A körforgásos gazdaság fellendítése a raklapok újrafelhasználásával

CO2 kibocsájtás

Az építőipari anyagok szállításához használt fa raklapokat gyakran használat nélkül tárolják, amíg el nem romlanak, vagy a hulladéklerakókban végzik. Ezek újrafelhasználása segít csökkenteni a talajeróziót és a CO2-kibocsátást. Az ESG (környezetvédelmi, társadalmi és irányítási) terveiben vállalt kötelezettségek részeként az URSA továbbra is összefog, hogy hozzájáruljon a fenntarthatósági célkitűzésekhez, nemcsak saját tevékenységével összefüggésben, hanem az építőipari ágazat egészét tekintve is.

 

Újrahasznosítás

A vállalat, amely büszkén alkalmazza a három R (Reduce, Reuse, Recycle) szabályát, Németországban elindított egy projektet, amely teljes mértékben alkalmazható a többi működési egységére is, a körkörös gazdaság előmozdítása érdekében, a hulladék csökkentése és az újrafelhasználás ösztönzése érdekében.

Mindezt a logisztika világában létfontosságú és mindenütt jelen lévő elemmel teszi: az építési területekre történő biztonságos anyagszállításhoz használt raklapokkal, amelyeket gyakran használat nélkül tárolnak, amíg el nem romlanak, vagy a hulladéklerakókban végzik.

 

Üveg-ásványgyapot újrafelhasználás

Miután az üveg-ásványgyapot terméket leszállították, kicsomagolták és a megrendelővel megállapodtak, partnerünk, a Boomerang begyűjti a raklapokat az egyes megrendelők telephelyéről. Ezután, ha szükséges, megjavítja őket, mielőtt visszaküldi őket az URSA Delitzschben (Németország) található gyárába, ahol újra felhasználjuk őket.

„Ez egy újabb lépés a termelési folyamatok javítására irányuló általános célunkban, a nyersanyagok és természeti erőforrások felhasználásának csökkentése, a termékek újrafelhasználása és az újrahasznosítás révén”

– magyarázza Fernando Mingo, az URSA körforgásos gazdasággal foglalkozó részlegének vezetője.

Amennyire csak lehetséges, ezt a kultúrát az ügyfélkapcsolatainkba is be akarjuk építeni.

A körforgásos gazdaság és annak társadalmi-környezeti hatása különböző módon jelen van az ENSZ 17 fenntartható fejlődési célja közül hatban (a szegénység felszámolása, fenntartható városok és közösségek, felelős termelés és fogyasztás, a vízért, a víz alatti életért és a szárazföldi ökoszisztémák életéért való fellépés).

A fából készült raklapok újrafelhasználása a talajerózió csökkentésében is segít, és kiterjeszti az anyag „szén-dioxid-tároló” hatását, mivel egy köbméter fa több mint egy tonna CO2-t tartalmaz.

Ezzel a projekttel az URSA célja, hogy 2023-ra 40%-os legyen a visszaváltási arány Németországban, csökkentve ezzel a szűzfa felhasználását, és elkerülve több száz fa kivágását, megőrizve a biológiai sokféleséget.

„Az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelem és egy jobb és lakhatóbb világ építése sürgetőbb, mint valaha. Mindannyiunknak ki kell vennünk a részünket a felelősségből olyan tevékenységekben, amelyek talán banálisnak tűnnek, de a végén mégis változást hoznak”

– zárja mondandóját Fernando.