerűbb, mint gondolnánk. A fűrészporos vagy flíztapéta alkalmazása esetén pedig a kisebb pontatlanságoknak nincs jelentőségük.

Eljárás:

Tapétázni egyszerűbb, mint gondolná, ha figyelembe vesz néhány tippet. Jó tanács a kezdők részére: használjon fűrészporos vagy flíztapétát, mert ezek esetében nincs különösebb jelentősége a kisebb pontatlanságoknak. És gondoljon rá: négy kéz jobb mint kettő.

1

Számítsa ki, hány tapétatekercsre van szüksége. Célszerű óvatos nagyvonalúsággal tervezni, hogy ki tudja javítani az esetleges kisebb ügyetlenségek nyomait.

2

A tapéta aljzatfelületének száraznak, tisztának és egyenletesnek kell lennie. A régi tapéta fellazításába és az egyenetlenségek megszüntetésébe spatulázással befektetett munka csak még jobbá teszi az eredményt.

3

Ha az alapozás elő van készítve, vágja le a tapétacsíkokat. Fontos: a szükséges sávhosszúsághoz adjon hozzá kb. tíz centimétert. Időt takaríthat meg, ha az első sávot mintaként használja a többihez.

4

A csomagoláson feltüntetett adatok szerint keverje össze a ragasztót, és várja meg, míg megduzzad. A tapétacsíkokat hátoldalukkal felfelé fektesse a tapétázó asztalra. Ezután középről indulva a két vége felé, tömören és egyenletesen kenje be, és hajtogassa össze a tapétacsíkokat. Csak annyi csíkot készítsen elő, amennyit a következő negyedórában fel tud ragasztani, különben megszárad a ragasztóanyag (vegye figyelembe a gyártó adatait).

5

Az első csík felhelyezése előtt ajánlatos a helyzetét függesztőónnal, vízmértékkel vagy keresztvonal-lézer segítségével kimérni. Ez megkönnyíti a beszabályozást, és megakadályozza, hogy az egyenetlen falakon végül ferde eredményt kapjunk. Óvatosan nyomja rá a tapétát a falra, és középről kifelé indulva egy kefével simítsa ki. Egymáshoz illeszkedve ragassza fel a többi csíkot is.

Forrás: Bosch