A kádár kocka és az energiahatékonyság

Felújítási lehetőségek hőszigeteléssel

 

A kocka alakú házak a magyarországi épületállomány jelentős részét teszik ki. Az 1960-as, 1970-es és 1980-as években épült úgynevezett Kádár-kockák száma 844 000, ami az összes lakás 20%-a. Ennyi házat nem lehet egyhamar lebontani és új épületekkel helyettesíteni, a felújítás pedig mind komfort-, mind energiahatékonysági okokból szükséges.

 

Ez pedig nem lehetetlen, még ha drága megoldás is. Maga az épület négyzet alaprajzú, általában földszintes, padlás nélküli, egyszerű nyeregtetővel. Néha van pincéje, de az általában a földszint felett van. A tető agyagcserépből, a falazat kis tömör téglából vagy B30-as téglából készül, amelyek szerkezetileg nagyon megbízhatóak, jelentős hőtömeget biztosítanak és kiváló hangszigeteléssel rendelkeznek. Egyedül a hőszigetelés nem felel meg már a mai követelményeknek, de ez viszonylag könnyen orvosolható.

 

A négy négyszögletes külső határolófallal rendelkező kompakt épület jó alapot biztosít a szigeteléshez, és a hőburkolat könnyen, megszakítás nélkül körbejárható. Az akkori építőanyag-ellátási problémák miatt a cél a lehető legkisebb határolófelület elérése volt, amely ma már jól kihasználható az energiahatékonyság szempontjából: A jó felület-térfogat arány lehetővé teszi a hatékony működést.

 

Mivel az ablakokat is ki kell cserélni, célszerű azokat a külső falsíkra helyezni, hogy a viszonylag vastag szigetelést (16 cm-es GRAFIT REFLEX ajánlott) ne kelljen az ablaksínekre fordítani a hőhidak elkerülése érdekében.

 

Mi a helyzet a födémmel? A födém szintén nehéz, monolit vasbetonból vagy betonburkolattal ellátott betonlapból, gyakran salakbetonból készül. Ez utóbbiak hőszigetelésre, valamint a tetőcserepek közé behatoló csapadék és porhó felszívására, tárolására és visszavezetésére szolgálnak (másodlagos vízszigetelés, ha nincs tetővízszigetelés).

 

Ezek is könnyen szigetelhetők. Nem járható és járható padláslemezek egyaránt készíthetők, ez utóbbi esetben az Austrotherm hőszigetelő lemezeket padlólemezekkel és forgácslapokkal kombinálva kell használni. A hőszigetelő réteg minimális vastagsága 18 cm legyen, de ajánlott 30 cm vastag padlólemez használata. A fél négyzetméteres táblák könnyen felszerelhetők.

 

Ami a belső teret illeti, a folyosó már így is kicsi, így a felújítás során nem számíthat nagyobb élettérre. De az épületnek főleg egy fő hosszanti fala van, és bármi, ami azon túl van, lebontható. Az, hogy a homlokzatot megtartják vagy kicserélik, annak állapotától, valamint a felújító igényeitől és pénzügyi lehetőségeitől függ.

 

Problémás azonban az alatta lévő padló utólagos szigetelése. Bontáskor célszerű megállni a vízszigetelés vonalánál, mert a bontás több kárt okozhat, mint hasznot. Ebben az esetben azonban a padlóburkolat maximális vastagságának van határa: a régi padló vonalán túl nem igazán lehet menni, és az ajtószárnyak, küszöbök vagy akár a mennyezet magassága is korlátozhatja a vastag szigetelés beépítését.

 

Ezért célszerű hatékony szigetelőanyagokat (GRAFIT 100, XPS Premium) használni.

Az Austrotherm termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!