Sokoldalú polikarbonát – Az üveg olcsó alternatívája

Sokoldalú polikarbonát - Az üveg olcsó alternatívája

Könnyebbet, erősebbet és olcsóbbat keresel, mint az üveg? A többrétegű polikarbonát egy jó megoldás lehet.

Amikor az otthon átlátszó vagy áttetsző felületei kerülnek szóba, a választható anyagok elég korlátozottak. Az üveg az uralkodó, és gyakran alapértelmezett választás. De a magas költségek, a nagy súly és az alacsony ütésállóság – plusz az energia mennyisége, ami az előállításához szükséges – korlátozza felhasználhatóságának körét.

A műanyagok népszerű helyettesítői az üvegnek, mert sok hátrányát pótolják. Könnyűek, tartósak és olcsók. Egyszerű beszerezni, és nem igényel speciális eszközöket a beépítése. De nem minden műanyag elégíti ki a szigorú minőségi követelményeket, melyek egy otthon esetében felmerülnek, különösen a külső alkalmazások során. A polikarbonát egy kivétel, ami egy viszonylag új, hőre lágyuló műanyag, és amelyet a Bayer szabadalmaztatott 1953-ban.

A polikarbonát mostanra széles körben elfogadott, mert megfizethető, rendkívül erős, és különböző célokra alkalmazható. Használható szemüvegek, az autóipar és a repülés területén, és ezt használják a DVD-k, valamint elektronikai eszközök gyártásánál. A polikarbonát bonyolult formákká történő extrudálásával a gyártók rájöttek, hogyan növelhetik meg az erejét, és fokozhatják a termikus tulajdonságait, így egy olcsóbb, de életképes alternatívája az üvegnek. Íme egy alapos betekintés az anyag tulajdonságaiba és alkalmazásába.

Mi ez? Strukturált többrétegű műanyag lemez, egy extrudált polikarbonát panel, amit üveg helyett lehet használni különféle bel- és kültéri alkalmazások során. Az extrudálás után úgy néz ki, mint egy áttetsző jégkrém szendvics. A belső és külső rétegek össze vannak kötve, melyek fuvolához hasonló csatornákat hoznak létre. Ez a belső szerkezet hasonlít az I-gerendáéra, a lemeznek stabilitást és különleges termikus tulajdonságokat kölcsönözve.

Lapméret. Mivel extrudált, szinte bármilyen hosszúság beállítható, de a szabványos hossza 1 métertől egészen 12 méterig terjedhet. Hosszabb lapok is rendelhetők, de a szállítási korlátok ebben az esetben meghaladják az előnyöket. Szabvány szélessége 105, 125 és 210 centiméter. Minél nagyobb a lemez, annál kevesebbe kerül a beépítése, és mivel könnyű, a nagy elemek is egyszerűen kezelhetők az építés során.

Lemezvastagság. 4 millimétertől egészen 40 milliméterig. A 6 millimétertől 10 milliméterig terjedő tartomány valószínűleg a leggyakoribb. Belső válaszfalakhoz és nem strukturális alkalmazások esetén 4 é 8 milliméteres paneleket használnak, a külső lemezek jellemzően 8 milliméternél kezdődnek, és attól függően növekszik a felhasznált vastagság, hogy milyen terhelés hat rá, és milyen alátámasztás áll rendelkezésre. A vastagság változása és a belső kialakítás drámaian befolyásolja a panelek szilárdsági és szigetelő tulajdonságait.

Összetétel. A polikarbonát nagyjából 200-szor erősebb az üvegnél, és súlyának töredéke. Ez azt jelenti, hogy az alátámasztása viszonylag egyszerű, és a szerkezeti elemek minimalizálhatók. Ez remekül együttműködik az anyag vizuális könnyedségével.

Színek. Bár a polikarbonát széles színválasztékban áll rendelkezésre, szabványos színe – világos, opál/jég (áttetsző fehér) és bronz (színezett) – a leginkább megfizethető. A szürke és a bronz szín általában segítenek szabályozni a napfény áteresztést, míg az áttetsző színek egy nagyon szórt fénnyel árasztják el a belső tereket. Ezek kiválóan alkalmasak azokban a belső terekben, melyek igénylik az indirekt világítást, és az üvegházhatást okozó terekben, ahol a szórt fény segít a növényeknek a levélzetükön keresztüli jobb fotoszintézisben.

