A papírmentes építkezés: Xella miért támogatja a hannoveri Leibniz Egyetem kísérleti projektjét? 2. rész

Mi a kutatás jelenlegi állása?

 

Mirco Becker professzor a hannoveri Leibniz Egyetemről biztos benne: „Az építőiparban a jövőben az autonóm gépek és az emberek együtt fognak dolgozni az építkezésen. A gépeknek nincs szükségük tervekre, az utasításokat az intelligens 3D modellek rutinjaiból kapják. Ugyanez igaz az emberekre is, akik ugyanezen rutinokból kapják az utasításokat tableteken vagy fejre szerelt kijelzőkön. Az emberi képességeket csak ott használják, ahol azok meghaladják a jelenlegi gépi felfogást, vagy ahol az emberek felelős jogalanyként lépnek fel.”

Andreas Radischewski, a projektet a Xella Group részéről kísérő Digital Building Solution and Transformation Manager szintén azt mondja: „A kísérlet azt mutatja, hogy a kiterjesztett valóság segítségével a klasszikus tervek nélkül is lehet majd boldogulni.”

Ugyanakkor még lát néhány akadályt, amelyet le kell küzdeni, mielőtt az eljárást így jelenleg a sorozatgyártásban is alkalmazni lehet. Itt elsősorban a kiterjesztett valóság szemüvegek magas ára a fő tényező: az építkezések kivitelezésében ez szerinte jelenleg 4800 euró körül van. Ezenkívül az építkezésen mindig erős internetkapcsolatnak kell rendelkezésre állnia, mivel az alapul szolgáló adatok a felhőben vannak.

Becker professzor azt is világossá teszi, hogy a kutatási projekt az építkezésen uralkodó tényleges helyzet erős leegyszerűsítését jelenti: Például a gyakorlati körülmények, például a mai hardverek napsugárzása is problémákat okozhat a virtuális modell lokalizációjában.

 

Mikor lesz a 2D-s tervek története az építkezésen?

 

Még nem lehet megmondani, hogy mennyi idő múlva válik a kiterjesztett valóság megoldások használata az építkezéseken általánossá. „Nehéz dátumot meghatározni” – mondja Prof. Mirco Becker – „de úgy gondoljuk, hogy a 2D-s tervek hamarosan eltűnnek az építkezésekről, mivel már most is elavulttá válnak a tervezési folyamatban, mivel 3D-s modellekben dolgozunk. Nem tervekben gondolkodunk a térről és az építészeti formáról”.

Hozzáteszi azonban, hogy a kiterjesztett valóság fő előnye ezen a ponton már most is egyértelmű: „A kiterjesztett valósággal a kivitelezés az építkezésen sokkal kevésbé absztrakt, mivel a helyszínen vizuálisan megtapasztalható és mozgatható a terv valós léptékben. Ez lehetővé teszi annak megértését, hogy az új javaslatok hogyan fognak kölcsönhatásba lépni a meglévő helyszínnel. Az okostelefonok és táblagépek elterjedésével, a kereskedelmi forgalomban kapható AR-szemüvegek kifejlesztésével és a CAD-környezetünkbe integrált új, könnyen használható szoftverekkel egyre többen fogják használni ezt a technológiát a tervezési és építési folyamat valamelyik szakaszában” – mondta Becker.

 

„Öt-tíz év”

„Öt-tíz év” – becsüli Andreas Radischewski, a jelenlegi kihívások tükrében – kell ahhoz, hogy a 2D-s tervek a múlté legyenek. Ez egy izgalmas téma, amelyet a Xella továbbra is szorosan követni fog. Az elkövetkező években itt sok minden fog történni a termelékenység és a hatékonyság tekintetében az építkezéseken. Mi továbbra is folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.