A vizes csempevágó használata

vizes csempevágó

Amikor vizes csempevágó vásárlására kerül sor, akkor a megelőző döntési folyamat során fontos szerepet játszik a munkaeszköz használhatósága, a várható élettartama, az energiaigénye, a terhelhetősége, azaz, hogy milyen erős a motorja és a vele végezhető munka minősége is. Azt is mérlegelni kell, hogy elsősorban milyen méretű és anyagú burkolólapok vágásához van szükségünk a gépre.

 

A vizes csempevágó gépek legfőbb jellegzetességei

Kialakításuknak köszönhetően kiválóan alkalmasabb nagyon munkákhoz is, amelyeknél több látszó éllel találkozunk, ahol tökéletesen egyenesnek és esztétikus kinézetűnek kell lennie. Az asztali verziók a kisebb méretű lapok feldolgozásánál is remekül alkalmazhatók. Egy ilyen gép első ránézésre leginkább egy asztali fűrészhez hasonlít. A konkrét vágási folyamat a forgó gyémánttárcsa segítségével történik, miközben a vízpermet (vízhűtés) gondoskodik arról, hogy a munkavégzés alatt magán a burkolólapon ne keletkezzen égés, és az éle is tökéletes maradjon.

A vizes csempevágó berendezéshez víztartály is tartozik, ahonnan a szivattyú segítségével jut el a hűtőfolyadék a tárcsához, illetve jut vissza is. A tökéletes és precíz vágás kivitelezését konkrét irányvonalak segítik elő.

A kezdeti, bizonytalanabb betanulási szakaszt követően, némi gyakorlatot szerezve a vizes csempevágó eszköz segítségével bonyolultabb formák kivágása is megoldhatóvá válik.

Ha a megmunkálható anyagok jellegét vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a vizes csempevágóval a keményebb anyagú csempék és burkolólapok elvágása sem jelenthet problémát. Ebben a beépített gyémánt vágótárcsa nyújt számunkra hathatós segítséget. A kerámia anyagú burkolólapokon kívül az eszköz alkalmas üveg és üveg hatású lapok és egyéb tárgyak (pl. palackok) elvágásához.

Fontos megjegyeznünk, hogy a gép hatékony használatához feltétlenül szükség van szakértelemre.

 

A vizes csempevágó gépek típusai

Kisebb méretű asztali vizes vágógépek

A kis méretű asztali vizes csempevágó gépek méretük és jellegük okán kisebb helyiségekben is jól elférnek és remekül hasznosíthatók. A teljes súlyuk 10 és 15 kg között mozog, emiatt viszonylag könnyen mozgathatóak és áthelyezhetőek egyik munkaállomásról a másikra.

Ezeket a gépeket általában kisebb vágásokhoz érdemes használni. Kiválóan alkalmazhatók csempék, greslapok, mészkő-, márvány- és gránitlapok vágásához. A vágási vastagság 0 és 35 mm-es mérettartományban mozoghat, míg a beépített gyémánt vágótárcsa 180 mm-es.

A kisebb méretű vizes vágógépek asztali verziói rendszerint vonalzóval ellátottak, az energiafogyasztásuk pedig 500-700 W között alakul.

 

Felsőpályás vizes vágógépek

Ezeknél a gépeknél nagyobb a méret, nagyobb a vágási hossz és a teljesítmény, amely alkalmassá teszi a berendezést a komolyabb projektek megvalósítására.

A felsőpályás vizesvágók lábakkal és kerékkel is fel vannak szerelve. Egyrészt a stabil munkamenet, másrészt a szükséges mobilitás érdekében.

A kereskedelemben kapható csempék, greslapok, márvány-, gránit és mészkőlapok vágására egyaránt remekül alkalmazhatók a felsőpályás vizes vágógépek. Nagyobb vágási hosszuknak, illetve átlóban való vágási méretüknek köszönhetően pedig hatékonyan használhatók terjedelmesebb anyagok vágásához is.

Ezeknél a felső kategóriás gépeknél a precíz munkák a felső pályán mozgó (csúszó) vágófej, valamint lézeres műszer is segítheti. Mivel igencsak intenzív munkavégzéshez használjuk ezeket a gépeket, nagy szükség van a gyémánt vágótárcsa megfelelő vizes hűtésére.

A hordozható felsőpályás vizes vágógép típusok akár 3 méteres vágási hosszal rendelkeznek. A géphez tartozó motor teljesítménye 800 W és 2000 W között változhat, a gyémánt vágótárcsa mérete pedig a teljesítményhez igazodóan 200 mm-től 350 mm-ig terjedhet.

AJÁNLATKÉRÉS