Rágcsálók a kertben – tegyen ellene!

Rágcsálók a kertben – tegyen ellene!

Rágcsálók a kertben – tegyen ellene!

Ahol kedvező feltételeket találnak, ott hamarosan szaporodni kezdenek, majd nyáron és ősszel jelentős károkat okoznak a kertünkben és a megtermelt zöldségekben, gyümölcsökben. Védekezzünk tehát ellenük!

A leggyakoribb rágcsálók a kertben

Hazánkban a leggyakrabban pocokfélékkel, mezei egérrel, patkánnyal, pelével, mezei hörcsöggel és vakondokkal találkozhatunk. A mezei és kószapockok főleg a mezőgazdasági területeken megtermelt terményekben okoz hatalmas károkat, ám a mezei pocok a kertekben is gyakori rágcsáló. Jelenlétére kártételéből és a maga után hagyott földkupacokból vagy üregek bejárataiból következtethetünk. A rágcsálókra általában is, így a pockokra is jellemző, hogy rendkívül szapora állatok, tavasztól őszig akár 3-4 almot is felnevelnek, emiatt rendkívül gyorsan képesek elszaporodni egy adott területen. A legtöbb rágcsáló, így a pocok is éjszaka aktív, a növények friss hajtásait és a terményeket károsítja.

Némiképp kilóg a rágcsálók sorából a vakondok, hiszen ez az állat védett és hasznos is, ugyanakkor a kertészkedőknek sok bosszúságot okoz, mert rendszeresen, napról-napra kitúrja a növényeket és bosszantó földtúrásokat hagy maga után a gyepen és a kertben. Számos ötletes, hatékony és kevésbé hatékony módszert dolgoztak már ki korlátozásukra, kinek-kinek a vérmérséklete szerint érdemes válogatni ezekből. A vakondok nem bírja a kellemetlen szagokat, ezt a tényt használjuk ki, ha gázolajba vagy petróleumba mártott rongyot dugunk a járatába, ugyanezt szolgálja a friss bodzaág is. Ugyancsak zavarják a vakondot a különféle hangok, ezért ásnak sokan sörösüveget a járataiba, a szél által rezgésbe hozott üveg, kellemetlen sípoló hangot ad ki. Használhatók ellene még az elektromos vagy napelemes vakondriasztók is, és különféle egyéb, házilagos módszerek is.

A rágcsálók közül a legkisebb az egér, ám mivel ez a rágcsáló nem alszik téli álmot, így egész évben számolnunk kell kártételével. Szintén rendkívül szapora állat, akár 5-8 alkalommal is hoz világra utódot, alkalmanként akár 10-et is. Védekezni ellen azért is elengedhetetlen, mert ürülékével, vizeletével betegségeket terjeszt. Rendkívül alkalmazkodó állat, kiirtása ezért nem egyszerű.

A patkány – hasonlóan az egérhez – évek hosszú sora alatt jól alkalmazkodott a városi életmódhoz, leginkább éjszaka aktív, de nappal is megpillanthatjuk, főleg akkor, ha már nagyon elszaporodott egy adott területen. Mindenevő, elsősorban növényi termésekkel táplálkozik, de nem veti meg a tojást és más táplálékokat sem.

Érdemes megemlítenünk a leginkább hegyvidéki területeken előforduló nagy pelét és mogyorós pelét, melyek szintén éjszaka aktív állatok. A sűrű erdőket, magas fákat kedveli, fészkét is ide építi. Éjszaka aktív, ám csak tavasztól őszig, mivel téli álmot alszik. Gyümölcsöket, mogyorót, gesztenyét, gombákat, kisebb állatokat fogyaszt.

Hogyan védekezzünk ellenük?

A hatályos jogszabályok alapján minden ingatlantulajdonos kötelessége a rágcsálók irtása. Ezt megtehetjük különféle rágcsálóriasztókkal, csapdákkal. Ma már kaphatók ultrahanggal működő vagy elektromos egérriasztók, melyek elsősorban a távoltartásban segítenek. A legtöbb rágcsáló ellen helyezhetünk ki mérgeket, természetesen csak olyat, amely engedélyezett. Ezek kihelyezésénél különös gonddal járjunk el, csak olyan helyre tegyük ki, ahol gyermekeink vagy házi kedvenceink, haszonállataink nem képesek hozzáférni!

Forrás civilhetes.net