Szabványos formák. Az extrudálás egy sor különböző felépítést tesz lehetővé. A szabványos dupla falú a leggyakoribb. A panel alapvető szerkezete egy belső és egy külső réteg, rájuk merőleges bordákkal összekötve, ami egy bordázott megjelenést biztosít. A legtöbb panel, melynek vastagsága meghaladja a 8 millimétert rendelkezik egy harmadik lappal a külső és belső réteg között. A nagyobb szerkezeti követeleményeknek kitett panelekhez keresztrögzítést adnak, amely összeköti a szomszédos bordákat. Ez létrehoz egy belső háló merevítést, és növeli az erejét, valamint az átívelő képességét. A függőleges bordák sajátos kinézetet kölcsönöznek a paneleknek.

Az áttetsző színek kevésbé kényesek a fej fölötti alkalmazásra, így a felhalmozódott levelek és egyéb törmelékek kevésbé láthatóak a földről. Kupolás szerkezet esetében egy könnyű anyag kiválasztása fontos, mivel lehetővé teszi, hogy az alátámasztó struktúra vékony és kevésbé impozáns maradjon.

Költségek. Vastagságtól és az adott bevonatoktól függően a tipikus ártartomány 2000 Ft és 9000 Ft négyzetméterenként. Ez nem tartalmaz semmilyen különleges bevonatot, vagy beépítési tartozékokat (alumínium kereteket, vagy szegélyeket).

Látható fényáteresztés. Ha a polikarbonát kezeletlen marad, az áthaladó fénymennyiség általában magas. A bevonatok és a színezés csökkentheti az áthaladó fény mennyiségét, ami egy vékony és tiszta lemez esetén durván 80 százalékát jelenti a látható fénynek. Egy vastag, szürke színű lemez keresztmerevítő bordázattal a látható fény 14 százalékának áthaladását teszi lehetővé.

A látható fény nem az egyetlen fény, amely befolyásolja a kényelmet egy térben. A láthatatlan spektrum is fontos, amiről még említést fogunk tenni.

Termikus tulajdonságok. A többrétegű panelek tartalmaznak egy belső légkamrát, mely felelős a fokozott hőszigetelő tulajonságaiért a hagyományos üveggel szemben. Ez 1,4 (4 milliméter) és 4,1 (35 milliméter) közötti R-értéket (hőellenállás) jelent. A tényleges érték természetesen függ mind az extrudálás alakjától és a speciális bevonatoktól. Ez egy mérsékelt termikus hatékonyságot jelent, amely konkurál a normál hőszigetelt üveggel (árának töredékéért). Egyes gyártók már megkezdték aerogél (áttetsző szigetelés) hozzáadását a belső szerkezethez, feltornázva a legvastagabb panelek hőellenállását egy lenyűgöző R-10-es értékre.

Napenergia-nyereség hányados (SHGC). Mivel bármilyen külső üvegezett fal megnyitja a lehetőséget a nagy mennyiségű hő felvételére a szerkezetben, ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk a termék SHGC értékére. Egy alacsonyabb szám azt jelenti, hogy kevesebb hőt vesz fel. Speciális bevonatokat fejlesztettek ki, hogy csökkentsék az SHGC értékét egy magas 0,77-es (a felületét érő hő 77 százalékát veszi fel) számról 0,1 közelébe (10 százalékos hőfelvétel). Ezek a bevonatok hozzáadódnak a termék teljes költségéhez.

Különleges szempontok

Sziluettek. Mivel az anyag áttetsző, a tartószerkezetet, és mindent, ami mögötte van, fontolóra kell venni. Ebbe beletartoznak a szerkezeti elemek, csavarok, kötőelemek, vezetékek, csövek és minden szigetelés. Az infrastruktúra lehet szép, vagy borzasztóan rendetlen a felszereltségtől függően, amit már belefektettünk. Ugyanakkor lehet ennek egy szerény szépsége is, amikor gyakorlatilag az épület „csontjai” válnak láthatóvá, és ez is része az anyag vonzerejének.

