A nedves falazat problémájának kezelése

Magyarországon körülbelül minden negyedik épületet érint a nedves falazat problémája, mégis sokan nem ismernek semmilyen megoldást a jelenség megszüntetésére, és elfelejtik a dohos szagot, a nedves falakat, a sófoltokat és a hámló vakolatot.

 

A jelenleg elérhető legegyszerűbb megoldás a nedvesség felszívódásának megállítására egy kétlépcsős folyamat:

  • Először a felszívódó nedvesség útját egy kémiai gátlóanyaggal (Mapestop Cream) megszakítjuk,
  • A második lépés egy száraz vakolatrendszer kialakítása, amely makropórusos tartalmával és magas páraáteresztő képességével együtt segít kiszárítani a nedves falazatot.

 

1) Miért nem elegendő csak kémiai gátat vagy csak száraz vakolatrendszert készíteni?

Ezt a kérdést nagyon gyakran felteszik, és sokan elgondolkodnak azon, hogy nem lehet-e csökkenteni a felújítási költségeket azzal, ha csak az első lépést (Mapestop Cream) vagy csak a másodikat (Dust Map száraz vakolatrendszer) végezzük el, de fontos megjegyezni, hogy a két anyag két különböző funkciót tölt be, és csak a kettő együttes alkalmazásával lehet jó megoldást elérni, nem érdemes kockáztatni, és néhány év múlva sok vesződséggel újrakezdeni.

A Mapestop krém funkciója, hogy horizontális kémiai gátként megállítsa a felszívódó nedvességet. Víztaszító réteget képez a falazatban, amely megállítja a felszívódó nedvesség nagy részét. A falazat azonban még mindig nedves, és a talajból származó sók behatolnak a falazatba, és a száraz vakolatrendszer ennek ellensúlyozására szolgál: egyrészt a falazatban lévő nedvesség elpárologtatásával, másrészt a makropórusos rendszernek köszönhetően a falazatba behatoló sók tárolásával (legalább 2 cm vastag száraz vakolat szükséges).

 

2) Hogyan működik a Mapestop Cream?

A Mapestop Cream jelenleg a legegyszerűbb megoldás a nedvesség felszívódásának megállítására egy vízszintes vízlepergető réteg létrehozásával, amelyhez csak egy fúró és egy szórópisztoly szükséges. Az első lépés az, hogy 12 cm-es lyukakat fúrunk a téglafalba, kb. 10 cm-re a padlótól, majd ezeket a lyukakat portalanítás után feltöltjük a Mapestop Creammel. Mi történik ezután? Az anyagot a falazat felszívja, és vízlepergető réteget képez a falazatban azon a vízszintes területen, ahol a lyukakat fúrtuk, ami megállítja a felszívódó nedvesség nagy részét.

 

3) Milyen típusú falazatokon használható a Mapestop Cream?

A Mapestop Cream használható tömör vagy üreges téglán, tufán, kövön, betonon vagy vegyes falazaton. Gyakran kérdezik tőlünk, hogy használható-e ez a megoldás agyagfalakon, és ez az egyetlen megoldás, amit nem ajánlunk. Agyagfalak esetében javasoljuk, hogy konzultáljon egy hozzáértő vállalkozóval, és beszélje meg vele a felújítás lépéseit.

 

4) Alkalmazás és előkészületek

A Mapestop Cream alkalmazása előtt lehetőleg le kell verni a vakolatot (jellemzően kb. 1-1,5 méter magasságban), és ha sok sókristály van a felületen, akkor ezeket el kell távolítani. Készítse elő a lyukakat a Mapestop krémhez, és töltse ki őket a krémmel, majd zárja le a lyukakat például száradó vakolathabarccsal. Ha lehetséges, várjon egy hetet, és csak ezután kezdjen hozzá a száraz vakolatrendszerhez, amíg a krém kellőképpen felszívódik a falazatba.

 

5) Milyen festéket használjak a száraz vakolatrendszer használata után?

A száraz vakolat önmagában is hagyható (pl. kamra befejezése esetén, ha az aljzat megfelelő, csak a Poromap száraz vakolattal kikészített felületet lehet meghagyni) vagy befejező vakolattal (Poromap Finitura Civile, Poromap Finitura Granello) kikészítve, de ha a kész vakolatra festeni akarunk, fontos, hogy csak jó páraáteresztő képességű festékeket vagy vékony rétegeket használjunk, jellemzően Silexcolor (szilikát alapú) vagy Silancolor (szilikon alapú) festéket.

A Mapei termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!