Viharálló tetőfedés

Viharálló tetőfedés

Viharálló tetőfedés

Időjárásunk egyre változékonyabb, kiszámíthatatlanabb, hazánkban sem ritkák a 100-150 km/órás széllökések és a kisebb tornádó tölcsérek az Alföldön. Pedig már egy 85 km/órás vihar is lesodorhatja házunk tetejéről a cserepet, megbonthatja a rosszul felrakott tetőfedést. Nézzük hát, mire érdemes odafigyelnünk laikus építtetőként, háztulajdonosként, ha a viharoknak, szélnek (jégnek, párának, csapadéknak) ellenálló tetőt szeretnénk házunk tetejére. 


viharallotetofedes201707 720

Bár a mérsékelt égövben, így Magyarországon is az uralkodó széljárás északnyugati, az esetek 65-85 százalékában mégsem innen fúj a szél az év átlag 122 szeles napjain. A viharálló tetőfedés kezdődik a jó tervezéssel és a megfelelő anyagválasztással, majd folytatódik a jól elkészített tetőfedéssel. Akár kis hajlásszögű, akár meredek a tetőnk, nézzünk utána, hogy a kiválasztott tetőcserép alkalmas-e az adott hajlásszög fedésére. Beázás esetén gyakran a tetőcserepet teszik felelőssé, pedig lehet, hogy csak nem a megfelelő hajlásszöghöz való fedőanyagot választották.

viharallotetofedes201707 2
Gondos tervezés
Egy jó tetőnek nemcsak pár évre, hanem hosszú évtizedekre kell jónak lennie, ezért a tervezésnél több szempontot is figyelembe kell venni. Elsőként az épület fekvését, a területen uralkodó széljárást, amennyire ezt a helyi szabályozás megengedi. Eldöntendő kérdés, hogy nehéz vagy könnyű legyen-e a tetőfedés anyaga, és hogy alacsony vagy nagy hajlásszögű legyen-e a tető?
Az eléggé egyértelmű, hogy egy nehezebb tetőfedő anyagot nehezebben bont meg a vihar, de azt se felejtsük, hogy a nehezebb tetőfedő anyag az alátétszerkezetre is kihat. Napjainkban egyre inkább terjednek az alacsony hajlásszögű tetők, pedig ez esetben nagyobb a veszélye annak, hogy tetőnket megbontja a szél, és nagyobb a beázás veszélye is. De persze az is igaz, hogy a nagy hajlásszögű, meredekebb tetők nagyobb szélnyomásnak vannak kitéve, s a szél nyomó hatása mellett számolnunk kell a tető másik oldalán a szél szívó hatásával is, ami szintén megbonthatja a tetőt.
Legyen bár alacsony vagy magas hajlásszögű a tetőnk, illetve készüljön nehéz vagy könnyű tetőfedő anyagból, mindig ügyeljünk az alszerkezetre, a deszkázat, lécezés, az egyéb kiegészítők szakszerű elkészítésére/elhelyezésére is.

viharallotetofedes201707 1
Anyagok, színek és sturktúrák
Tetőnk elkészítéséhez kizárólag tapasztalt mestereket, tanult szakembereket alkalmazzunk. A hozzá nem értő „tetőfedők” a legjobb szándékuk ellenére is sokkal több bajt okoznak annál, mint amennyit megtakarítunk esetlegesen olcsóbb munkájukkal. A cserepezés megkezdése előtt a tetőfedőnek az alszerkezetet kell gondosan elkészítenie. Figyeljünk oda, hogy a mester alkalmazza-e a szükséges kiegészítőket. A nagy szelek a tetőcserepek között befújhatják a porhavat, bejuttathatják a nedvességet, ezért alacsony hajlású tető esetében a páraáteresztő vagy szélzáró fólia szakszerűséget és elhelyezése különös gondosságot igényel.
Javíthatjuk a tetőnk szél elleni állékonyságát, ha a tetőfedő elemeket rögzítjük. Történhet ez szegezéssel, csavarral vagy kapcsozással. A szeg a leggyengébb kapcsolat, mivel idővel a feje elrozsdásodik, eltűnik a szegfej, de a cserép is könnyen eltörik az elhelyezésénél. Szegezéssel általában a cserép egyharmadát rögzítik. A horganyzott és festett, vízzáró tömítéssel rendelkező csavarok a tető kezdő és elosztó kúpcserepeinek rögzítésére ennél valamivel jobb rögzítést adnak.

