A motoros fűrészek ABC-je – javaslatok a láncfűrésszel végzett helyes munkához

A motoros fűrészek ABC-je – javaslatok a láncfűrésszel végzett helyes munkához

A motoros fűrészek ABC-je – javaslatok a láncfűrésszel végzett helyes munkához

Újból divat lett önállóan tüzelőfát vágni az erdőből. De más munkáknál is szükség van a vastag faágak lefűrészelésére, a burjánzó bozót kiirtására vagy a korhadt fák kivágására – mindezeknél nélkülözhetetlen munkaeszköz a motoros fűrész. A motoros fűrész használatát meg kell tanulni: Hogyan kell helyesen kezdeni? Hol álljak vágás közben? Hogyan kell a fűrészt karbantartani, gondozni? A motoros fűrészek ABC-je jól áttekinthetően foglalja össze, hogy mire kell figyelni:

Üzemanyag feltöltés

Tankolás előtt le kell állítani a fűrészmotort. Üzemanyag töltése közben tilos dohányozni; nyílt lángtól megfelelő távolságban kell tartózkodni. A különleges töltőnyílás megakadályozza az üzemanyag kiömlését. Fontos: Az üzemanyagot keverten vásárolja meg, ne keverje saját maga! A saját készítésű keverék három hónapig tartható el, azonban a készen vásárolt, kevert üzemanyag eltarthatósági ideje tíz év.

A motoros fűrész beindítása

A motoros fűrész indítása közben a fűrészt szorítsa álló helyzetben a combjai közé vagy tegye le a földre és stabilan tartsa meg (a fűrészlapnak szabadon kell lennie). A hátsó fogó melletti kapcsoló az autó indítókulcsához hasonlít. „Be” állásban működik, „Nulla” állásban kikapcsol a fűrész. Nem kell sokszor meghúzni az indítózsinórt. A helyesen beállított, modern fűrészmotor az indítózsinór néhány, legfeljebb három meghúzására beindul.

A motoros fűrész tartása

Kezével úgy tartsa a tartófogót, hogy hüvelykujja folyamatosan átkulcsolja a fogót (zárt fogó). A motoros fűrészt mindig mindkét kezével tartsa! A motoros fűrészt vágás közben lehetőleg támassza meg (a törzsénél vagy az ütközőkaromnál). A megtámasztás növeli a biztonságot és megkönnyíti a fűrész tartását.

Testhelyzet vágás közben

A motoros fűrésszel vágás közben olyan helyzetben legyen a teste, hogy visszaütés, húzás közben is meg tudja tartani egyensúlyát. Lábát helyezze oldalsó, nyújtott állásba. Ne helyezze bal lábát az első tartófogó vonala elé. Ne tartsa fejét a lánc, ill. a sín fölé, hanem csak oldalra.

Hajtás

A fűrészlánc viszonylag kicsi, azonban közvetlen meghajtású lánckeréken fut. A lánckerék mögötti dobot húzópánt, láncfék fogja be, amelyet az első fékkengyel kioldásával a dob körbevesz és villámgyorsan leállít.

A lánc utánfeszítése

A két tartócsapszeg között található a szorítócsavar, amellyel hornyos csavarhúzó segítségével a lánc megfeszíthető. Ehhez előtte meg kell lazítani a két anyát. Vannak olyan fűrészek, amelyek szerszámot nem igénylő láncfeszítő szerkezettel rendelkeznek.

A sín és a lánc kenése

A fűrész elején helyezkedik el a láncolaj tartály. Az olaj nélküli fűrészelés a sín és a lánc gyors tönkremenetelét okozza. A kenőolaj tartályt nem szabad összekeverni az üzemanyag tartállyal. Professzionális fűrészeknél, pl. a solo AL-KO motoros fűrészeknél automatikus lánckenés, valamint az olaj mennyiségét szabályozó szerkezet található a berendezésben.

Lánckollekció

Minden motoros fűrészhez, minden típusú használatra, minden sínhez különböző fűrészláncok állnak rendelkezésre. A különböző fűrészláncok következő szerkezetrészei egyformák: jobb oldali vágó (A), összekötő szem (B), hajtószem (C), összekötő szem szegecsekkel (D), baloldali vágó (E) és biztonsági dörzsszem (F). Azonban a fogak mérete és geometriája eltér. Feltétlenül érdemes szakember tanácsát kérni a megfelelő lánc kiválasztásakor.

Porvédelem

A tetősapka alatt, a burkolat hátulján helyezkedik el a gyújtógyertya és a légszűrő. Gyakran ez egy szűrőpatron, amely lehet filc, habosított anyagú, legújabban pedig műanyag.

Szállítás

A motoros fűrész szállításakor ki kell kapcsolni a motort vagy be kell helyezni a láncféket. Nagyobb távolságra szállításkor helyezzen fel láncvédőt.

Megfelelő védőruházat

A munka megkezdése előtt vegyen fel megfelelő munkaruhát! Kötelező szemvédőt, hallásvédőt, kézvédőt, lábvédőt használni. A fej védelmére létezik olyan védősisak, amely véd a zajtól, valamint a kirepülő ágaktól, forgácstól. Ezen kívül a motoros fűrésszel történő munkavégzés közben elengedhetetlen az erősített combbetétes munkavédelmi nadrág.

A motoros fűrész tisztítása

Feltétlenül rendszeresen meg kell tisztítani a motoros fűrészt a beszáradt, makacs szennyeződéstől, pl. gyantától. Vegye le a fűrészláncot, tisztítsa meg többek között a hengerbordákat és a légszűrőt is. Minden munkavégzés után tisztítsa meg a fűrészt. Szükség esetén lazítsa meg a láncot, és helyezzen láncvédőt a pajzsrészre. Különösen fontos, hogy mindig éles legyen a lánc. A lánchoz tartozó élezővel önállóan is elvégezheti az élezést, ha szakszerű útmutatás mellett megtanulta. Naponta tisztítsa meg a légszűrőt úgy, hogy kiütögeti belőle a szennyeződést vagy mosószeres vízzel mossa ki. Ha a kezelési útmutató karbantartási előírásait rendszeresen betartja, nem lesz gondja a motoros fűrésszel.

Ha újabb motoros fűrészre van szüksége, jöjjön el barkácsáruházainkba és széles választékban talál elektromos, akkumulátoros és benzines kerti gépeket.

Képek forrása: www.gartenmagazin.net, solo by AL-KO láncfűrészek tesztelése – 656C modell