Praktikus tanácsok a fürdőszoba átalakításához

Praktikus tanácsok a fürdőszoba átalakításához

Praktikus tanácsok a fürdőszoba átalakításához

Ha éppen a fürdőszoba felújítására adnátok a fejetek, akkor ezeket a tanácsokat mindenképpen érdemes szem előtt tartani!

  • Akár kerámia-, akár kő-, akár faburkolatot választottunk a helyiségbe, olyan felülettel rendeljük, amely nem csúszik, és könnyen takarítható.

  • Érdemes a kád alá végig befuttatni a burkolatot, kenhető szigeteléssel, mert így nem keletkezik rögtön kár, ha tönkremegy a szifon.
  • Amennyiben a kád nem kap előlapot, legyen a szifonnál egy kiemelhető csempe vagy egy szerelőnyílás ajtóval, ez lehetővé teszi a hibaelhárítást anélkül, hogy a kádat ki kellene bontani. Ha nem fér el egy külön zuhanyzó, a kád peremére ráültethetünk egy üvegparavánt.

  • Aki a zuhanykabin mellett dönt, a drágább, színvonalas termékeket keresse; a jó minőségű zsanérok ugyanis tartósak, ellentétben a műanyag görgőkön csúszó ajtókkal, amelyek hamar tönkremennek.

  • Burkolatválasztásnál tartsuk szem előtt az optikai hatásokat. Kis helyiségbe nem szerencsés túl nagy lapokat venni, sötét színűt és élénk mintásat sem, főleg, ha a fürdőszoba nem kap természetes fényt. Nagyobb fürdőbe 60 × 60 cm-es, 60 × 120 cm-es vagy nagyobb lapot is tehetünk, így igen elegáns lesz a végeredmény.

  • A falakra kerüljön kevesebb burkolat; a mai trendek szerint vízálló festékek és dekorvakolatok váltják ki a klasszikus, mennyezetig felfutó csempét. Köztes megoldás, ha oda kerül hidegburkolat, ahol rendszeresen víz éri a falakat: a kád és a zuhanyzó esetében 210 cm, a mosdónál és a WC körül pedig 120-130 cm-es magasság javasolt. A csempe fölött jól mutat a tapéta, a festett falon elhelyezett képek pedig szobává varázsolják a helyiséget.

  • Ha fa járólapot szeretnénk, mindenképpen vízálló terméket keressünk, és a réseket rugalmas vízzáró csíkokkal kell kitölteni. Hasonló hatást érhetünk el famintázatú kerámialapokkal, illetve poliuretán védőréteggel ellátott vinilburkolattal, amelyek bírják a padlófűtést.

  • A fürdőkben gyakori a padlófűtés. Költséghatékony megoldásként a meleg vizet szállító vezetékeket megtekerhetjük az aljzatban, ez ugyanis temperálja a padlót.

  • A fűtésrendszerre érdemes rákötni egy törülközőszárító radiátort, így a nedves törülközők a párás helyiségben sem maradnak nyirkosak.

  • A világítástervezésnél gondoljunk a mennyezeti fényforrásokra, illetve a mosdó feletti tükörvilágításra. Lámpát rakhatunk a tükör fölé is, de a sminkelés miatt szerencsésebb, ha kétoldalt helyezünk el egyet-egyet.

Forrás: lakaskultura.hu