viharallotetofedes201707 3
Viharkapcsok
Egyes gyárak a tetőfedéshez kiegészítő rögzítő elemeket, viharkapcsokat is gyártanak, ezeket mindenképpen érdemes használni! A viharkapcsok kiosztása tetőcserepenként és tető hajlásszögenként változik. Például sajtolt megacserépnél a tetőszéleken, eresz, szegélyek, kémények és tetőablakok mellett minden cserepet rögzíteni kell minimum 1 m szélességben. Valamint 25-35 fokos tető esetén 2 db/m2, 25 foknál alacsonyabb és 35-45 fokos tetőhajlásnál 3 db/m2, 45-55 fokos tetőhajlás esetén 4 db/m2 viharkapocs kell, 55 fok feletti tetőhajlás esetén minden cserepet rögzíteni kell.
Hornyolt tetőcserepeknél a tetőszéleken (eresz, szegélyek, kémények és tetőablakok mellett) minden cserepet rögzíteni kell. Valamint 25-35 fokos tető esetén 2 db/m2, 25 foknál alacsonyabb és 35-45 fokos tetőhajlásnál 3 db/m2, 45-55 fokos tetőhajlás esetén 4 db/m2 viharkapocs kell, 55 fok feletti tetőhajlás esetén minden cserepet rögzíteni kell. A rögzítésnél fontos, hogy se alul, se túlságosan felül ne becsüljük a szükséges mértékét, hiszen előbbi esetben a biztonság, utóbbiban a gazdaságosság rovására megy a pontatlanság. Ma már léteznek olyan gyártói méretező programok (szoftverek), amelyekkel pontosan meghatározhatjuk a szükséges rögzítés mértékét.
Ez idáig a cserepek rögzítéséről beszéltünk, de ugyanilyen fontos a gerinccserepek (kúpcserép), szegélycserepek rögzítése is. A gyártók általában már külön szélcserepeket gyártanak, ezek alkalmazása biztonságossá és esztétikusabbá is teszik tetőnket.
Célszerű a kiválasztott tetőfedő rendszer egyéb kiegészítő elemeit is alkalmazni (ereszkialakítások, rovarhálók, alátétlemezek, kiszellőzők, gerinc kiszellőzők, tetőkibúvók, átvezetések), ezen ne spóroljunk. Léteznek egyéb viharálló tetőfedések is, például a ciklonok és 160 km/órás szélviharok miatt Új-Zélandon kifejlesztett „Gerard” tető, amelynél az egymásba kapaszkodó acéllemeztáblákat 8-8 ponton rögzítik.

A háztulajdonos teendői

  • SZEMREVÉTELEZÉSSEL RENDSZERESEN ELLENŐRIZZÜK, nincs-e lecsúszott vagy törött cserép a tetőn, ha látunk ilyeneket, amint lehet, javítsuk vagy javíttassuk ki.
  • FIGYELJÜNK A TETŐSZÉLLEZÁRÁSOKRA, bádogszegélyekre is (kémény, falszegély stb.).
  • VEGYÜK SZEMÜGYRE A HÓFOGÓK ÁLLAPOTÁT, hiányosságuk komoly balesetet, milliós károkat okozhat.
  • A TETŐRÉSZ ALATTI falrész elszíneződése páralecsapódásról árulkodik, az pedig törött cserépre, szakadt tetőfóliára utal.

Forrás: amiotthonunk.hu