Rögzítés. Minden gyártó kínál kölönböző profilokat, melyek lehetővé teszik a panelek felszerelését a szerkezetre, és a többi panel csatlakoztatásához. A legegyszerűbb módszer a gipszkarton burkolatokhoz hasonlóan előregyártott, sajtolt alumínium vagy polikarbonát profilok használata. Tömítéses csavarokkal rögzíthetők a lapok a profilokhoz és a tartószerkezethez. Bonyolultabb és időjárásálló telepítés esetén szükség lehet nagy teherbírású extrudált alumínium keretekre, hasonlóak, mint a kirakatok és a függönyfal rendszerek esetében. A többrétegű panelek akár vízmentes üvegezést is biztosíthatnak a szabványos alumínium tetőablak keretekben.

Mielőtt a paneleket beépítik a keretbe, a széleket le kell zárni egy speciális szalaggal. Ez a szalag tömör, vagy szellőző, a panel helyétől függően (falon vagy tetőn).

UV stabilitás. A szabadban használt anyaghoz gyártáskor UV stabilizáló összetevőket adnak, vagy a gyártás után kap egy bevonatot, ami minimalizálja a sárgulást, és megakadályozza, hogy idővel törékennyé váljon. A bevonatok általában jobban teljesítenek, mint a hozzáadott összetevők. A legtöbb panelnek van egy külső felülete, melyet úgy kell tájolni kifelé, hogy megvédje a panelt az UV károsodástól.

Páralecsapódás. Mint minden külső anyagnál egy minimális R-értékkel, egy belső páralecsapódással kell számolni a termék esetében. Mivel a levegő a polikarbonát lemez közelében természetesen alacsonyabb hőmérsékletű, a felesleges nedvesség egy szobában a műanyag felszínén kondenzálódik. A Polyclear egy szabadalmaztatott pára- és csepegés mentes kivitel, melyet a Polygal kínál, mely vissza tudja tartani a páralecsapódást, hogy az lecsepegjen.

Külső alkalmazás során használt paneleket függőleges helyzetű csatornákkal kell telepíteni a megfelelő vízelvezetés érdekében.

Az anyag tiszteletreméltó termikus tulajdonsága és alacsony költsége miatt lehetséges egy megfizethető, világító külső falat tervezni nagy R-értékkel. A többrétegű lemezek alkothatnak mind külső, mind belső felülelet, belsejében nagy teljesítményű és áttetsző szigeteléssel, mint például az aerogél. Ez maximalizálja az anyag termikus teljesítményét, fenntartva a fényáteresztő tulajdonságait.

Alkalmazások:

▪ Üvegházak – szórt fény, erős és könnyű
▪ Térelválasztók – belső és külső
▪ Kerítések – szélfogó és belátás ellen
▪ Tetőablakok
▪ Felülvilágítók – napfényvilágítás
▪ Falak – belső és külső, napfényvilágítás
▪ Tetők – hőszigetelő tulajdonságokkal és nagy szilárdságú
▪ Fészerek / közüzemi terek – kielégítve az ütésállóság és a napfényvilágítás igényét
▪ Hőgyűjtő falak – összegyűjti a napenergiát
▪ Hurrikán panelek

▪ Hangakadályok – (15-23 decibel zajcsökkenés)

Előnyök:

▪ Könnyű (10-20-szor könnyebb, mint az üveg)
▪ Szórt napfényvilágítás megoldás
▪ Olcsó
▪ Ütésállósága 200-szor nagyobb, mint az üveg, és 30-szor nagyobb, mint az akril
▪  Mérsékelten termikus hatásfok
▪ 100 százalékban újrahasznosítható
▪ Egyszerűen telepíthető
▪ Könnyen vágható hagyományos eszközökkel (körfűrész stb.)
▪ Könnyen alakítható sugarak
▪ Tisztességes szél- és hóteher értékek
▪ Kiszűri az UV fényt
▪ Kiváló akusztikai tulajdonságok (zajcsökkentés)

Hátrányok:

▪ Károsíthatja az UV sugárzás és idővel sárgul a közvetlen napfénytől (speciális bevonatok segíthetnek)
▪ Páralecsapódást kezelni kell (speciális bevonatok képesek erre)
▪ Megkarcolódhat
▪ Mérsékelten termikus hatásfok
▪ A teljesítmény javítására használt bevonatok nagyban hozzájárulhatnak a költségekhez
▪ 10 év korlátozott garancia a sárgulásra és a fényáteresztési veszteségre

Forrás: otthonotlet.blogspot