A környezettudatosság és a palatető

A palatetők igen nagy népszerűségnek örvendenek országunkban. Viszont arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az azbesztes pala egészségre gyakorolt negatív hatásairól és a szakszerű eltávolításáról is mindenképpen szükséges tájékozódni. Ebben a cikkben  a pala tetők cseréjének környezeti előnyeit szeretnénk megvizsgálni, bemutatni.

 

A palatető cseréje

Minden bontás előtt érdemes elvégezni egy általános állapotfelmérést, és véleményt kérni egy tetőfedőtől vagy szükség esetén egy statikustól az ácsszerkezet állapotáról.

Egy jó tanács: ne hagyja az utolsó pillanatra az új tetőfedés kiválasztását, amikor a palákat már eltávolították, és a tető csupasz! Tervezzen előre, gyűjtsön referenciákat, és inspirálódjon. Érdemes minél hamarabb megrendelni a nekünk legjobban tetsző tetőcserepeket. Ha nem akarja – vagy nem tudja – raktározni őket, sok helyen már kérheti a későbbi időpontban történő szállítást is.

A palatábla elemek kivétele és tárolása a kiszállításig:

Az évtizedekkel ezelőtt telepített palatetők mára már biztosan elöregedtek, és a bomlásnak indultak ezért az azbesztpalarészecskék könnyen a levegőbe kerülhetnek. Ráadásul a régi tetőfedés már nem képes kiállni az idő és az időjárás próbáját, különösen szélsőséges időjárási körülmények között. A viharálló tető ma már alapkövetelmény. A csere mellett szól az is, hogy bár a pala eltávolításának és a veszélyes hulladékok ártalmatlanításának költségei miatt ez egy költségesebb projekt, a pala nem megfelelő eltávolítása, tárolása és egyedi ártalmatlanítása súlyos bírságokat vonhat maga után.

Ha a pala eltávolítása megtörtént, nem kell magunknak ártalmatlanítanunk az anyagot  ezt most már rábízhatjuk a veszélyes hulladékok szállítására szakosodott vállalatokra. Fontos, hogy a zsákokban lévő anyag ne legyen sérült, mert a fuvarozó cég csak ebben az esetben szállítja el az anyagot. Szükségünk lehet néhány raklapra is, amelyekre a zsákokat helyezhetjük. Hullámpalák esetében elegendő, ha a raklapra rakjuk a palákat, és fóliába csomagoljuk őket. A raklapok szállításának további feltétele, hogy a raklapokat szilárd burkolattal ellátott, hozzáférhető területen helyezzük el.

A fenti lépések betartásával biztonságosan és környezettudatosan ártalmatlaníthatjuk a veszélyes palákat, és új életet adhatunk tetőinknek – és magunknak is.

 

Energiatakarékosság

Még néhány gondolat a tetőfelújításról.  A hideg hónapokban a tetőn keresztül történő hőveszteség megnövelheti a fűtési költségeket, ha a meglévő szigetelés nem megfelelő, vagy a kiegészítő szigetelés vastagságát és rétegezését rosszul választjuk meg. A modern szigetelőanyagok akár 80%-kal is csökkenthetik ezeket a veszteségeket.

 

Mi az energia hatékony szigetelés?

Megfelelő hőszigetelést biztosíthatnak többek között a PIR-habszigetelő lapok, a permetezett szigetelőanyag, például a cellulózszigetelés vagy akár az ásványgyapot.

A hőszigetelőrendszer szakszerűen kialakított szellőzéssel lesz teljes. A rendszer elemeinek és megfelelő számú szellőzőcserepek beépítésével tovább csökkenthető a tetőtér nyáron történő felmelegedése, és mint később kifejtjük, a fényvisszaverő felületű tetőfedő anyagok tovább növelik tetőszerkezetünk hatékonyságát.Ha pedig még nagyobb energiamegtakarításra törekszünk, érdemes már ebben a fázisban megfontolni a hőszigetelő alátétet, amely akár 3°C-os hőmérsékletcsökkenést is elérhet a nyári hőségben.

 

A tetőszerkezet korszerűsítése az ingatlan értékét is növelheti.

„A beton a házam teteje”. Az alcímünk eléggé szájbarágós, hiszen arról beszélünk, hogy miért a betoncserepek bizonyosulnak a legjobb választásnak több szempontból is. Más tetőfedő anyagokhoz képest a betoncserepek hosszú ideig ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek, és az erős napsugárzás ellenére is megőrzik eredeti színüket.  Kiváló fagyállósággal és 50%-kal nagyobb szakítószilárdsággal rendelkezik, mint az égetett anyagból készült tetőcserepek. Véd a napsugárzás és a zaj ellen is: 7 decibellel nagyobb zajcsillapítással rendelkezik, mint más tetőfedő anyagok! Emellett energiatakarékos és kisebb a környezeti hatása, mivel a beton tetőcserepek gyártása során 50%-kal kevesebb széndioxid-kibocsátás keletkezik.

Ha már a tetőcserepeknél tartunk. A betoncserepek előnyei után íme néhány tipp, hogy álmai tetőszerkezetének megtervezése gyerekjáték legyen. A tetőcserepek télen ellenállnak a fagynak, nyáron pedig a hőségnek a legújabb technológiának köszönhetően, amely visszaveri az infravörös sugárzás egy részét, így csökkentve a padláson felgyülemlő hőt.

A Star technológia egy olyan innovatív eljárás, amely a betoncserepek előnyeit és tartósságát a kerámiacserepek fényes, sima felületével ötvözi, és így egy markánsabb profilt hoz létre.

A cseréptest durva és finom textúrája adja a csempe tartósságát, míg a speciális Star felület a simaságot és a fényességet. A betonlapok speciális felületkezeléssel rendelkeznek, amely hosszú távon ellenállóvá teszi őket a szennyeződésekkel és a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.

 

Megvan a kívánt forma, már csak a színt kell kiválasztani?

Első lépésként mindenképpen azt nézzük meg, hogy vannak-e korlátozások a településünkön, és nézzük meg alaposan a településrendezési kézikönyvet. Az is fontos, hogy új tetője illeszkedjen a vakolat tónusához, az ablakok, redőnyök, ereszcsatornák és egyéb lemezfelületek színéhez.Merjen kísérletezni! Hiszen a megfelelő színválasztás is harmonikus, szép megjelenést kölcsönözhet otthonának.