A stencilezés alapszabályai (falak mintázása festéssel) sablon készítése

A stencilezés alapszabályai (falak mintázása festéssel) sablon készítése

A stencilezés abban hasonlít a pecsételésre, hogy egy adott mintát vihetünk fel vele a falra vagy fafelületre. A kivitelezés módja azonban teljesen eltérő. A stencilezősablonokat szintén vásárolhatjuk készen vagy készíthetjük házilag is – utóbbi sokkal nagyobb teret ad az egyéniségünk kifejezésére.

Sablon készítése

Sablont készíthetünk kartonból vagy cellulózacetát fóliából, utóbbi előnye, hogy könnyen mosható, így időről időre újra felhasználható. A mintát rajzolhatjuk szabad kézzel, vagy másolhatjuk is; sokféle természetes formát felhasználhatunk a minta készítéséhez.

Lépések:

 1. Keressünk egy szép elrendezésű levélfürtöt. Helyezzük egy deszkára, és ha szükséges, rögzítsük ragasztószalaggal. Helyezzünk rá egy darab pauszpapírt, és rajzoljuk körbe ceruzával.
 2. Emeljük föl a leveleket, majd rögzítsük ragasztószalaggal a deszkára a pauszpapírt. Helyezzünk rá egy cellulózacetát fóliát, és filctollal rajzoljuk rá a levelek és a szár körvonalát.
 3. Távolítsuk el a pauszpapírt, és rögzítsük ragasztószalaggal a cellulózlapot a deszkára. A filctollal felrajzolt körvonalakat követve vágjuk ki a mintát egy éles vágókéssel (snitzer). Ezzel készen is van a sablonunk.

A sablon használata

Az alábbi mintából készíthetünk például ablakok körüli szegélymintát, vagy ahogyan az példánkban is látható, az elszórt motívumokkal a falat is díszíthetjük. Erre a célra készen kapható stencilező akrilfestéket válasszunk, vagy, ha ötletesebb mintát szeretnénk, próbáljunk különféle színeket kikeverni színező-és emulziós festékből.

Lépések:

 1. Ragasztószalaggal rögzítsük a sablont a falra.
 2. Amennyiben stencilezőecsetet használunk, csak a sörték végét mártsuk be a festékbe, hogy az ecset viszonylag száraz maradjon. Nyomjuk rá néhányszor egy darab papírra, hogy leszedjük a felesleges festékmennyiséget. Épp csak egy kevés festék maradjon az ecset hegyén. Ezután körkörös mozdulatokkal vigyük fel a festéket a falra. Egyenetlenül osszuk el a festéket, hogy élethű legyen a minta.
 3. Amikor elkészültünk a mintával, óvatosan vegyük le a sablont. Ezután helyezzük tovább, majd a már megismert módon újra másoljuk át a mintát.

Színes stencilezés

Stencilezéssel bármilyen felületen, például falakon, tükrökön vagy akár bútorokon is határozott körvonalú mintákat készíthetünk. Ahogyan a képen is látható, egyetlen motívummal egy teljes falfelületet díszíthetünk.

Stencilezés haladóknak

Ha már kellően elsajátítottuk a technikát, bonyolultabb minták stencilezésével is megpróbálkozhatunk. Használjunk egyre többféle színt, fessünk sötétebb árnyékfoltokat, vagy emeljük ki a minta egyes részeit, így élethűbb, plasztikusabb képet kapunk. Ha a minta egyik felére sötétebb árnyékfoltot rajzolunk, imitálhatjuk, hogy az egyik oldalról besütő napfény vet rajta árnyékot. Ha pedig egy növénymotívum széleit festjük hangsúlyosabbra, mint ahogyan az a képen is látható, életszerű mintát készíthetünk.

Lépések:

 1. Erősítsük a sablont ragasztószalaggal a falra. Színezés közben a minta széleit sötétítsük be, míg a középső részeket hagyjuk halványabbra.
 2. Óvatosan távolítsuk el a sablont. A felrajzolt kép sokkal plasztikusabb lesz, mintha az egyszerű stenciltechnikával készült volna.

Stencilezésre használható egyéb eszközök

A szokásos stencilezőecsetek mellett még számos más eszközzel is felhordhatjuk a festéket.

 • Szivacsok: a természetes szivacsok jellegzetes felületük révén különösen nagyobb minták stencilezésénél remekül használhatók.
 • Festékszórók: mivel a festékszóróval nem lehet a felület egy-egy pontjára összpontosítani, inkább egyszerűbb stencilezésre használhatók; nagyon meggyorsítják a munkát.
 • Zsírkréták: a stencilező zsírkréta jó alternatívája a stencilezőfestéknek. A krétával színezzünk be egy cellulózacetát lemezdarabot, majd ezt pecsétként használva, stencilező-ecsettel vigyük át a falra a színezőanyagot.

Forrás: kreativlakas